Empreses valencianes rebran 1.000 milions del nou pla de mesures, 650 d'ells en ajudes directes

Puig destaca que aquest nou fons d'ajudes permetrà "ampliar els sectors als quals ja s'estava ajudant"

Guardar

plan ayudas gobierno españa
plan ayudas gobierno españa

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que, en una "primera estimació", la Comunitat Valenciana rebrà prop de 1.000 milions d'euros del nou pla aprovat el divendres pel Govern central amb mesures urgents per a les empreses. Del fons per a ajudes directes a empreses i autònoms, preveu que l'economia valenciana reba 650 milions d'euros.

Així ho ha indicat després de mantenir durant el matí d'aquest dissabte una reunió de treball sobre aquest nou pla d'ajudes, en la qual han participat els consellers d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; Economia, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent; Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, i altres alts càrrecs del Consell.

En concret, es tracta del reial decret llei de mesures urgents per a garantir la solvència de les empreses dotat amb un total d'11.000 milions, que va aprovar el Consell de Ministre el divendres i que aquest dissabte entra en vigor, amb un total d'11.000 milions que inclou un fons de 7.000 milions d'euros en ajudes directes.

Puig ha anunciat que la Comunitat Valenciana rebrà més de 650 milions del total del paquet d'aquestes ajudes directes i que, a més, les empreses valencianes accediran a uns 400 milions d'euros a través de les línies de suport financer. En total, la Comunitat Valenciana rebrà uns 1.000 milions d'euros del pla aprovat el divendres pel Govern --que gestionarà la Generalitat--, segons la "primera estimació" del Consell.

El 'president' ha destacat que la Comunitat Valenciana és la que "més fons ha destinat a ajudes a autònoms, empreses i treballadors" i ha recordat els més de 400 milions que la Generalitat ha consignat el pla 'Resistir' i els més de 200 milions que es van atorgar l'any passat.

"Ara podem augmentar el suport", ha celebrat Puig, qui ha precisat que la "prioritat" seran els sectors que "han vist obligat el seu tancament o han limitat dràsticament la seua activitat i, per tant, han baixat la seua facturació més del 30% durant la pandèmia".

Així, ha destacat que es podran "ampliar els sectors als quals ja s'estava ajudant" i, en concret, ha citat com a exemples "el comerç, els proveïdors i els fabricants vinculats a la restauració, les empreses culturals, el transport i la pirotècnia, entre altres", fins a "quasi cent activitats que poden veure's secundades".

Puig ha anunciat a més que dimarts que ve el govern valencià mantindrà una reunió amb agents socials i econòmics per a "definir de quina manera" poden propiciar que "els diners arribe el més ràpid possible a les empreses" i "quins seran els sectors en els quals s'incidirà de manera especial". Tot això "perquè les empreses finalment garantisquen el que volem, la supervivència de llocs de treball", ha agregat.

EL NOU PLA D'AJUDES DEL GOVERN

El reial decret llei de mesures urgents per a garantir la solvència de les empreses dotat amb un total d'11.000 milions, que inclou un fons de 7.000 milions d'euros en ajudes directes, ha entrat en vigor aquest dissabte després de la seua publicació en el Boletín Oficial del Estado (BOE).

Aquests 7.000 milions es podran destinar al pagament de despeses fixes, deutes de proveïdors i al pagament a altres creditors financers i no financers, per a evitar que el sobreendeutament empresarial llastre la recuperació, sempre que aquestes obligacions s'hagueren generat entre l'1 de març de 2020 i el 31 de maig de 2021 i procedisquen de contractes anteriors a la data d'entrada en vigor d'aquest reial decret llei, i sempre que la caiguda de la facturació siga d'almenys un 30% respecte a la de 2019.

D'aquest import total, 2.000 milions es destinaran exclusivament a Canàries i Balears, per ser les més colpejades per la pandèmia, i la resta, 5.000 milions, aniran a les altres comunitats i ciutats autònomes.

