La "mantaescola" d'Ontinyent arriba a la moda

El producte, que reinventa les tradicionals mantes de la zona per a protegir a l’alumnat del fred a les aules durant la ventilació anticovid, ja s’ha exportat a França

Guardar

mantaescola manterol ontinyent
mantaescola manterol ontinyent

La "febre" de la "mantaescola" d'Ontinyent traspassa fronteres. Si la setmana passada coneixíem que aquest producte havia rebut en pocs dies comandes de tots els punts d'Espanya, aquests dies ha arribat a exportar-se a França. El producte, que reinventa les tradicionals mantes de la zona per a protegir a l'alumnat del fred a les aules durant la ventilació anticovid, no sols s'ha convertit en una peça amb demanda internacional per a lluitar contra la pandèmia, sinó que ha arribat a traspassar també l'àmbit educatiu per a convertir-se en una peça de moda.

L'empresa local Textils Mora ha estat l'encarregada la producció del producte escolar mentre que una altra empresa d'Ontinyent, Manterol, ha llançat en els últims dies una línia de moda que pretén impulsar el seu ús en el dia a dia, tant a casa com en el treball o en moments d'oci.

Óscar Borrell, regidor d'Educació en la capital de la Vall d'Albaida, es felicita per l'èxit d'una iniciativa que recupera la tradició de la manta que, en moments puntuals, s'utilitzava com a roba per a abrigar. "Fa anys era típic en aquesta zona eixir de festa i portar la manta o quan s'entrava a treballar a primera hora en una empresa", destaca.

SATISFETS PER LA REPERCUSSIÓ

Borrell també es mostra satisfet per la repercussió que ha tingut aquesta idea que ha permés obrir noves línies de negoci per a la indústria i el comerç de la ciutat. "Estem molt contents per l'acollida que ha tingut. Textils Mora ha tingut molta demanda i s'ha hagut de reforçar la seua producció a altres seccions per a poder confeccionar-les".

"Molts municipis de la zona com Llutxent, Xàtiva, Sumacàrcer, Navarrés... Han anunciat aquests dies que anaven a comprar la 'mantaescola' per als seus escolars, i les seues publicacions municipals en les xarxes socials han tingut centenars d'interaccions. Està sent brutal l'impacte i la venda que està tenint", assegura l'edil.

Una demanda que ha arribat, a més de molts punts d'Espanya com Galícia o Andalusia, també a traspassar les fronteres per a realitzar comandes a França. "El moviment que ha tingut aquest tema per les xarxes socials i en l'àmbit nacional ha arribat a l'estranger i ha arribat a França amb diverses comandes. Com dic, és molt sorprenent, però és un producte que sabíem que anava a ser molt útil", considera Borrell.

La "mantaescola" d'Ontinyent.

LA MANTA ARRIBA PER A QUEDAR-SE

I és que aquesta "mantaescola" evitarà el desemborsament econòmic que suposaria dotar a totes les classes de purificadors. Óscar Borrell recorda que es va estudiar implantar purificadors "però per a una aula de 25 alumnes tancada, parlem de 2.000 euros d'un aparell bo, sent uns aparells que en els pròxims anys no s'usaran, havent de realitzar una inversió molt forta. Amb la 'mantaescola', a més de garantir totes les mesures anticovid amb un desemborsament molt menor, s'ajuda també a la nostra indústria tèxtil".

Un producte que, malgrat que en els pròxims mesos es puga veure estabilitzada la pandèmia amb l'arribada de les vacunes, ha vingut per a quedar-se. Així ho considera el mateix regidor, ja que "són mantes que poden durar 40 anys i si no és a les escoles, a casa sempre venen bé, no és una inversió que va al fem, ja que és una peça que la gent utilitzarà. I ara, amb aquesta nova línia de moda que ha eixit, segur que en els pròxims anys continuem veient mantes pels carrers".

AL VOLTANT DELS 4 MILIONS D'INVERSIÓ

D'altra banda, i dins de l'àmbit educatiu, l'Ajuntament d'Ontinyent executarà en 2021 inversions que rondaran els 4 milions d'euros en els centres educatius dins del pla "Edificant", que gestiona de manera integral el consistori amb fons de la Generalitat Valenciana.

Concretament es contemplen 3,9 milions de fons autonòmics per a les actuacions que executarà l'Ajuntament en l'IES l'Estació (2 milions d'euros) i els col·legis Bonavista (611.000 euros), Vicente Gironès (640.000 euros) i Martínez Valls (525.000 euros) i l'adequació dels terrenys en els quals s'instal·laran els barracons provisionals (120.000 euros), a més de les millores que aniran executant-se amb els restants de les obres contemplades en el pla.

Cal recordar que en 2020 dins d'aquest pla s'han dut a terme diverses millores com les efectuades al CEIP Lluís Vives, CEIP La Solana, IES Pou Clar o CEE Vall Blanca, "però podem dir que 2021 serà l'any de l'impuls definitiu en el pla Edificant a Ontinyent", manifesta l'edil.

El mateix Borrell ha ressaltat la finalització de les obres menors en diversos centres previstes per a enguany, amb una inversió que ha rondat el milió d'euros, i en la qual hi ha hagut un romanent. "Les obres han costat menys diners del previst, sense cap sobrecost, fruit de la bona gestió". Aquest romanent, que ronda els 25.000 euros per centre, s'invertirà en els mateixos col·legis i instituts i es destinarà a la compra de material, ordinadors, tauletes o alguna obra menor.

Destacats