Ximo Puig anuncia cinc noves línies de crèdit de l'IVF per valor de 300 milions d'euros per a atendre les necessitats d'àrees estratègiques de l'economia valenciana

Les noves línies de crèdit es dirigeixen a millorar la liquiditat, facilitar projectes d'inversió, augmentar la grandària de les empreses turístiques i industrials i facilitar la concentració en grans companyies

Guardar

Ximo Puig durant la presentació de les línies d'actuació per a 2022 del banc públic valencià
Ximo Puig durant la presentació de les línies d'actuació per a 2022 del banc públic valencià

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha anunciat que l'Institut Valencià de Finances (IVF) posarà en marxa durant 2022 cinc noves línies de crèdit, quatre d'elles bonificades, per a atendre àrees estratègiques de l'economia valenciana, a través de les quals injectarà a les empreses fins a 300 milions d'euros.

Així ho ha manifestat durant la seua visita al Palau dels Boïl d'Arenós, futura seu de l'IVF, on ha presentat les línies d'actuació per a 2022 del banc públic valencià. A l'acte també han assistit el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el director general de l'IVF, Manuel Illueca.

Durant la seua intervenció, el president ha assegurat que l'aposta per oferir noves línies de crèdit permet consolidar l'IVF com a instrument financer públic "essencial" per a la recuperació econòmica en la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, ha assenyalat que l'IVF preveu destinar aquest any 450 milions d'euros entre les noves línies i les que formen part de la seua activitat consolidada com les línies d'emprenedoria, socials o fons d'inversió, la qual cosa ha qualificat de "xifra rècord" per a aconseguir la recuperació "únicament possible mitjançant la concertació entre el sector públic i privat i des del diàleg social", ha manifestat.

Noves línies de crèdit

En el transcurs de l'acte, el cap del Consell ha explicat les cinc noves línies de crèdit que l'IVF posarà en marxa. En concret, ha destacat que la línia 'Liquiditat pime i autònom' estarà dirigida a augmentar la liquiditat de les empreses i disposarà de 30 milions d'euros per a circulant i inversió, amb trams reembossables.

D'altra banda, la línia 'Inverteix pime *React EU Feder' comptarà amb 180 milions d'euros per a facilitar projectes d'inversió amb crèdits de fins a 5 milions d'euros i un tram bonificat del 20%.

A més, la línia 'Inverteix empresa turística' disposarà de 30 milions d'euros per a empreses turístiques i cadenes hoteleres, per a concedir crèdits de fins a 5 milions amb un tram bonificat del 20%; i la línia 'Inverteix empresa industrial' comptarà amb 20 milions amb trams no reembossables de fins al 10% per a inversions industrials.

Respecte a aquestes dues línies, el president ha assegurat que pretenen impulsar l'augment de la grandària de les empreses del teixit econòmic valencià conformat principalment per pimes i micropimes, amb l'objectiu de "millorar la tecnificació, la inversió en innovació, i que això contribuïsca també a una millora salarial".

Finalment, el president també ha anunciat la línia 'Grans projectes estratègics', dotada amb 40 milions d'euros i que admetrà operacions de crèdits subordinades amb la finalitat de facilitar la concentració empresarial en grans companyies, perquè tal com ha defensat "necessitem que la presència del capital de les nostres empreses estiga residenciada en la Comunitat Valenciana".

2.836 empreses beneficiàries en 2021

En el transcurs de l'acte, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha explicat que durant 2021 el volum total de finançament atorgat per l'IVF ha ascendit a 321,2 milions d'euros, quantitat amb la qual s'han fet operacions de finançament que han beneficiat a un total de 2.836 empreses i autònoms de la Comunitat Valenciana, sent l'import mitjà d'aquestes operacions de 113.258 euros.

Segons ha detallat el conseller, en aquest últim any s'ha apostat pel "finançament anticíclic" i "correctora" especialment dirigida a pimes, 'startups', economia social i projectes que garantisquen la sostenibilitat mediambiental i projectes estratègics per a l'economia valenciana o que hagen patit especialment l'impacte de la COVID-19.

