Ábalos apel·la al "diàleg" per a aconseguir "una solució equilibrada" en el conflicte dels taxistes

Guardar

protestas_taxistas_abalos_palau
protestas_taxistas_abalos_palau

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha apel·lat aquest dimecres al "diàleg" per a aconseguir "una solució equilibrada" en el conflicte dels taxistes. Així, ha afirmat que el Govern s'ha traçat "un full de ruta basat en el diàleg, a escoltar i a atendre" per a aconseguir una eixida que permeta que "tots puguen conviure en el transport urbà". Ha defensat la possibilitat de "cercar una posició d'acord amb tots sense cap tipus d'intimidació ni pressió per part de ningú".

"Estem amb les comunitats autònomes, amb els representants del taxi a nivell nacional i amb els representants de les VTC", ha dit Ábalos, que ha indicat que es tracta d'actuar davant "un problema heretat d'anys" al "no afrontar la situació de desequilibri que viu el sector". Ha agregat que a l'Executiu "li preocupa enormement, en aquest cas com en tots els altres, la convivència" i ha instat a mantenir-la, així com el "respecte a les normes".

El titular de Foment s'ha pronunciat d'aquesta manera a València, després de signar amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, el conveni per a l'aplicació del Pla d'Habitatge Estatal 2018-2012 a la Comunitat Valenciana. José Luis Ábalos té previst reunir-se aquesta vesprada amb representants de les comunitats autònomes per a "escoltar la seua opinió" en el citat conflicte.

"Espere escoltar l'opinió de les comunitats autònomes, que en aquests moments i, en virtut d'una llei orgànica anterior, estan gestionant l'atorgament de llicències VTC. La titularitat és competència estatal però la gestió l'estan fent ja les comunitats autònomes", ha exposat el ministre.

Així, ha considerat "fonamental conéixer" l'"opinió" de les autonomies i, "especialment, d'aquelles que aquestes més afectades per les mobilitzacions" del sector del taxi. "Hem traçat un full de ruta basat en el diàleg, a escoltar, a atendre i a procurar, com sempre, una solució equilibrada en un sector que porta anys amb aquest problema", ha destacat.

José Luis Ábalos ha comentat que "no és un problema d'ara" i ha afirmat que "cal pensar exactament com ha sorgit". Respecte a les protestes d'aquests dies ha asseverat que s'han generat "entorn d'una reglamentació unilateral que s'ha produït a Barcelona i la suspensió per part d'un jutge" i ha assegurat que és un assumpte, "per tant, alié al Govern" el que "ha provocat aquestes mobilitzacions".

"I açò és el que es troba aquest ministeri. És un problema heretat d'anys" al "no afrontar la situació de desequilibri que viu el sector", ha afegit el responsable de Foment. D'aquesta manera, preguntat per si com apunten taxistes aquest és un problema heretat del Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, Ábalos ha declarat que "respon a una directiva europea".

"Em sembla tremendament injust, no vull pensar que siga ignorància, exigir-li a un govern que no aplique la directiva europea", ha afegit el ministre en aquest sentit. Així, ha insistit que "l'origen és la política europea, la política del mercat únic i la liberalització a la qual s'enfronta tot el transport". En aquest punt, ha afirmat que fins a "Renfe té també que començar a operar en un mercat competitiu".

El ministre de Foment ha afirmat que el context actual no és conseqüència d'"una decisió del Govern de Zapatero", al mateix temps que ha comentat que "els següents governs de Mariano Rajoy no solament no van millorar aquesta situació sinó que s'ha agreujat". Preguntat per si d'aqueixa manera vol responsabilitzar a Rajoy, Ábalos ha contestat: "jo no m'atreviria a tant".

"Crec que la legislació, la llei, cal complir-la", ha assegurat després d'açò. Ha assenyalat que "el sector de les VTC ha crescut, no per la via administrativa sinó com a conseqüència de sentències judicials" i ha considerat que amb açò s'ha plantejat "una desproporció i un desequilibri que supera aqueix marc de l'1-302, en al·lusió a la concessió de llicències.

José Luis Ábalos ha ressaltat que "cal veure com s'aconsegueix aqueix equilibri" i ha opinat que s'aconsegueix "negociant, dialogant i assumint escenaris que cal integrar". Ha precisat que "un és l'europeu". Preguntat per si espera solucionar el conflicte amb els taxistes al més prompte possible, el titular de Foment ha respost que confia "a seguir intervenint" perquè "ni aquest Govern ni aquest ministre han provocat cap conflicte".

"SERVEI PÚBLIC"

"La situació és la que era i açò ve com a conseqüència d'un reglament a Barcelona i d'una suspensió d'aqueix reglament. Aquest ministeri va tractar, fins i tot, per a evitar aquesta mobilització, que no es produïra la suspensió", ha explicat Ábalos, que destacat la necessitat de "garantir" la "convivència". Referent a açò, ha asseverat que el Govern serà "inflexible" en aqueix sentit i ha apel·lat a mantenir la "convivència" i el "respecte a les normes".

En aquest context, el ministre ha ressaltat que "aquells que tenen un caràcter de servei públic han de ser coherents amb aqueix paper" i ha dit que "estan cridats a exercir una major responsabilitat".

Per la seua banda, el president de la Generalitat ha comentat, preguntat per la proposta que siguen les autonomies les que assumisquen les competències per a determinades llicències, que "més enllà de l'assumpció de les competències el conflicte entre la VTC i el sector del taxi té una virtualitat que va més enllà d'una comunitat autònoma".

"CONSEQÜÈNCIES GREUS"

Ximo Puig, que ha assenyalat que el Consell "assumirà qualsevol responsabilitat" i ha considerat "important" el que supose "gestionar des de més a prop", ha manifestat que s'ha d'"aprofitar l'espai conjunt i de negociació establit perquè, d'una vegada per sempre, s'aconseguisca un espai de convivència en el qual es puga arbitrar la competència i la seguretat dels treballadors del sector".

El responsable autonòmic ha indicat als taxistes que "no es pot perjudicar més a l'economia valenciana", al mateix temps que ha assenyalat que les seues mobilitzacions coincideixen amb "un moment bàsic per al turisme". Ha apel·lat a l'"interés general" i a la via "de diàleg oberta" i ha descartat que els ciutadans es vegen "perjudicats per un conflicte entre dos operadors". "A la Comunitat no hi ha un problema greu que done origen a aquest conflicte que comença a tenir conseqüències greus per a la mobilitat i la imatge turística", ha subratllat.

Destacats