Associacions ecologistes, Intersindical i la Unuió Gremial demanen al Consell que aprove el Patsecova "sense dilació"

Guardar

Comerç Local
Comerç Local

La Coordinadora per a la Protecció de Les Moles, Intersindical Valenciana i la Unió Gremial han manifestat la seua "perplexitat" per l'ajornament en l'aprovació del Patsecova i han exigit al Consell l'aprovació del pla "sense dilació".

A parer seu, "s'hauria d'haver aprovat fa anys perquè la progressiva urbanització i ocupació del territori demanava que l'Administració actuara impedint la saturació de superfícies comercials i ordenant la resta del comerç", han assenyalat en un comunicat.

"La tramitació ha sigut llarga i la norma ha passat per tots els filtres i té el suport dels agents socials i, sobretot, és necessari aprovar-la ja per a poder regular el conjunt del teixit comercial de la Comunitat Valenciana", han manifestat els col·lectius.

De la mateixa manera, han exigit al conseller de Política Territorial, Arcadi España, que "defense aquesta norma com a projecte col·lectiu del Consell per a ordenar un sector que s'ha vist sotmés a maniobres especulatives que han portat a una saturació de superfícies comercials que han fet perillar l'estructura del comerç local de proximitat, vinculat a l'urbanisme compacte dels nostres pobles i ciutats".

El president de la Unió Gremial, Juan Motilla, ha manifestat que la COVID-19 "ha sigut i continuarà sent una contingència amb la qual cal comptar, però una norma de tanta transcendència no pot esperar més".

"Precisament aquesta pandèmia ens ha ajudat a valorar més el comerç de proximitat", ha declarat, al mateix temps que ha destacat que "la limitació de moviments ha fet que la població comprara en els comerços de prop de casa". "Per sort, als nostres pobles i ciutats encara hi ha comerços, i a pocs minuts caminant podem trobar al nostre abast tot el que necessitem sense desplaçar-nos amb cotxe", ha agregat.

En aquesta línia, ha destacat que el Patsecova "aposta per a mantenir i ordenar aquest teixit comercial", que és "bàsic" per a "tindre barris vius, econòmicament potents i que no depenguen del desplaçament amb cotxe per a comprar". "No oblidem que els locals comercials solen pertànyer a persones dels barris i tindre'ls llogats també aporta riquesa i impostos municipals", ha remarcat.

Motilla ha subratllat que el comerç local "és el motor de la microeconomia, que és el major entramat comercial de l'economia valenciana" i ha defensat que el Patsecova "garanteix la varietat cultural, social i econòmica pròpies de la nostra cultura mediterrània i la tan necessària i demandada successió i continuïtat dels xicotets comerços".

Per part seua, Manuela Latorre, d'Intersindical, ha afirmat que per això el Patsecova "és una norma que les tres entitats volem que siga aprovada pel Consell, ja que un comerç local consolidat contribueix a la reducció d'emissions de CO₂ en reduir-se els desplaçaments a centres comercials, i, a més, són llocs de treball de més qualitat que els treballs precaritzats dels centres comercials".

Els tres col·lectius han apuntat que la classificació d'àrees saturades comercialment "és una altra fortalesa d'aquest pla, ja que fa una valoració de la superfície comercial instal·lada i limita els metres de nous centres comercials a 120.000 m² i també té en compte els metres globals instal·lats per a no saturar més el comerç ni destruir més espais naturals".

Jose Ordóñez, de la Coordinadora per a la Protecció de Les Moles, ha remarcat que amb aquesta norma "no es podran fer barbaritats com a Port Mediterrani, que hauria destrossat el paratge natural de Les Moles de Paterna, una àrea de gran valor ambiental, amb una superfície comercial que hauria arribat als 700.000 m² i un milió i mig de m² comptant infraestructures i vials, quasi set vegades més que el centre comercial més gran de la Comunitat Valenciana, Nuevo Centro, que té 112.000 m²".

Així, ha assenyalat que el Patsecova és un pla que "planteja incloure els impactes de nous projectes comercials, com les emissions de CO₂, la saturació d'accessos viaris o les disponibilitats d'aigua, qüestions que fins ara ni es consideraven". "Aquest és un altre motiu que fa que valorem molt positivament aquesta norma i que plantegem que s'aprove sense dilació, perquè tant el comerç com tota la població necessitem una normativa que regule, amb una perspectiva global i incloent paràmetres ambientals, el conjunt del comerç amb totes les seues implicacions", ha afegit.

"Aquest pla s'hauria d'haver aprovat fa anys, perquè la progressiva urbanització i ocupació del territori demanava que l'Administració actuara impedint la saturació de superfícies comercials i ordenant la resta del comerç", ha declarat, al mateix temps que ha assegurat que "diversos estudis coincideixen a afirmar que l'àrea metropolitana de València està saturada comercialment". "De fet, hi ha centres comercials com a Gran Túria o el centre comercial de Sedaví que viuen hores baixes des de fa temps i que possiblement mai s'haurien d'haver construït", ha asseverat.

Finalment, ha assenyalat que "amb l'estructura comercial actual i amb un poder adquisitiu estabilitzat des de fa temps, més superfície comercial implica repartir la clientela". "És el que hauria passat amb Port Mediterrani o amb qualsevol altre centre comercial que es poguera crear ara en l'àrea metropolitana, que hauria restat clients tant del comerç local com d'altres centres comercials, i hauria destruït més treball del que hauria pogut crear", ha resolt.

Destacats