Baldoví sobre la plataforma de Yolanda Díaz: "Quan sapiem més, direm sí o no"

Creu que Ribó és "el millor cartell de Compromís a València" i Oltra "el millor en les eleccions autonòmiques o en qualsevol"

Guardar

El diputat de Compromís en el Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, durant una entrevista amb Europa Press, a 17 de desembre de 2021, a València - Rober Solsona - Europa Press
El diputat de Compromís en el Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, durant una entrevista amb Europa Press, a 17 de desembre de 2021, a València - Rober Solsona - Europa Press

El diputat nacional de Compromís, Joan Baldoví, assegura que en la seua coalició estan escoltant "amb molta atenció" els passos que dóna la vicepresidenta del Govern, Yolanda Díaz, per a impulsar una plataforma a l'esquerra del PSOE, encara que remarca que, de moment, només és "una declaració d'intencions" per part de polítiques d'esquerres.

"No se sap què plataforma és, no se sap què condicions hi ha. Quan sapiem més, podrem opinar millor i direm si sí o si no", apunta en una entrevista amb Europa Press sobre el paper que podria tindre la coalició valencianista en aqueixa iniciativa.

Baldoví reconeix la seua "bona sintonia" amb Díaz, amb la qual s'ha reunit recentment en dues ocasions, i sosté que l'acte que va protagonitzar a València va ser "molt potent" en reunir a "cinc dones claus en la política de hui" com Mónica Oltra o Ada Colau, però insisteix que, de moment, no sap gens "més enllà". Per punt, assenyala que podran "opinar amb més autoritat" i dir si els "sembla bé o malament" quan tinguen més detalls.

En tot cas, recorda que Compromís és una coalició de tres partits (Més Compromís, Iniciativa i Els Verds) i que "qualsevol decisió es pren entre els tres", per la qual cosa advoca per tindre "les oïdes molt obertes" ja que en política "a voltes és més productiu escoltar que parlar".

Preguntat pel futur d'Oltra i per si veu en aqueixa plataforma a la vicepresidenta portaveu de la Generalitat i colíder de la coalició, subratlla que cal preguntar-li-ho a ella i garanteix que "allà on estiga farà un paper fonamental per a Compromís" i tindrà tot el seu suport. Per a Baldoví, l'alcalde Joan Ribó és "el millor cartell de Compromís a València" i Oltra "el millor cartell en les eleccions autonòmiques o en qualsevol".

En aquesta línia, destaca el seu treball "excel·lent" com a consellera d'Igualtat, igual que uns altres de Compromís com els de Educació i Economia, Vicent Marzà i Rafa Climent. Al seu judici, la tasca d'Oltra en Igualtat està significant "un abans i un després" en aquesta àrea "amb moltíssima més gent en el sistema de dependència i més gent protegida per la renda valenciana d'inclusió". "M'ho reconeixen en l'Estat: som un model de govern", afirma.

Si escau, sobre la seua continuïtat com a diputat en el Congrés, afirma estar "molt a gust" i recalca el seu tarannà "disciplinat". Si que posa l'accent que "de cap de les maneres" es veu com a alcaldable a València perquè "el millor candidat és Ribó" i ell viu a Sueca. "No sóc María José Catalá --portaveu del PP en l'Ajuntament de València--, que vivia a Torrent i es va mudar per a presentar-se", recalca, i afig que va ser alcalde a Sueca i viu i seguirà vivint allí.

SÍNDIC

D'altra banda, descarta "especular" sobre el futur de càrrecs de la coalició com Vicent Marzà i la possibilitat que siga el substitut de Fran Ferri com síndic en Les Corts, després de l'anunci de la marxa d'aquest últim. "No caben les especulacions", sosté, i afirma que el grup parlamentari compta amb "excel·lents persones que ho podran fer de manera magistral".

Així, després de recordar que es reuniran a la volta de Nadal i "decidiran", remarca que "l'important no és la persona, sinó que el govern al que cridaven el Titanic cada vegada té més força". Ara, prefereix centrar-se a destacar a Fran Ferri com un excel·lent portaveu que es va amb "dues grans gestes": els setens pressupostos del Botànic i l'acord per a implantar la taxa turística. "És un bon colofó a una excel·lent carrera", assevera.

"TENSIONS NORMALS"

Quant al tripartit al costat de PSPV i Unides Podem, reconeix que és complicat, "com els matrimonis" i que amb el temps hi ha "frecs i tensions normals", però defensa que l'important és l'aprovació dels pressupostos per seté any consecutiu. "Som partits diferents, però al final arribem a acords, com en Compromís", agrega, per la qual cosa demana tindre clar que "l'important és seguir units" i mantindre la "bona salut".

Per a això, respecte a la possibilitat que el 'president' de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, puga tornar a avançar eleccions com en 2019, Baldoví recorda que va ser una decisió que "no va agradar gens" en Compromís perquè "no hi havia motiu". Ara tampoc creu que hi haja, ja que els pressupostos es van aprovar aquest passat dimecres i hi ha majoria parlamentària per a governar.

"Avançar eleccions per motius purament electorals o de conveniència no és la millor manera d'exercir la democràcia", adverteix, encara que sí_ja advoca per separar les eleccions valencianes de la resta, com les d'Andalusia o Galícia, per a així "el focus només estiga centrat en elles".

Fins llavors, inquirit per una possible candidatura conjunta amb Unides Podem com van fer en 'A la valenciana' fa uns anys, Baldoví recorda que aquesta experiència "no va ser molt satisfactòria". "Haurien de passar moltes coses, però en política mai digues mai de la vida", afirma.

"ES FA MÉS SERVEI Al VALENCIANISME DINS QUE FÓRA"

En clau interna, sobre la situació de Més Compromís (antic Bloc Nacionalista Valencià), defensa que va ser un dels quals va apostar pel canvi de nom perquè l'anterior estava "gastat" i calia avançar. "Però el nom no fa la cosa, sinó la gent", puntualitza, i ressalta que veu "moltíssima il·lusió i molta renovació" en el partit, a més de gent jove formant-se perquè "és la millor forma de tindre pedrera".

I qüestionat per l'eixida d'un històric del Bloc com Pere Mayor, fa unes setmanes a través d'una carta en la qual es va queixar del "canvi de prioritats", Baldoví creu que són unes crítiques "injustificades" i recorda que ell també va estar en desacord i va votar en contra de l'adreça sense eixir-se del partit.

"Es pot estar en desacord, però es fa molt més servei al valencianisme dins que fora", reivindica, i afig que "hi ha maneres més elegants d'anar-se".

Arxivat a:

Destacats