Opinió

El Fons de Cooperació Local, una eina útil per a la ciutadania

Guardar

Moltes voltes sembla estrany que allò que s’ha proposat a un programa electoral es plasme en un compromís concret, i es porte a la pràctica. En esta ocasió el Fons de Cooperació Local ha gaudit d’eixa transformació gràcies al Govern del Botànic. Ha deixat de ser un mantra que, legislatura rere legislatura, es venia nomenant i proposant, però que mai, cap govern, s’havia atrevit a transformar-ho en alguna cosa tangible.

Al Debat de Pressupostos de 2017 que realitzàrem a les Corts Valencianes, portàrem, i després aprovàrem, un fons incondicionat de la Generalitat per a les despeses de les administracions locals. Un fons que es complementaria amb l’ajut de les Diputacions, Unió Europea i l’Institut Valencià de Finances.

Quaranta milions ha sigut la primera aportació que fa el Consell dels seus comptes, als que caldrà afegir altres 40 milions de les Diputacions Provincials. I on sols la Diputació d’Alacant està posant reticències a no voler col·laborar amb els ajuntaments de la seua província.

Les forces que formem l’Acord del Botànic, i que estem al capdavant de molts ajuntaments, sabem la importància d’esta injecció econòmica, la qual servirà sense cap dubte per a poder enllestir projectes que, de cap altra forma, hagueren pogut ser abordats.

És una mostra més que els actuals gestors del Consell, a part de fer bones propostes per millorar el finançament municipal, donen exemple i compleixen amb el programa electoral, posant els mitjans econòmics adients i establint mecanismes de repartiment objectius i proporcionals. Hem passat del clientelisme partidista a establir un tractament just i equitatiu a totes les entitats locals, independentment de qui ostente el govern respectiu.

És sense dubte una fita històrica i un compromís fet realitat per part d’un nou Govern que té clar que la recuperació i l’impuls de la societat valenciana cal iniciar-los des del municipalisme, des del teixit comercial de barri, amb els autònoms, els professionals i la indústria tradicional valenciana adaptada als nous temps. Així va quedar també palès en la XIV Assemblea Extraordinària celebrada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, on es van remarcar diversos reptes per a este segle XXI, com és el nou model de finançament local, l’eliminació dels entrebancs que posa l’Estat en l’àmbit econòmic i de recursos humans, així com la definició d’una nova llei de Règim Local Valenciana que done respostes a les demandes d’este nou temps que estem vivint.

I tot això ho podrem fer amb polítiques de proximitat, que xafen carrer i atenen les necessitats reals dels nostres pobles i ciutats, i no es destinen més diners a projectes faraònics i ruïnosos com els que hem patit en etapes anteriors. En esta línia s’ha concebut este Fons de Cooperació Local, una eina útil als ajuntaments i també als ciutadans.

Destacats