Opinión

Fem-ho possible

Guardar

En l'interval d'un mes van a produir-se a València dues dates que espere marquen el futur en positiu de la nostra ciutat i per extenió del País Valencià. a l'Octubre es van reunir a la nostra ciutat representants de tot el món per a reflexionar sobre l'alimentació i de la relació d'aquesta amb les ciutats i amb el món rural i amb el compromís amb el territori que ocupem

Potser quan aquest article veja la llum ,ara ja en el mes de novembre,ja s'haja produït la que espere siga una multitudinària manifestació, on els valencians expressen que ja han dit prou i que exigixen el que són els seus drets i que no és una altra cosa que Un Tracte Just per part del govern de l'Estat.

Alimentació, territori, infrafinançament, fam, exclusió.... o futur? Quan parlem de finançament les persones que el dia 18 de novembre haurem eixit al carrer o almenys vull pensar unapart majoritària , estarem demanant allò que ens correspon i que ens permetrà fer polítiques de justicia social, de defensa del territori,de qualitat en l'ensenyament , de millora en l'atenció sanitària, de conservació del territori , de prevenció d'incendis, de protecció al nostre medi rural, de protecció i assistència a la nostra gent gran .

Un finançament que es corresponga amb el nombre de competències que tenim, ens donarà l'oportunitat de posar en pràctica polítiques que ahores d'ara difícilment podem aplicaren allò referent a l'agricultura , la ramaderia i la pesca i les polítiques alimentàries que de tot això se'nderiva.

La producció agraria està en mans d'una població envellida i en molts casos empobrida. Les noves generacions no troben que l'agricultura puga convertir-se en una activitat econòmica que els puga permetre uns recursos suficients per a viure dignamenti tot i ser la generació d'aliments,una activitat que genera recursos de primera necessitat, no compta amb cap tipus d'ajuda per part de l'administració autonòmica. I açò no passa per manca de voluntat sinó més bé per falta de recursos, el nostre finançament no ens ho permet.

Un nou model de finançament , amb un tracte just per a les valencianes i valencians ens permetria des de l'administració autonòmica i també local , ajudar als i les noves llauradores a redimensionar el tamany de les explotacions agraries , a modernitzar-les , a calendaritzar la producció, a diversificar-la segons les noves demandes dels nous consumidors. Uns productors quefarienrealitat la distribució quasi directa al consumidor fent possible allò dels productes de km 0, eliminant en la mesura del possible els intermediaris i que podrien dignificar el resultat del seu treball.

Un producte que podria nodrir les necessitats dels menjadors comunitaris tant escolars, com de persones grans que a més d'incrementar els fluxos d'eixida de producte dels i les llauradores, milloraria la dieta d'aquest grup de consumidors , aminorant així els costos sanitaris de les persones més grans prevenint problemes d'obesitat a futur dels més menuts, perquè sí,un finaçament millor també de forma indirecta milloraria la nostra salut

Un model així, de finançament just,permetria la generació d'una innovadora industria de transformació agroalimentària de qualitat i conseqüentment generaria la necessitat d'una ma d'obra especialista en aquestos temes. Aquesta marca de qualitat podria generar una demanda externa... en fi . En la trobada d'alcaldes i alcaldesses de tot el món València posà damunt la taula els trojectes, les accions, les experiències, la il.lusió, les voluntats i el món ens ho aplaudí però potser si la manifestació del 18N no és multitudinària, transversal, plural, radicalment democràticai li fa sentir al govern de l'estat que el poble valencià necessita d'una vegada per totes un Finançament Just potser deia totes aquestes possibilitats es queden en un no res.

Fem-ho possible !

Destacados