Agricultura concedeix ajudes de fins al 100% de la inversió per a replantar les parcel·les afectades per la Xylella

La consellera Mireia Mollà presenta el nou informe sobre la Xylella fastidiosa, marcat pel canvi de paradigma que implica l'entrada en una nova fase de reconstrucció

Guardar

almendro xylella
almendro xylella

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha aprovat les primeres ajudes per a la replantació de parcel·les afectades per la Xylella fastidiosa, els cultius de la qual s'hagen destruït en compliment de les mesures de control i erradicació establertes per la Unió Europea per a frenar l'expansió de la plaga.

El percentatge de les ajudes podrà aconseguir el 100% de la inversió subvencionable sol·licitada que va des dels 450 fins als 6.000 euros per hectàrea en funció del concepte. En aquest sentit l'ajuda no sols cobreix la plantació, sinó que s'estén també a les labors preparatòries del terreny, les infraestructures de reg, les estructures de suport o els sistemes de protecció enfront d'inclemències meteorològiques com la calamarsa.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i el secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes, han exposat al sector les bases reguladores de les ajudes, coincidint amb la catorzena actualització sobre la situació de la Xylella en la Comunitat Valenciana, que es manté en el mateix nombre de municipis i alenteix significativament la seua expansió.

"Aquestes ajudes per a la replantació de les explotacions agràries són el punt de partida que il·lumina un canvi de paradigma. Entrem en una nova fase de reconstrucció, de restauració de la terra i de l'activitat", ha afirmat Mireia Mollà.

La consellera ha explicat que la nova línia d'acompanyament "neix des de la voluntat principal d'establir les bases de la recuperació econòmica i agrícola dels afectats, sense oblidar la repercussió de primer ordre en la restauració de l'entorn natural i del paisatge".

Les espècies vegetals autoritzades per a la plantació comprenen l'olivera, així com tota espècie vegetal no sensible a la Xylella. El vistiplau a la replantació d'espècies resistents al bacteri va ser una de les novetats que va portar amb si el canvi de la normativa europea. Una demanda que, després d'acordar-se, va permetre retallar a la meitat l'àrea tampó i el radi d'erradicació salvant així més de 200.000 ametllers.

L'obertura d'una nova fase ve avalada, a més, pels avanços "esperançadors" de la recerca que treballa sobre una possible solució a la malaltia. Un projecte encapçalat pel prestigiós investigador de la Universitat d'Alacant, Francis Mójica, que en els seus informes preliminars reconeix que, en una primera aproximació, "la incorporació d'un factor de vacunació o curació (com les molècules actives identificades) permetria millorar les mesures d'erradicació del bacteri".

El secretari autonòmic ha valorat "la resposta activa que està oferint la Generalitat en la cerca de solucions integrals que sumen acompanyament econòmic per al sector, suport a la recerca i nova normativa que minimitza la pressió sobre el territori".

Les dades extretes del nou informe sobre la plaga indiquen un lleuger increment de la superfície afectada del 0,26% que manté el descens en el ritme d'expansió; 350 hectàrees que es corresponen amb els 584 positius detectats en aquesta catorzena actualització i el radi de 50 metres al voltant d'aquests.

El gruix dels positius és d'ametller, encara que apareix una nou espècie hoste en la Comunitat, concretament l'Asparagus acutifolius (esparreguera de muntanya) amb un únic cas detectat.

Les noves ajudes se sumen així a la bateria d'actuacions que des de 2018 ha destinat 25,1 milions d'euros a donar la batalla contra la Xylella fastidiosa. Del còmput global, 16,1 milions d'euros corresponen a la Conselleria (el 64%), seguida del Ministeri i els fons europeus.

Arxivat a:

Destacats