Ábalos tatxa de "pel·lícula" que el PSOE ja estiga pensant en eleccions i promet nous contactes "públics"

Insisteix en la via portuguesa, diu que en Unides Podem la recolzen i creu que Podem sap que es va equivocar en rebutjar la investidura

Guardar

abalos
abalos

El ministre de Foment en funcions i secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha negat aquest dijous que el PSOE estiga pensant en un escenari de repetició electoral i ha titllat de "pel·lícules" les especulacions sobre l'interés socialista en uns nous comicis.

"Hi ha molta passió per les pel·lícules i molta recreació, sembla que la realitat siga massa vulgar per a escriure sobre ella", ha assegurat en una entrevista en la Cadena SER, recollida per Europa Press, expressant la seua sorpresa amb què es parle d'un suposat interés de Ferraz per nous comicis.

Així, el número 'tres' del PSOE ha rebutjat de pla aquesta opció, negant que Sánchez ni el seu entorn estiguen valorant aquest escenari. "Per què nosaltres que hem guanyat les eleccions i estem satisfets ens hem de tornar a posar en l'escenari de judici popular?", s'ha preguntat, posant en dubte la conveniència de la repetició electoral per al PSOE.

ELS CONTACTES SERAN PÚBLICS

El dirigent socialista ha apuntat que els contactes de Pedro Sánchez amb els líders polítics els pròxims dies per a la investidura seran "públics" i ha insistit en l'oferta a Podemos per a un acord programàtic, indicant que "hi ha veus" a favor d'aquesta opció en la coalició 'habitada'.

Al temps, ha admés que no hi ha hagut contactes de Sánchez amb el líder de Podemos, Pablo Iglesias, des de la investidura fallida, i, davant la nova ronda que planteja el cap de l'Executiu, ha explicat que els contactes que es produïsquen seran "públics".

"Seran públics perquè no té sentit que siguen secrets. És impossible fer-ho així", ha admés. Per a Ábalos resulta complicat negociar en privat, perquè fins a aqueix tipus de contactes han transcendit. "El nivell de transparència és màxim", ha indicat, en al·lusió a les negociacions amb Podemos.

En aquest sentit, Ábalos ha assenyalat que els contactes polítics aniran en paral·lel amb les reunions de Sánchez amb diferents col·lectius socials, que inicia hui amb associacions d'Igualtat i Ciència.

Sobre aquesta ronda, ha defensat que no es tracta d'associacions de l'òrbita del PSOE i servirà per a incorporar les seues aspiracions a l'agenda de govern. Amb tot, ha admés que aquestes trobades es realitzen de forma "precipitada", a causa de la conjuntura política.

VIA PORTUGUESA

Ábalos ha insistit en la fórmula d'un govern a la portuguesa, on governe el PSOE en solitari amb suport extern de Podemos basat en un acord programàtic.

Així, ha posat l'accent que en el si d'Unides Podemos "hi ha veus que estan d'acord" amb aquesta proposta de facilitar l'Executiu a canvi de pactar un programa. Aquests últims dies, IU i Anticapitalistes s'han desmarcat i demana que Podem arribe a un acord programàtic amb PSOE i facilite la investidura. Encara que, preguntat si el PSOE manté contactes directes amb IU, Ábalos ha indicat que no s'estan produint.

Segons el parer del secretari d'Organització socialista, Podemos sap que s'ha equivocat rebutjant l'oferta de coalició i ha qualificat d'històric que entraren en el Govern i un "èxit" per a un partit polític amb quatre anys de vida.

Preguntat si l'oferta per a una coalició està descartada, ha explicat que per a fer un govern de coalició cal tindre "ànim de confiar" i entén que el clima que es viu ara és "el contrari". "L'element de confiança no veig que haja cessat", ha recalcat.

APEL·LA A l'ABSTENCIÓ DEL PP

Sobre el fet que el PP es puga abstindre a la investidura de Sánchez i facilite el govern socialista, Ábalos ha reiterat la seua petició als 'populars', encara que s'ha mostrat pessimista sobre que es vaja a produir.

"No confiem, nosaltres apel·lem", ha assegurat. "El fet que no el puguen fer ni el vagen a fer no els eximeix de la responsabilitat", ha insistit, afegint que el PP assega "pressió per la responsabilitat", i recordant que en 2016 Mariano Rajoy es va beneficiar de l'abstenció del PSOE,.

"Encara em dol, i em doldrà més que fora un acte de candidesa insuportable. Vista la reacció del PP, ara els tocaria a ells", ha assenyalat, criticant que els dirigents 'populars' despatxen aquesta qüestió amb "frivolitat".

Segons el parer de Ábalos, el PP ha de demostrar tan quant van demanar en 2016, i igualment ha recordat a Albert Rivera que reclamara al PSOE la seua abstenció a Rajoy.

Destacats