Atenció Primària s'autoregularà les consultes davant les agendes desbordades

Guardar

sanidad_archivo
sanidad_archivo

El Fòrum de Metges d'Atenció Primària de la Comunitat Valenciana (FOMAP-CV), després de la reunió mantinguda amb la Conselleria de Sanitat, ha lamentat que "l'administració continue dilatant en el temps l'execució de les mesures de millora, i que ni tan sols concrete terminis" i ha dissenyat un full de ruta per a "autoregular les consultes d'atenció primària davant les agendes desbordades".

Segons el Fomap, la Conselleria va comunicar que ha iniciat "la tramitació del Pla de Xoc en A i la paga extraordinària per la Covid-19, i que està valorant on situaran els guàrdies jurats per a reforçar la seguretat en els centres de salut i com dur a terme una campanya de comunicació dirigida a la ciutadania". "Unes mesures totalment insuficients deixant aparcades la resta de les demandes, que no van ser abordades en la trobada", han considerat en un comunicat.

Davant aquesta inacció, els serveis jurídics del Fòrum han elaborat una sèrie d'accions que es comunicaran als metges d'AP perquè puguen prestar una atenció adequada. "Es tracta d'autoregular les consultes, sota un marc legal, deontològic i de seguretat del pacient, per a fer front a la inassumible demanda assistencial actual", han assenyalat.

Des del FOMAP-CV han assenyalat que és "necessari augmentar les consultes presencials, però amb recursos adequats i no amb agendes desbordades si es vol prestar una atenció de qualitat i controlar la pandèmia perquè no es col·lapse el sistema sanitari".

Les accions a emprendre i sobre les quals s'informarà a tots els metges i pediatres d'AP de la Comunitat Valenciana són, entre altres, el compliment estricte de la jornada de treball i del temps necessari per a una atenció digna i adequada a cada pacient; la remissió dels pacients a les direccions de primària-coordinadors, no atesos per finalització de la jornada, el "compliment estricte de les funcions mèdiques, i remissió d'actuacions burocràtiques impròpies a les direccions de primària per a la seua realització per qui corresponga", entre altres.

Així mateix, s'ha dut a terme una queixa davant el Síndic de Greuges per les condicions de treball i la falta de mesures per part de la Conselleria que pal·lien la situació actual, i s'ha realitzat una sol·licitud expressa d'avaluació dels llocs de treball quant a les mesures col·lectives i individuals de prevenció de riscos laborals i/o consegüent denúncia per la seua infracció, primer davant la Inspecció de Treball i posteriorment davant els Jutjats socials.

També inclouen una exigència d'ordres escrites a les direccions/coordinadors, d'actes o accions impròpies dels metges, i la recuperació d'agendes de presència física fins que i quant no es doten de mitjans adequats els Centres de Salut per a poder realitzar una atenció telemàtica amb garantia i eficàcia, tant per al personal facultatiu com per als pacients.

Destacats