Una acusació d'Imelsa demana al jutge l'ingrés a la presó del 'yonki dels diners' per risc de fugida

Guardar

Juan Carlos Navarro i Marcos Benavent
Juan Carlos Navarro i Marcos Benavent

Acció Cívica contra la Corrupció, acusació popular en el cas Imelsa, ha sol·licitat l'ingrés a la presó de l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, autodenominat 'yonki dels diners', en apreciar risc de fugida.

Així consta en l'escrit que ha remés l'acusació al Jutjat d'Instrucció número 18 de València, encarregat d'investigar el cas Imelsa. Una de les peces del procediment, la de Thematica, que suma nou acusats, entre ells el mateix Benavent, està sent jutjada en l'Audiència de València.

En concret, Acció Cívica ha sol·licitat en el seu escrit, consultat per Europa Press, que convoque audiència per a decretar la presó provisional de Benavent, qui va canviar la seua versió dels fets el mes d'octubre passat, quan va assegurar que els enregistraments que van originar la causa van ser manipulades per ell i pel seu exsogre, Mariano López.

Benavent va ratificar aquesta última versió en el judici, amb el que el seu nou lletrat, Juan Carlos Navarro, ha sol·licitat la nul·litat de les mateixes en el tràmit de qüestions prèvies.

Davant aquesta nova situació, en la qual Benavent ha deixat de col·laborar amb la justícia, l'acusació popular reclama, com a mesura cautelar, l'ingrés a la presó de l'acusat, tal com contempla la llei, en atribuir-se els fets delictius sancionats amb pena igual o superior a dos anys de presó. La part considera que hi ha risc de fugida i perill d'entorpiment del procés.

Sobre aquest tema, l'acusació ha recordat que Benavent segueix sense facilitar al jutjat el seu actual domicili, ja que en l'últim requeriment va traslladar el del seu lletrat i apoderat processal. "Que això siga acceptat pel jutjat, sorprén aquesta part, ja que a pesar que en la peça principal encara no s'ha arribat a la fase de judici oral, l'investigat es nega a facilitar el seu domicili", ha afirmat.

A això se suma, segons la mateixa part, que Benavent manca d'arrelament familiar, ja que no té ni parella ni descendents, així com tampoc càrregues familiars. El seu arrelament laboral també és "nul", ha postil·lat.

Per contra, l'investigat sí que manté contactes i relacions amb els estrangers: "No oblidem que a la fi de 2014, una vegada va transcendir la investigació, va marxar a l'Equador, on va romandre més d'un mes tractant d'entrar al Brasil, traslladant-se des d'allí al Japó i després a Holanda abans de tornar a Espanya", ha recordat.

Tot això, afegit a l'estat de tramitació de la causa i l'actuació vista de la Peça J en la qual està acusat, "llança un evident perill de fugida".

"ENTORPIMENT DEL PROCÉS"

D'altra banda, respecte de l'entorpiment del procés que al·lega Acció Cívica, s'al·ludeix a la intenció de Benavent d'alterar una de les "majors i més rellevants" fonts de prova per a l'enjudiciament dels fets investigats amb l'afirmació que va manipular els enregistraments aportats a la causa.

"L'investigat està demostrant en aquest nou vessant que posseeix capacitat suficient per a influir sobre altres investigats i testimonis", ha agregat.

Com a conclusió, Acció Cívica considera que l'actual conjuntura del procediment exigeix per si mateixa ser valorada per l'instructor mitjançant un examen "detallat, necessari i pertinent" dels actuals condicionaments per a assegurar, mitjançant la mesura cautelar sol·licitada, el "correcte" enjudiciament dels fets delictius.

"Al MARGE DE LA DOCTRINA"

Enfront d'aquesta sol·licitud, la defensa de Benavent ha manifestat, en declaracions a Europa Press, que qui fa aquesta petició "se situa al marge de la doctrina del Tribunal Constitucional respecte al principi pro libertis".

"La petició --ha afegit-- es deu fonamentalment a la reacció d'un acusat que reivindica la investigació sobre la ingerència de drets fonamentals reconeguts en la Constitució. Qui així actua se situa en la línia dels estats totalitaris o estats policials com a mesura coercitiva quan es tracta d'esbrinar el que ha ocorregut", ha postil·lat.

Destacats