El Museu Faller: de “magatzem oblidat” a una referència de la ciutat

Fuset creu que “la marca Falles és fonamental per a situar València al mapa” i que el museu manté viva la festa tot l’any

Guardar

Corredor del Museu Faller de València
Corredor del Museu Faller de València

Amb les Falles com a element diferenciador, València és tot un referent cultural i turístic, però des de 2016 la seua marca va més enllà de la setmana de festa. I és que el Museu Faller ha fet d’aquests dos anys una carrera de fons per a convertir-se en un dels centres més visitats de la ciutat, on l’essència i la màgia de les Falles perduren en el temps.

Per a Pere Fuset, regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, el secret està en la seua temàtica, però “sense dubte”, allò que l’ha conduït cap a l’èxit ha sigut la seua conversió a oficial. Un fet que suposa que té més accessos a subvencions i ajudes públiques i d’entitats, però més enllà d’això, un reconeixement a la seua tasca: mantenir vives les Falles durant tot l’any.

“Un dels aspectes més destacats és la seua singularitat, ja que els seus fons estan determinats per votació popular”, com ocorre amb la col·lecció de ninots indultats, explica Fuset.

En aquest sentit, des de la seua oficialitat ha aconseguit ampliar la seua exposició i inclou peces d’indumentària, cartells i obres artístiques, panells que contextualitzen la història de la festa i mostren la seua vessant pedagògica.

I és que en aquest 2018 s’han introduït novetats quant al seu contingut, però també relacionades amb el seu impuls. Entre altres, des de desembre els visitants poden utilitzar audioguies en castellà, valencià, anglés, francés i italià perquè les Falles arriben a tot el món.

“Els museus han de ser elements vius i atractius i en aquest la gent pot tindre unes nocions bàsiques i anar més enllà de la idea que les Falles són ninots simplement”, valora el regidor.

Així, el treball en comissions falleres, oficines de turisme, creuers i centres escolars ha sigut fonamental per a poder presumir de les xifres: en 2018, sense contar el mes de desembre, s’ha batut rècord de visitants amb 116.000 persones.

A més, els xiquets han tingut un paper protagonista, doncs s’han acostat al museu amb el programa Versafalles, un cicle d’activitats sobre poesia en valencià també de la regidoria de Cultura Festiva.

El 45% dels seus visitants són turistes estrangers, un fet que Pere Fuset no sols explica per “el treball intens de la Junta Central Fallera” per a promocionar-lo, sinó també perquè “la marca Falles és molt potent per a ubicar València al mapa i ací sempre es pot viure”. Per això, des de la seua regidoria l’objectiu és fer del Museu Faller “una targeta de visita per a tot el qui vinga a la ciutat”.

Quant a la gran evolució que ha viscut, Fuset assegura que “ha passat de ser un magatzem totalment oblidat a un referent valencià dels més valorats i visitats”, junt amb el Museu del Corpus i el de la Setmana Santa.

Malgrat això, i de cara al futur, confessa que si torna a ser elegit responsable d’aquesta àrea, té clar que continuarà sent una aposta fonamental i que es traslladaria la Junta Central Fallera a altre edifici per a guanyar espai i ampliar els seus continguts relacionats, per exemple, amb la pirotècnia o la música. “El repte és que continue creixent”, conclou.

El Museu Faller ofereix una gran exposició permanent de ninots indultats grans i infantils, cartells anunciadors de falles, retrats de les Falleres Majors de València i recompenses i insígnies a comissions falleres. Es troba en Mont-Olivet i obri cada dia excepte en festius assenyalats (1 i 6 de gener, 1 de maig i 25 de desembre) i el preu de l’entrada general és de 2 euros.

Arxivat a:

Destacats