En aquest sentit, ha assegurat que el resultat obtingut gràcies al finançament de l'IVF i a l'aval de la Societat de Garantia Recíproca de la Comunitat Valenciana Afí-SGR ha sigut "més i millor activitat". En concret, Soler ha assenyalat que les línies de l'IVF han finançat l'activitat d'empreses industrials, grans cadenes hoteleres, xicotets negocis de persones autònomes, 'startups' innovadores, empreses familiars i tradicionals.

L'activitat de finançament s'ha realitzat en quatre grans apartats: les operacions englobades en les línies creades per a contrarestar l'efecte negatiu que en els autònoms i empreses estava tenint la pandèmia de COVID-19, les línies d'emprenedoria, les destinades a potenciar el creixement empresarial, així com les línies de caràcter social.

Mesures per a pal·liar els efectes de la pandèmia

Respecte a les denominades mesures COVID-19, l'IVF ha invertit en 2021 un total de 124,1 milions que han beneficiat a 2.022 autònoms i empreses de la Comunitat.

Aquest finançament s'ha articulat a través de línies bonificades, que han inclòs percentatges d'ajuda directa de fins al 30%, com són la línia Liquiditat COVID-19 (179 operacions per valor de 10,9 milions), la línia Resistir I (518 operacions per valor de 33,6 milions) i la línia Resistir II-React EU Feder (1.303 operacions per valor de 62,5 milions). A aquests productes financers cal afegir la línia de 'préstecs participatius coronavirus', a través de la que s'han realitzat 22 operacions per valor de 7,6 milions, i el Fons Valencià de Resiliència, a través del que s'ha dut a terme una operació per valor de 9,5 milions d'euros.

Millora de l'emprenedoria i creixement empresarial

D'altra banda, durant l'exercici 2021 l'IVF ha destinat 18,6 milions en operacions dirigides a fomentar l'emprenedoria en la Comunitat Valenciana, de les quals s'han beneficiat 69 'startups'. Així, a través de la línia de 'préstecs participatius en coinversió' s'han realitzat 31 operacions per valor de 5,8 milions, a través de la línia de 'préstecs subordinats disruptius' s'han fet 8 operacions per valor de 8,3 milions, a les quals cal sumar altres 30 operacions per valor de 4,5 milions realitzades a través dels diferents fons de capital de risc.

Així mateix, l'IVF ha destinat un total de 73,9 milions a operacions de creixement empresarial, que han beneficiat a 166 empreses de la Comunitat Valenciana. D'aquestes operacions, 164 s'emmarquen en la denominada línia Renàixer (29,8 milions d'euros) i 2 s'han portat a cap a través del Fons Creix (44,1 milions).

Línies socials i avals de la SGR

A través de les denominades línies socials de l'IVF s'han realitzat 63 operacions per valor de 55,1 milions. En concret, ha reeditat les dues línies posades en marxa en anys anteriors amb èxit atés que la seua taxa de morositat és del 0%. A través de la línia destinada a centres que atenen persones amb diversitat funcional s'han fet 56 operacions per valor de 45,9 milions, i a través de la línia destinada a fer costat a centres que treballen amb menors s'han dut a terme 6 operacions per valor de 8,7 milions. A aquestes dues línies cal afegir la línia de finançament dirigit a fer costat a les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de la Comunitat Valenciana, a través de la que durant 2021 s'ha formalitzat una operació per valor de 0,5 milions.

A aquest balanç d'activitat cal afegir la labor realitzada a través de la Societat de Garantia Recíproca de la Comunitat Valenciana Afí-SGR, pertanyent al grup IVF. A més de les operacions que Afí-SGR ha portat a cap durant 2021 destinades a avalar operacions de préstec realitzades a través de les línies IVF (2.027 operacions per valor de 119,5 milions), aquesta entitat ha atorgat altres 49,5 milions en avals, que han beneficiat a un total de 516 empreses valencianes.

Arxivat a:

Destacats