Vicent Soler: 'El cooperativisme és un element fonamental de l'economia valenciana que ha contribuït a superar la crisi econòmica'

Guardar

crisis económica
crisis económica

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assenyalat que "el cooperativisme és un element fonamental de l'economia valenciana, tant en el sector agrari com en la indústria tradicional, que ha contribuït decididament a la superació de la crisi econòmica i a consolidar la recuperació".

"El cooperativisme a la Comunitat Valenciana ha sigut i continua sent un factor de modernització, d'estabilitat social i d'equilibri territorial en les nostres comarques, i ha contribuït a mantenir l'economia, l'ocupació i la demografia en el nostre territori", ha indicat el conseller.

Vicent Soler ha realitzat aquestes declaracions durant l'acte de celebració del 30 aniversari de CIRIEC (Centre Internacional de Recerca i Informació sobre l'Economia Pública, Social i Cooperativa) en el Paranimf de la Universitat de València. A l'acte també han assistit l'alcalde de València, Joan Ribó; el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; el president de CIRIEC internacional, Alain Arnaud; el president de CIRIEC Espanya, José María Pérez; i el president de CEPES, Juan Antonio Pedreño, entre altres càrrecs acadèmics i institucionals.

La conferència magistral ha sigut a càrrec del catedràtic d'Economia aplicada de la Universitat de València, José Luis Montsó. En la seua intervenció, el conseller ha subratllat que "l'economia pública i social ha passat per anys d'incomprensió, ja que el pensament econòmic neoliberal dominant ha menyspreat molt sovint aquest tipus d'economia i d'organització empresarial considerant-la com de segona categoria o com menys eficient, pel simple fet de no perseguir com a única finalitat els guanys en els comptes".

Vicent Soler ha explicat que la crisi ens ha recordat, una vegada més, que els guanys en els comptes de les empreses no poden aconseguir-se "a costa de la desocupació i de les baixades salarials". "La societat no aguanta més aquests tipus de polítiques. Ni pot ni deu aguantar-les. Els guanys individuals poden ser la lògica de l'empresa privada, però no poden ser la lògica col·lectiva d'una societat", ha lamentat el conseller.

"Per aquest motiu, crec fermament que l'economia pública, social i cooperativa no pot veure's com un element exòtic o estrany, sinó com un element complementari que dóna estabilitat i pot aportar també dinamisme al conjunt de l'economia", ha indicat Vicent Soler.

Perquè açò siga així, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic ha advocat per tenir entitats d'economia social "ben gestionades" i "amb ambició per invertir, modernitzar-se i competir en l'economia oberta". "La motivació del seu personal, la visió a llarg termini, la flexibilitat a l'hora d'assignar recursos o la responsabilitat social cap a les persones o l'entorn, són elements estratègics que l'economia social ha de posar en valor per a competir obertament i sense paternalismes en l'economia global", ha assenyalat Vicent Soler.

Vicent Soler també ha agraït la labor realitzada pel centre de recerca i estudis CIRIEC en aquests 30 anys en l'àmbit de l'economia social, que ha contribuït la millora la qualificació dels professionals del cooperativisme donant-los a conéixer noves eines de gestió.

Arxivat a:

Destacats