Soler: 'L'actual sistema de finançament solament cobreix el 76% de la despesa en els serveis públics fonamentals a la Comunitat Valenciana'

Guardar

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

El Conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assenyalat que, amb l'actual sistema de finançament, "solament es cobreix el 76% de la despesa en els serveis públics fonamentals a la Comunitat Valenciana", alguna cosa que "no és just per a la nostra terra, ja que suposa un seriós obstacle a l'hora de proporcionar serveis als valencians equivalents als quals reben altres espanyols, així com per dur a terme polítiques de promoció del desenvolupament econòmic, que també són competència autonòmica".

Així, Soler ha indicat que el Consell "es veu obligat a destinar més recursos propis per evitar que els ciutadans de la Comunitat tinguen pitjors serveis que la resta", i ha recordat que els valencians "solament disposem de 347 euros per habitant per finançar polítiques que no siguen la sanitat, l'educació i els serveis socials, enfront d'altres comunitats que, com a mitjana, disposen de 654 euros". "Això suposa una diferència de 307 euros que, si la multipliquem per cinc milions de valencians, suposa més de 1500 milions d'euros", afirma el conseller.

En aquest sentit, Soler ha subratllat que "no és presentable que el Govern central siga com un germà major que puga decidir sobre els nostres recursos", i ha recordat que "sobre la Generalitat recau tot el pes de l'Estat de Benestar, per la qual cosa és una Administració tan legítima com la seua".

Així s'ha expressat Soler en la conferència sobre model econòmic i finançament que ha impartit en el XXX Congrés Internacional d'Economia Aplicada, que té com a lema "Dades, informació i coneixement en Economia", organitzat per l'Associació Internacional d'Economia Aplicada (ASEPELT).

Proposta valenciana d'un nou sistema

El titular d'Hisenda i Model Econòmic també ha explicat que el nou sistema de finançament autonòmic "ha de ser compatible amb el programa d'estabilitat, garantir un accés igualitari als serveis públics fonamentals per a tots els espanyols i proporcionar recursos a les diferents administracions en proporció a les funcions que exerceixen". "El model ha de ser sostenible a llarg termini i ha de fomentar la responsabilitat fiscal, la lleialtat institucional i la comprensió del model pels ciutadans", ha assegurat Soler, qui ha detallat la proposta de nou sistema de finançament autonòmic elaborat i plantejada per la Generalitat.

Aquesta proposta valenciana, ha explicat el conseller, incorpora, entre altres aspectes, tres trams de finançament per a les comunitats autònomes: un tram de garantia de serveis públics fonamentals; un tram de suficiència per a la resta de competències i un tram d'autonomia, resultat dels recursos addicionals per impostos propis o recàrrecs sobre impostos estatals.

Soler ha afegit que aquesta proposta "serviria per a totes les comunitats autònomes i solucionaria de debò els problemes de finançament i el maltractament financer que sofrim singularment els ciutadans valencians".

Arxivat a:

Destacats