Barceló: "Comunicar la suspensió de les Falles va ser molt dur perquè la ciutadania ho va veure com una imposició"

Adverteix que no estem en festes encara que no vaja a haver-hi classe i demana complir "rigorosament" les restriccions

Guardar

Entrevista Ana Barcelo
Entrevista Ana Barcelo

Fa hui un any València i altres localitats de la Comunitat Valenciana es van quedar oficialment sense Falles per un virus llavors poc conegut, el SARS-CoV-2, però que començava a copar converses i tots els informatius. El president de la Generalitat, Ximo Puig, va eixir passades les 22.00 hores del 10 març de 2020 a comunicar el que s'emportava dies sospitant: se suspenien aquestes festes i les de la Magdalena de Castelló per "responsabilitat i pensant en l'interés general".

València es quedava així sense unes festes que havien tingut continuïtat al llarg de tota la seua història, des de les primeres 'plantàs' del segle XVIII, amb quatre úniques excepcions: per estar el país immers en la guerra de Cuba de 1896 i la Guerra Civil, i una més per motius econòmics, quan la pujada a 60 pessetes de l'impost municipal en 1886 pel muntatge al carrer va portar a les comissions, de manera individual, a no ocupar la via pública.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, recorda que comunicar aquest ajornament sine die de les festes josefines va ser "molt dur" perquè en aquell moment encara "hi havia molt poquets casos" i "la ciutadania encara no se situava". "Era com un atac, com una imposició, i no s'entenia molt bé, però finalment es va complir", ha assenyalat en una entrevista a Europa Press.

Així, admet que va ser "molt dur" en aqueixos primers moments de la pandèmia ajornar la celebració de les Falles, de la Magdalena i ordenar jugar a porta tancada el partit europeu del València CF enfront de l'Atalanta italià i el del València Basket-Armani Milà a la Fonteta.

Sobre aquest tema, explica que va ser una decisió "difícil" que van adoptar malgrat que "llavors no sabíem quines eren les mesures que funcionaven en aquell moment, la definició de cas només venia determinada per l'origen de les persones que es desplaçaven a la Comunitat Valenciana des del nord d'Itàlia i la Xina i dos o tres països més", rememora. "Ara ho podem veure i comprendre perquè hem viscut un any de pandèmia i sabem les conseqüències, però en aquell moment no", ha assenyalat.

Barceló, malgrat aquesta experiència en la gestió de la pandèmia, nega improvisació en la recomanació que la setmana de les 'no Falles' per segon any consecutiu fora de dies lectius per als escolars: "Les mesures no arriben tard, s'adopten quan a un li adverteixen que seria molt millor que fóra lectiu i sempre cap que els Consells Escolars hagueren sotmés a consideració aqueixa recomanació, ja que a més estem perimetrats", ha defensat.

Així, ha exposat que en estar la Comunitat Valenciana perimetrada tampoc hi hauria prevista "una planificació per part de moltíssima gent d'eixir". En qualsevol cas, ha recalcat que el Consell respecta la decisió del Consell Escolar, però insistirà "molt" aquesta setmana que les restriccions "es complisquen per a no tirar per la borda tot l'aconseguit".

"NO ESTEM EN FESTES"

"Ens preocupa la sensació de la ciutadania que estem en festes, un pot ser que no siga a l'aula però ha de seguir totes les restriccions rigorosament", ha recalcat.

Barceló, preguntada per quan es calcula que es podran celebrar, ha assenyalat que es tindrà en compte l'índex de vacunació, la situació epidemiològica, però també la implantació de la variant anglesa, que ja suposa el 30 per cent dels casos enfront del 5% de fa escassos mesos, cosa que "significa que pot haver-hi una major transmissió de la malaltia" i per això cal ser "molt cauts".

En aqueix sentit, ha constatat que "el més difícil d'aquesta pandèmia és la previsió, ens podem anticipar amb les mesures, però és difícil endevinar el que passarà tant si eixes mesures s'implanten com no s'implanten".

Arxivat a:

Destacats