La Generalitat es prepara per a gestionar "la major oferta de finançament públic en la història de la Unió Europea"

La valenciana “és la primera comunitat autònoma que posa en marxa un pla de formació i d’especialització en profunditat en gestió de fons europeus”, afirma Carolina Punset

Guardar

ximo puig
ximo puig

La Comunitat Valenciana rebrà, en els pròxims tres anys, cinc vegades més fons estructurals que en els últims 14, una xifra que s'aproxima als 14.000 milions d'euros, "la major oferta de finançament públic que hi ha hagut en la història de la Unió Europea", segons destaca a València Extra Carolina Punset, comissionada per a Assumptes Europeus i Iniciatives Estratègiques per a la Presidència de la Generalitat Valenciana.

Per a la seua correcta gestió, el Consell posarà en marxa un pla de formació. "Es farà una selecció per part de la Conselleria del personal que ells estimen que es dedicaran a la gestió dels fons europeus que se'ns vénen damunt. No serà un equip de gestors unificat, sinó que en cada Conselleria estaran les persones especialistes en aquest tema dedicades a això per a abordar la major oferta de finançament públic que hi ha hagut en la història de la Unió Europea", afirma Punset.

El termini per a inscriure's està ja obert en l'Institut Valencià d'Administració Pública (IVAP), concloent el 19 de febrer. Es preveu que la formació comence al març i durarà al llarg de 2021, especialment entre març i estiu.

La previsió és replicar aquest curs en altres institucions públiques valencianes a les quals no té accés de formació l'IVAP (només té accés a personal funcionari públic, eventual i laboral, però no té accés al personal d'empreses públiques o ens locals). Per a aconseguir-ho ja s'ha contactat amb Rubén Alfaro, president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP).

Plaça de l'Ajuntament de València.

PARTICIPACIÓ DE LES INSTITUCIONS PÚBLIQUES

En aquest sentit, els portaveus de Compromís de les quatre ciutats més grans del territori valencià (València, Alacant, Elx i Castelló), compareixien ahir en roda de premsa per a demanar al Govern central que les administracions municipals tinguen un paper protagonista no sols en la distribució i la gestió dels Fons Europeus, sinó també en la concepció de les transformacions que amb ells es vol impulsar.

Per a Punset "que institucions públiques valencianes puguen participar en la petició de fons europeus i en la gestió dels projectes és absolutament imprescindible" i avisa que aquestes institucions "hauran de tindre molt bons gestors per a justificar els projectes davant la Unió Europea. Qualsevol errada porta a la reducció o a la devolució de fons prèviament gastats, i estem parlant d'un procés molt complex i burocràtic. Des del punt de vista administratiu és molt complicat, d'una complexitat tremenda".

GESTIONAR ELS FONS "DE MANERA CORRECTA"

Per aquest motiu la comissionada reitera la necessitat de formar als empleats públics i anuncia que la valenciana "és la primera comunitat autònoma que posa en marxa un pla de formació i d'especialització en profunditat". Un pla que segons Carolina Punset "no es limita a fer un curs formatiu. Abordarem amb tècnics especialitzats, amb experiència contrastada i amb una solvència absoluta com són els directors i tècnics de les oficines de projectes europeus de les universitats públiques valencianes que treballen projectes europeus cada dia".

L'arribada d'aquests fons europeus "serà l'escaló que permetrà la recuperació econòmica en la Comunitat Valenciana, havent passat la crisi més gran de la nostra història. Serà el principi de la recuperació. No ha existit mai una oferta de finançament públic d'aquesta grandària", considera Punset, però avisa que "pot veure's avortada ràpidament aquesta felicitat si no aconseguim gestionar-ho de manera correcta".

La comissió ja ha avisat que la selecció dels projectes serà competitiva, és a dir, no s'atorgaran depenent de la comunitat autònoma, sinó dels millors projectes "pel que hem de presentar els millors projectes per a intentar guanyar fons per a la Comunitat Valenciana sobre la base dels criteris de valoració de la comissió. Qualsevol error en la gestió no sols repercutirà en nosaltres. La comissió ha dit que se'ns considera ens estatal, per la qual cosa el càstig seria per a totes les comunitats autònomes".

Carolina Punset.

"MÉS COMPETÈNCIA QUE MAI"

Actualment hi ha tres vies de finançament europees. D'una banda estan els fons estructurals, que sempre ha existit, i que es reparteixen segons criteris establits com a territori o habitants i en els quals la Generalitat s'ocupa d'executar els projectes.

D'altra banda s'ha establit un nou marc de finançament pluriennal que comença en 2021 i acaba en 2027 sent programes de lliure concurrència. Finalment, també s'ha creat el conegut com Next Generation, pla per a fer front a la crisi generada per la Covid-19 que dotarà a Espanya de 73.000 milions en l'àmbit de la lliure concurrència.

En el territori valencià, en línies generals, aquests fons es destinaran a projectes d'innovació i digitalització i de sostenibilitat i transició ecològica. "Hi ha més fons que mai, però hi ha més competència que mai per a aconseguir que vinguen a la Comunitat Valenciana", conclou Carolina Punset.

Arxivat a:

Destacats