Soler: 'L'ATV millora la telematització de la seua gestió i incrementa la lluita contra el frau fiscal malgrat els efectes de la pandèmia'

Durant el primer semestre de l'any l'Agència ha digitalitzat els registres d'entrada de les delegacions de Castelló i Alacant, completant així la digitalització de totes les seues seus

Guardar

soler
soler

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha presidit la reunió del Consell Rector de l'Agència Tributària Valenciana (ATV), en la qual s'han presentat els resultats del Programa Anual d'Actuació aconseguits durant el primer semestre de 2020.

En el transcurs del consell rector, en el qual han participat el secretari autonòmic d'Hisenda, Francesc Gamero, la directora general de l'Agència Tributària, Sonia Díaz, i el director general de Tributs i Joc, Rafael Beneyto, el conseller ha mostrat la seua satisfacció pels resultats obtinguts durant aquest període i, especialment, "pel compromís de l'ATV per avaluar la seua actuació en nom de la millora de la seua eficiència".

En aquest sentit, Soler ha destacat que "es tracta de la primera vegada que l'administració tributària valenciana publica els seus plans estratègics a través del Pla Pluriennal de Gestió 2020-2024 i del Programa Anual d'Actuació 2020, i que exposa l'avaluació dels seus objectius estratègics".

Durant la seua intervenció, Vicent Soler ha assegurat que aquest esforç realitzat per l'Agència durant el primer semestre de 2020, malgrat les restriccions de mobilitat a conseqüència de la pandèmia, "ha permés millorar la telematització de la seua gestió i incrementar la lluita contra el frau fiscal, incrementant el nivell d'exigència i eficiència en l'aplicació dels tributs".

Per al conseller, "aquest exercici de transparència permet avançar en el compromís del Consell per facilitar al ciutadà el seu deure cívic de complir amb les obligacions tributàries, perquè l'esforç de tots constitueix la garantia més gran en la prestació de serveis de qualitat i en la igualtat d'oportunitats". "Al mateix temps -ha afegit- s'avança en la modernització de l'ATV per a convertir-la en un organisme més transparent, obert i accessible per als ciutadans".

Per part seua, la directora de l'ATV ha explicat que els objectius estratègics establerts estan dirigits a possibilitar que la ciutadania es relacione amb l'Agència Tributària Valenciana íntegrament per mitjans electrònics; millorar les condicions i resultats de la lluita contra el frau fiscal; i millorar la gestió dels recursos assignats a l'Agència Tributària Valenciana.

Telematització de la gestió

Respecte del primer objectiu, i a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19 i la restricció de la mobilitat durant l'estat d'alarma, l'ATV ha hagut d'avançar en els seus objectius de telematització a un ritme molt major del previst, complint amb escreix les expectatives. En aquest sentit, s'ha mantingut l'atenció prestada per altres vies de comunicació com la telefònica i el correu electrònic.

En concret, per a possibilitar que la ciutadania es relacione amb l'ATV íntegrament per mitjans electrònics, es va dissenyar el programa d'implementació de l'administració electrònica, que ha suposat definir un nou model des del moment de la recepció dels documents amb transcendència tributària.

Aquest nou model ha permés complir íntegrament l'objectiu marcat, centrat principalment a eliminar el paper en la presentació d'autoliquidacions i sol·licituds habilitant la possibilitat d'emplenar aquests tràmits telemàticament; incrementar les opcions de presentació telemàtica de documents d'entrada; i avançar en l'expedient electrònic.

A més, cal destacar que durant el primer semestre de l'exercici 2020 s'ha aconseguit digitalitzar els registres d'entrada de les delegacions de l'ATV a Castelló i Alacant, sumant-se així als de València, que ja ho estaven.

Lluita contra el frau fiscal

Pel que respecta al segon dels objectius estratègics, millorar les condicions i resultats de la lluita contra el frau fiscal, s'ha orientat a perseguir i combatre el frau fiscal en qualsevol de les seues modalitats, des d'una triple perspectiva: prevenció, control i cooperació.

En concret, en matèria de prevenció s'ha millorat l'assistència personalitzada en el compliment de les obligacions tributàries mitjançant el desenvolupament, principalment, del servei de cita prèvia. Així mateix s'ha intensificat l'assistència oferint informació tant a través de la pàgina web, com d'atenció telefònica, la qual cosa ha repercutit en una organització més àgil dels serveis prestats i ha evitat desplaçaments innecessaris.

Tot això ha possibilitat impulsar la informació fiscal prèvia en mans del contribuent i incrementar el nombre de presentacions realitzades per col·laboradors socials amb els quals s'ha establert conveni.

Respecte del control tributari, l'ATV ha incrementat les actuacions de gestió recaptatòria en via executiva per mitjans propis, sense acudir a agents recaptadors externs, millorant d'aquesta manera la seua eficiència. En concret, l'agència ha regularitzat durant el primer semestre 1.098 provisions, el 13,8% de les emeses, la qual cosa suposa haver multiplicat per tres l'objectiu previst.

Sistema de devolució d'ingressos indeguts

D'altra banda, l'Agència ha aconseguit reduir la demora en la devolució dels ingressos indeguts, habilitant un sistema per a la sol·licitud de devolució d'ingressos indeguts de manera telemàtica que ha permés crear un llit segur i estable que permet la tramitació més ràpida i efectiva, sense necessitat de cues ni desplaçaments.

En matèria de cooperació, l'ATV ha impulsat la coordinació amb la resta d'administracions públiques, especialment amb l'AEAT, amb la finalitat d'intercanviar informació útil per a la lluita contra el frau.

Finalment, respecte del nivell de compliment de l'objectiu estratègic 'Millora de la gestió dels recursos assignats a l'ATV', s'ha complert amb els objectius de qualitat de la Carta de Serveis i s'ha avançat en el desenvolupament d'aplicacions que permeten millorar i agilitar la tramitació dels expedients.

Arxivat a:

Destacats