Soler: 'Les xifres de deute són insuportables i evidencien l'infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana i la urgència de canviar el model'

Guardar

stvcr
stvcr

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha manifestat que "l'increment del deute registrat a la Comunitat Valenciana "evidència l'infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana i la urgent necessitat de canviar l'actual sistema de finançament autonòmic. Les xifres posen en relleu que aquesta situació és absolutament insuportable i extrema".

"Per això -ha afegit el conseller- el Govern de la Generalitat requereix el consens dels cinc milions de valencians perquè junts diguem davant el Govern central que ja prou i exigim una solució immediatament".

Soler ha realitzat aquestes declaracions després de conéixer les dades sobre l'evolució de l'endeutament de les comunitats autònomes que ha publicat el Banc d'Espanya. Atenent a aquestes dades, a 30 de setembre de 2016 el deute de la Comunitat Valenciana ascendia a 43.194 milions d'euros després d'haver incrementat en 1.196 en els nou primers mesos d'enguany. Així, en el tercer trimestre del 2016 l'endeutament de la Generalitat representa el 41,6% del PIB valencià, el percentatge més alt de totes les comunitats autònomes.

Com ha explicat el conseller, aquest augment de l'endeutament és "conseqüència directa del dèficit, que al seu torn ve generat per l'infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana".

"Aquest infrafinançament -ha prosseguit- té una repercussió directa sobre el benestar i la qualitat de vida de tots els valencians i valencianes, ja que el Govern valencià ha de realitzar un esforç superior per a poder mantenir els serveis bàsics en àrees com la sanitat, l'educació i la dependència. Açò fa que per a mantenir aquests estàndards de qualitat s'hagen de minvar altres partides, com les destinades a potenciar l'activitat dels sectors productius, partides que també són essencials per a reactivar el creixement econòmic i el mercat de treball valencià".

"Les xifres demostren que l'infrafinançament és un maltractament injust i anticonstitucional perquè atempta contra els principis constitucionals d'equitat i suficiència. Açò significa que els nostres xiquets han de continuar estudiant en barracons, que els nostres majors han de fer cua en les urgències dels hospitals, que hi ha famílies que no reben les ajudes per a la Dependència, que tenim oficines de Fiscalia i de jutjats en condicions lamentables, que no podem tenir la política d'habitatge social que toca, ni la política industrial o en matèria d'infraestructures. Per tot açò hem d'exigir que aquest maltractament acabe al més prompte possible", ha afirmat el conseller Soler.

Arxivat a:

Destacats