L'assignació dels fons per a totes les comunitats, excepte Canàries i Balears, es realitzarà seguint els mateixos criteris que els utilitzats per al fons 'React EU'.

AJUDES D'ENTRE 3.000 I 200.000 EUROS

En concret, els autònoms que tributen en mòduls rebran 3.000 euros i entre 4.000 i 200.000 euros la resta d'autònoms i empreses. Les ajudes, que es podran sol·licitar fins al 31 de desembre d'enguany, compensaran, com a màxim, el 40% de la caiguda addicional d'ingressos en el cas de micropimes i autònoms (fins a 10 empleats), i fins a un 20% per a la resta d'empreses.

En el cas dels grups i els empresaris, professionals o entitats el volum d'operacions de les quals en 2020 haja sigut superior a 10 milions d'euros que desenvolupen la seua activitat econòmica en més d'un territori autonòmic o en més d'una ciutat autònoma, podran participar en les convocatòries que es realitzen en tots els territoris en els quals operen.

Les comunitats autònomes rebran la transferència d'aquests fons en un termini màxim d'un mes i deu dies, prèvia signatura de conveni, encara que està pendent de publicació l'ordre que estipula la suma que li correspondrà a cadascuna de les regions i que s'aprovarà en els pròxims dies.

LLISTAT DE SECTORS QUE PODEN ACCEDIR A les AJUDES

El Boletín Oficial del Estado recull el total del voltant de cent activitats econòmiques diferents que podran acollir-se a aquestes ajudes. Entre elles destaquen les activitats de la indústria manufacturera relacionades amb el comerç i l'hostaleria; comerç a l'engròs i a la menuda; sectors auxiliars al transport; manteniment aeronàutic, i activitats relacionades amb la cultura i les activitats esportives.

A més, s'inclou el transport per taxi, l'edició de periòdics, les activitats dels gimnasos, la reparació de rellotges i joieria o les activitats de les agències de viatges, l'elaboració de gelats o la fabricació d'explosius.

Per a aquests casos, l'ordre del Ministeri d'Hisenda de desenvolupament del present reial decret llei establirà el criteri de distribució de la caiguda de l'activitat entre els diferents territoris en els quals operen, atés el pes de les retribucions de treball personal satisfetes als treballadors amb què compten en cada comunitat.

3.000 MILIONS PER A REESTRUCTURACIÓ DE DEUTE FINANCER COVID

Aquest segon eix d'actuació inclou un conjunt de mesures de suport i flexibilització dels préstecs que compten amb aval públic, permetent així que l'ICO s'incorpore als processos de refinançament i reestructuració que pacten els bancs i els seus clients, protegint també l'estabilitat financera. Aquest eix es veu secundat mitjançant la creació d'una nova línia per a la reestructuració de deute financer amb aval de l'Estat, dotada amb 3.000 milions d'euros.

Aquest fons s'articula en tres nivells i les empreses que podran acollir-se al mateix hauran d'haver sol·licitat prèviament les mesures d'ampliació de terminis i manques dels préstecs ICO, recollides en el reial decret llei 34/2020, de 17 de novembre.

QUITACIONS EN ELS PRÉSTECS AMB AJUDA DE LA BANCA

Les quitacions de deute podran destinar-se a les empreses que complisquen els criteris d'elegibilitat que s'establiran per un posterior Acord de Consell de Ministres i dins d'un procés de renegociació acordat pels clients amb les entitats financeres, "que assumiran la part proporcional de la reducció del préstec".

En tercer lloc, s'ha creat un fons de recapitalització d'empreses mitjanes afectades per la crisi, dirigit a reforçar els balanços d'empreses que eren viables el desembre de 2019, però que s'enfronten a problemes de solvència per la pandèmia. Aquest fons està dotat amb 1.000 milions d'euros i serà gestionat per Cofides, empresa amb capital publicoprivat.

Destacats