Ontinyent s'encamina cap a una ciutat "més sana i verda"

El Govern local destinarà el proper any 2,6 milions d’euros en fomentar la mobilitat sostenible i altres accions directes

Guardar

Bus urbà d'Ontinyent
Bus urbà d'Ontinyent

El Govern d'Ontinyent té previst destinar en 2021 2,6 milions d'euros (d'un pressupost municipal que superarà els 42 milions d'euros) al foment de la mobilitat sostenible i la consecució d'accions directes per assolir una ciutat més sana i verda.

Concretament, en els comptes municipals elaborats per al proper exercici es destinen més de 900.000 euros a accions en el camí cap a un model de mobilitat òptim, com l'impuls al transport públic (amb una inversió global per al proper exercici de 445.530 euros, on sobretot destaca l'adquisició dels dos autobusos nous per import de 295.000 euros); les obres de l'anell ciclopeatonal que connectarà l'IES l'Estació, el poliesportiu i el nou hospital amb la coneguda com a "ruta del colesterol" i el passeig de Benarrai (372.000 euros); l'anualitat del servei de lloguer de bicicletes elèctriques (70.000 euros); o les ajudes per a l'adquisició de bicicletes elèctriques, entre d'altres.

"Aquestes actuacions demostren el treball del Govern d'Ontinyent per evitar el balafiament de recursos bàsics i la reducció d'emissions i més ara en plena pandèmia, que és quan més necessitem una ciutat sana i verda", destaca l'alcalde Jorge Rodríguez

A més continua l'aposta per desenvolupar una ciutat sana al marc del Pacte d'Alcaldies, seguint en la lluita per la disminució d'emissions i l'estalvi en recursos bàsics. Per assolir aquest objectiu, que forma part de l'AGENDA 2030 de les Nacions Unides i dels Fons Europeus, l'Ajuntament destinarà més d'1.700.000 euros en l'any 2021.

"Aquestes actuacions demostren el treball del Govern d'Ontinyent per evitar el balafiament de recursos bàsics i la reducció d'emissions i més ara en plena pandèmia, que és quan més necessitem una ciutat sana i verda", destaca l'alcalde Jorge Rodríguez.

Per al primer edil es tracta d'un pressupost "verd, que aposta per la sostenibilitat i la creació d'entorns saludables, així com per la generació de llocs de treball de qualitat a través de les importants inversions que s'executaran i que són essencials per a Ontinyent. Un pressupost expansiu i transformador que persegueix una ciutat més sana i que atén l'emergència social; que marca el rumb de la ciutat als pròxims anys i que mira de enfront de la crisi sanitària, econòmica i social de la pandèmia. En definitiva, uns pressupostos amb més inversió, més despesa social, sense apujar impostos i, vull remarcar-ho, amb el suport de totes les forces polítiques".

A aquestes accions directes s'ha de sumar d'altres indirectes de gran importància, com és la generació d'un nou pulmó verd com el que suposarà l'execució del projecte "Riu Viu", que inclou la regeneració de la part baixa del barri de la Cantereria on s'invertiran 3,2 milions d'euros en la regeneració i transformació en un parc inundable

A més, per a Jorge Rodríguez, "una ciutat sana és una ciutat neta", i, per això s'incrementen els capítols de despesa corrent per fer front a l'increment del cost dels serveis de neteja i desinfecció d'edificis públics; de la neteja viària i de recollida de fem. "La pandèmia ens obliga a netejar més i millor i en això no escatimarem diners", afig l'alcalde, qui també recorda que als pressupostos es contempla una partida per encetar la redacció del nou plec de condicions de la recollida de fem porta a porta a la ciutat, "un sistema de recollida que serà modèlic i avançat".

A aquestes accions directes s'ha de sumar d'altres indirectes de gran importància, com és la generació d'un nou pulmó verd com el que suposarà l'execució del projecte "Riu Viu", que inclou la regeneració de la part baixa del barri de la Cantereria on s'invertiran 3,2 milions d'euros en la regeneració i transformació en un parc inundable.

Ajudes a la compra de bicicletes

L'Ajuntament d'Ontinyent ha compatibilitzat les seues ajudes que ve realitzant a la compra de bicicletes elèctriques, kits de conversió en elèctriques i bicicletes urbanes amb les quals la Generalitat Valenciana atorga, una oportunitat única per a la ciutadania d'Ontinyent per a adquirir aquests elements amb una despesa mínima.

S'està treballant per posar en marxa enguany un servei de préstec de bicicletes elèctriques i ja s'han instal·lat més d'una vintena d'aparcabicis repartits per tots els barris de la ciutat

Les bonificacions que es van atorgar aquest passat estiu eren de fins a 300 euros per a aquells que compraren kits de conversió de bicicletes urbanes en elèctriques; fins a 300 euros per la compra de bicicletes elèctriques; i fins a 100 euros per la compra de bicicletes urbanes. L'import màxim era de fins al 50% del cost de compra de l'objecte, amb el requisit d'haver estat adquirit des de l'1 de gener de 2020. Per la seua part, la Generalitat Valenciana atorga ajudes de fins a 250 euros en el cas de bicicletes elèctriques, de 75 euros per a les no elèctriques i de fins a 200 per a la instal·lació de kits d'electrificació.

Des de l'Ajuntament s'està treballant per posar en marxa enguany un servei de préstec de bicicletes elèctriques i ja s'han instal·lat més d'una vintena d'aparcabicis repartits per tots els barris de la ciutat, a més d'implantar-se reduccions de velocitat del trànsit i la creació de carrils bici.

Minibusos de baix impacte ambiental

En la primavera de 2021 Ontinyent disposarà de dos nous minibusos de baix impacte ambiental que milloraran el transport públic a la ciutat. L'actuació està cofinançada amb Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) dins de l'objectiu temàtic IV del programa EDUSI, que té com a mesures específiques fomentar la mobilitat sostenible, i servirà per a fer més eficient el servei i tindre una major cura del medi ambient, potenciant l'ús del transport públic.

Des del passat 1 de gener de 2020 el servei d'autobús urbà és gratuït

En aquest sentit, cal recordar que des del passat 1 de gener de 2020 el servei d'autobús urbà és gratuït gràcies a una municipalització del servei, reordenant també la línia urbana i reduint el temps d'espera. Aquest fet ha propiciat un notable increment d'usuaris que ha experimentat la línia des de la seua gratuïtat, tal com reconeix Jorge Rodríguez qui recalca que "com més gent utilitze el bus més rendibilitzem aquesta inversió, sense comptar que és la manera més ràpida i segura de desplaçar-se per la ciutat", i destaca que la mesura té un vessant social molt important perquè moltes famílies deixaven d'utilitzar l'autobús per no poder atendre el seu cost: "el preu del bitllet ha deixat de ser un problema per pujar a l'autobús urbà".

Destacats