Sandra Gomez

Opinió

#Pensionsdignes

Guardar

1209-sandra-gomez-rp-junta-de-gobierno
1209-sandra-gomez-rp-junta-de-gobierno

Qui pot estar en contra que les persones jubilades perceben una prestació digna, que garantisca el seu poder adquisitiu, i que el sistema públic de pensions quede protegit per al futur? Doncs com no podia ser d'una altra manera el Partit Popular segons les crítiques que han llançat contra la decisió de col·locar una pancarta en la balconada de l'Ajuntament de València en defensa de les pensions.

El Govern de la Nau està al costat de les persones majors i per això anem a col·locar una pancarta en la casa de tots els valencians i valencianes. Mentrestant, el Partit Popular haurà d'explicar per què s'oposa al fet que penge de la balconada un lema amb el qual tots hauríem de sentir-nos representats: Pensions dignes. És clar que mentre per als socialistes ha arribat l'hora de dir prou a una de les majors crisis de l'Estat del Benestar, els populars caminen ocupats preparant el camí als Fons de Pensions privats, en detriment del Sistema Públic de Seguretat Social.

Enfront de l'espoli permanent al Fons de Reserva de la Seguretat Social amb el qual el PP està laminant el Sistema Públic de Pensions, hem presentat una moció al ple de febrer que aposta per tornar al consens de 2011, derogant tots els canvis legals introduïts al llarg de la legislatura 2011-2015, com és la regulació de la jubilació anticipada del RDL 5/2013 i, de forma íntegra, la Llei 23/2013, reguladora del Factor de Sostenibilitat i de l'Índex de Revaloració del Sistema de Pensions de la Seguretat Social.

Així mateix, proposem garantir el poder adquisitiu de les pensions, recuperant l'actualització de les mateixes conforme a l'IPC, eliminar el factor de sostenibilitat establit pel PP en la Llei 23/2013, que reduirà les pensions de jubilació en funció de l'esperança de vida de la cohort corresponent a partir de l'1 de gener de 2019.

Igualment, la moció arreplega incrementar els ingressos del sistema, d'una banda, complementant el finançament de la Seguretat Social, entre altres mesures, amb ingressos procedents d'impostos destinats anualment a completar els ingressos per cotitzacions fins que aquests es tornen a equilibrar dins del sistema, com per exemple nous impostos extraordinaris a la banca i a les transaccions financeres. Per un altre, intensificar la lluita contra l'ocupació irregular i el frau a la Seguretat Social.

Així mateix, proposem millorar la naturalesa protectora del sistema modernitzant la gestió del Fons de Reserva a través d'una millora de la seua regulació, recuperant l'establiment de límits a la disposició de fons amb caràcter anual.

També, plantegem adoptar mesures específiques per a anar eliminant progressivament la bretxa propera al 40% existent entre la quantia de les pensions dels homes i de les dones (dèficit de gènere). Per això, contemplem l'aprovació d'una Llei d'Igualtat Laboral amb la finalitat d'eliminar la bretxa salarial i, per tant, de cotitzacions que acaben derivant en pensions més baixes, així com recuperar la iniciativa legislativa socialista, inclosa en la Llei 27/2011 d'incrementar la pensió de viduïtat per a majors de 65 anys que no reben una altra pensió pública fins a aconseguir el 60% de la base reguladora, mesura que afecta de manera majoritària a les dones.

Finalment, la moció aposta per introduir en el Pacte de Toledo, un nou principi de reequilibri pressupostari, un concepte que implica una cerca constant de racionalització de despeses i d'ajust d'ingressos cada any, i que tindrà efectes en el mitjà termini i fins a finals dels anys 40 del segle XXI.

Destacats