Aprovat el pla valencià per a la reconstrucció amb l'única oposició de Vox

PP i Ciudadanos, finalment, s’han adherit al pacte per a la reconstrucció social, econòmica i sanitària de la Comunitat Valenciana

Guardar

corts ep
corts ep

El ple de Les Corts ha aprovat, aquest matí, el text final per a la reconstrucció social, econòmica i sanitària de la Comunitat Valenciana. Tots els grups polítics, a excepció de Vox, s'han unit per a tirar avant un pla que ajude el territori valencià a eixir de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19.

Durant quasi dos mesos, la comissió parlamentària ha estat treballant en diferents propostes que, finalment, s'han recollit en un text amb 382 mesures que tractaran de reactivar l'economia, reforçar els serveis públics, canviar el model productiu de la Comunitat Valenciana o reclamar un finançament just que ajude els valencians i valencianes a eixir reforçats sense que ningú es quede arrere.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha comparegut davant Les Corts per a explicar tant les vies de treball que obri aquest pacte valencià per a la reconstrucció, com els detalls de l'acord tancat en el Consell Europeu sobre el repartiment de fons. Així mateix, també ha analitzat la gestió que el Govern del Botànic ha realitzat durant el procés de desescalada.

Mesures del Pacte Valencià de Reconstrucció

Entre les 382 mesures s'inclouen propostes com destinar més fons a sanitat pública, revertir privatitzacions, augmentar les plantilles sobre la base de criteris epidemiològics i demogràfics, un pla de provisió de material, un canal de distribució de test, reforçar els ambulatoris amb més infermeres o garantir l'accés de mascaretes a la població vulnerable.

Uns altres dels objectius són estimular el clúster sanitari, infraestructures per a gestió de residus sanitaris, que totes les professions del ram siguen considerades de risc, crear llocs i borses específiques en infermeria, comptar amb els sanitaris en la preparació d'una futura onada, que les farmàcies puguen formar part de la xarxa de detecció precoç de casos o garantir l'accés de mascaretes a la població vulnerable.

Això suposa mantenir els tres hospitals de campanya "fins que hi haja vacuna o tractament", escometre adaptacions per a seguir amb els circuits diferenciats Covid i no Covid, reorganitzar ambulatoris, nous protocols de cirurgia, seguir amb les consultes telemàtiques, invertir en sistemes informàtics i restriccions per a visites.

A escala econòmica, es proposa un pla de justícia fiscal perquè paguen més les grans fortunes en l'impost de transmissions patrimonials i l'IRPF, nous tributs 'verds' i beneficis per a emprenedors, de la mà d'un estudi contra el frau i d'un mínim per a evitar el 'dúmping', a més d'un IVA cultural, més inversió en R+D+i i suport al comerç de proximitat i a l'agricultura.

En turisme, protocols "des de la prudència", incentius per a recuperar la demanda, reformular les campanyes i garantir la protecció de col·lectius com les 'kellys'.

En ocupació i habitatge, hi ha mesures com una guia d'adaptació al teletreball, avançar cap a la reducció de jornada, estendre les ajudes per ERTO, fomentar la inserció dels joves i el seu accés a una llar digna, augmentar el parc públic i evitar desnonaments. I en educació, assegurar la presencialitat, un pla de digitalització, baixar ràtios i taxes universitàries i més inversió en FP, al costat d'un estudi per a remodelar els protocols dels becats a l'estranger.

Més enllà, el pla aposta per potenciar la mediació per a descongestionar els jutjats, intensificar el transport públic per a aconseguir l'objectiu "emissions zero" i publicar una base de dades anònima sobre la incidència de la pandèmia.

A més, hi ha un apartat dedicat al finançament i a la relació amb el Govern, amb propostes com mantenir la conferència de presidents autonòmics o flexibilitzar la despesa dels ajuntaments, a més d'altres reiterades pel Consell com el reconeixement del deute històric o la compensació de l'infrafinançament amb mecanismes transitoris.

Destacats