Baldoví acusa a PP i Cs de fer "comparacions monstruoses" amb el cas del xiquet de Canet i obrir "guerres absurdes"

Guardar

El diputat nacional de Compromís, Joan Baldoví
El diputat nacional de Compromís, Joan Baldoví

El diputat nacional de Compromís, Joan Baldoví, ha acusat aquest divendres a PP i Ciutadans d'utilitzar el cas de Canet per a obrir una "guerra absurda" i realitzar "comparacions monstruoses" quan el "normal" i el que marca l'Estatut és que un xiquet català acabe l'educació obligatòria parlant les dues llengües cooficials.

"Aquest no és el principal problema del país", ha recordat en una entrevista amb Europa Press, preguntat per la defensa de l'oposició a la família de Canet de Mar (Barcelona) que va recórrer als tribunals perquè el seu fill poguera cursar un 25% de l'ensenyament en castellà.

Per a Baldoví, la dreta utilitza de manera "obscena" aquestes "guerres amb les llengües", alguna cosa que ha recordat que va viure a prevaldre persona en els anys huitanta quan li van dir "escòria, venut, antivalencià o rata". "Només per defensar el que em va ensenyar la meua mare", ha recalcat.

Ha advertit que és "pervers" obrir aquests enfrontaments "artificials" entre llengües i autonomies i ha criticat que aquests partits ho facen precisament a Catalunya, on "el PP no té res a fer i Ciutadans té un paper irrellevant". Sobretot ha rebutjat l'afirmació "absolutament monstruosa" del líder 'popular', Pablo Casado, d'"apartheid lingüístic".

Per contra, el diputat valencià ha cridat a recuperar l'"esperit" de la Transició democràtica i d'arribar a acords com aquest que va permetre "viure 40 anys sense guerres inventades".

Per això ha advocat perquè les decisions pedagògiques les prenguen les autoritats educatives i no els tribunals, recordant que els estatuts de Catalunya i la Comunitat Valenciana són lleis orgàniques de l'Estat i estableixen que els xiquets han de dominar les dues llengües. "Això passa sempre amb el castellà, però mai amb qualsevol de les cooficials", ha lamentat.

LLEI AUDIOVISUAL: "NO PARLEM DE CESSIÓ"

En aquesta línia, ha sostingut que és "el normal" que la futura llei audiovisual protegisca les llengües cooficials, ja que és "el deure del Govern. "No parlem de cessió, sinó de normalitat", ha abundat sobre l'acord amb ERC per a facilitar l'aprovació dels Pressupostos de 2022.

Baldoví ha afegit que aquest mateix divendres ha parlat tant amb representants de l'Executiu com amb Esquerra i pot garantir que "els acords es compliran i s'aprovaran els Pressupostos", encara que ha remarcat que és el normal perquè "per a això se signen".

En general, ha defensat que parlar dues llengües és un "tresor" i ha ressaltat que "no hi ha cap xiquet a Espanya que no sàpia parlar castellà". Ha posat com a exemple el cas del seu net de tres anys, qui "en un ambient absolutament valencianoparlant, veu el 95% dels dibuixos en castellà".

Destacats