La peatonalització permanent de la plaça de l'Ajuntament començarà el 20 de març

La Plaça de l’Ajuntament de València es tancarà al trànsit, en una primera fase, mitjançant una actuació blana

Guardar

Tráfico plaza ayuntamiento EP
Tráfico plaza ayuntamiento EP

El procés de peatonalització definitiva de la plaça de l'Ajuntament de València ja té data. Serà el pròxim 20 de març, just després de les Falles de 2020, quan arranque la peatonalització blana per a tancar al trànsit el centre neuràlgic de la ciutat, recuperant així l'espai per al vianant. Una primera fase de tancament permanent i continuat de la plaça de l'Ajuntament que es culminarà amb el projecte de remodelació definitiu, que no començarà fins ací de dos anys aproximadament. I és que tal com ha explicat l'alcalde de València, Joan Ribó, en roda de premsa, "un dels acords del Govern del Rialto era la reurbanització de les grans places de la ciutat per a humanitzar i renaturalitzar la ciutat", i en això estan.

L'imminent inici de la remodelació de la plaça de la Reina - prevista per a després de Falles - obligarà a actuar també en la plaça de l'Ajuntament, mitjançant una actuació blana que consistirà en la incorporació, en les diferents entrades a la plaça, de jardineres de diverses grandàries i mesures, pilones i bàculs que anunciaran l'entrada a una zona per als vianants, així com els diferents esdeveniments programats. Tots aquests elements comptaran amb l'escut de l'Ajuntament de València. En total, com ha detallat el responsable de l'empresa 'La Paisatgeria', "es crearà una illa de 21.000 metres quadrats per al vianant".

presentacion-peatonalizacion-plaza-ayuntamiento

S'ha pres com a referència importants espais d'altres llocs, com la Plaça Major de Madrid, les superilles de Barcelona o el mobiliari mòbil de l'Esplanada d'Alacant o del Times Square de Nova York, amb l'objectiu de plantejar quins elements destacats haurà de contenir aquesta primera fase de peatonalització. En aquest sentit, des de l'empresa responsable han informat que es planteja la creació de zones d'ombra, mitjançant elements desmuntables; zones de descans o d'esplai; l'ús de pintura per a senyalitzar les diferents zones; o, fins i tot, la instal·lació d'un photocall amb les lletres de la ciutat, però amb "un sentit més identitari a l'estil d'Amsterdam o Vitòria".

Per descomptat, també es tindran en compte les conclusions del procés de participació ciutadana, que ja ha començat, amb l'objectiu que "en el moment en el qual comence la primera fase d'actuació de peatonalització de la plaça de l'Ajuntament, es duga a terme tenint en compte les necessitats de la ciutadania quant a usos o connectivitat", ha apuntat la regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía.

En total, el pressupost de l'actuació blana en aquesta plaça emblemàtica de la ciutat de València serà de 150.000 euros, aproximadament.

La mobilitat a la plaça de l'Ajuntament

El regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, ha avançat una important novetat respecte al funcionament del transport públic. Així, ha anunciat la creació d'una nova línia llançadora d'autobús - la C1 - que connectarà amb els bescanviadors de la Porta de la Mar - Tetuan i Xàtiva - Lluís Vives - Marqués de Sotelo, garantint un servei de transport públic de qualitat. "Serà l'única línia que autobús que passarà per la plaça de l'Ajuntament, i tindrà una freqüència de 4-5 minuts". Per a això, es deixarà un vial pel costat de la plaça on se situa Correus o l'Ateneu pel qual passarà l'EMT i el Taxi.

Així mateix, Grezzi també ha assegurat que es garantirà l'accés dels veïns i veïnes als aparcaments privats, així com el servei de càrrega i descàrrega. "La plaça de l'Ajuntament que ha estat segrestada pels vehicles, ara serà recuperada per a les persones". I és que només es mantindrà el trànsit habitual pel carrer Roger de Lauria cap a Marqués de Sotelo i Periodista Azzati.

Destacats