Puig proposa que la comissió mixta del Consell i els grups parlamentaris treballen en la 'reforma urgent del sistema de finançament'

Guardar

CORTES_FINANCIACION3_OK
CORTES_FINANCIACION3_OK

El President de la Generalitat, Ximo Puig, va comparéixer a petició pròpia al Ple de Les Corts per tal d'explicar l'activitat desenvolupada pel Consell en matèria de finançament autonòmic, i ha proposat quatre línies d'actuació per acabar amb la situació "d'injustícia i de desigualtat" que, segons Puig, genera l'actual sistema.

La primera d'elles fa referència a "la urgent reforma del sistema de finançament, la reestructuració de l'endeutament i la necessitat d'una resposta d'emergència davant l'actual situació que travessa la Comunitat Valenciana".

Amb aquesta finalitat ha establert que la recent creada comissió mixta entre el Consell i els grups parlamentaris debatisca, per una banda, la proposta actualitzada del nou model que va plantejar Ximo Puig a octubre, i per altra banda la proposta " que la Presidenta de Andalusia i jo anunciàrem de la condonació a totes les comunitats autònomes dels prèstecs del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) per l´import del infrafinançament respectiu i que, en el cas de la Comunitat, pot suposarr al voltant de 10.000 milions d'euros".

La segona proposta versa sobre la importància d'exposar, "en tots els fòrums, que la Comunitat Valenciana experimenta un dèficit que s'ha de reconèixer i corregir". En aquest sentit ha destacat les diferències que existeixen entre les diferents autonomies, tal i com confirmen les últimes dades del Ministeri d'Hisenda sobre la liquidació definitiva de l'exercici de 2014, unes dades que "tornen a repetir el mateix escenari d'infrafinançament i discriminació de la Comunitat respecte de la resta de territoris de l'Estat", ha expressat el President.

"Els valencians vam rebre en eixe any 2.128 euros per habitant, procedents del sistema de finançament autonòmic; és a di, que en 2014 la Comunitat Valenciana en el seu conjunt va deixar d'ingressar de mitjana, respecte dels altres territoris,1.290 milions d'euros. Estem a 10,8 punts de la mitjana" ha manifestat el cap del Consell.

A més, ha afegit que "aquesta diferència és la que continuadament patim els valencians des de fa dos anys. Perquè des de l'1 de gener de 2014 el sistema està caducat. I el govern de Mariano Rajoy segueix en el sofà. Ni camina, ni va ràpid".

El tercer objectiu plantejat consisteix en "portar el missatge de Les Corts al Congrés, al Senat i al nou govern que es forme" d'una forma unànime i "sense sectarismes ni operacions partidistes".

Per últim, la quarta iniciativa se centra en aconseguir ampliar una base de suport social, per a la qual cosa "hem de portar la nostra veu i la nostra raó als altres indrets d'Espanya" i "desenvolupar una extensa labor pedagògica que frene qualsevol intent de menysprear la posició dels valencians o de qualificar-la d'interessada i a la cerca de privilegis". Una estratègia amb la que espera poder acabar amb la "hipoteca reputacional que provoca incomprensió en els qui perceben que nostra Comunitat ha sigut un espai còmode per a la corrupció".

El nou model de finançament

El President ha destacat la cohesió de la iniciativa de l'actual Consell ja que "per primera vegada en la nostra història democràtica, els partits polítics, els sindicats, les organitzacions empresarials, les universitats i més de 300 dels nostres alcaldes i alcaldesses s'han sumat i ens hem unit perquè el finançament valencià fóra una reivindicació compartida".

"El model que proposem ja els hi vaig plantejar en el Ple de l'octubre passat. Aborda, amb enorme claredat, les bases d'una solució estructural del finançament de tots els nivells de govern de l'estat", ha assegurat Puig, qui ha recordat que es tracta d'una proposta "no per al nostre profit exclusiu, sinó perquè siga considerada per tota Espanya".Desequilibri fiscal superior a 22.000 milions

El President Puig ha exposat que l'Actualització del Programa d'Estabilitat del Regne d'Espanya per al període 2016-2019 diu que les comunitats autònomes han de gastar, d'acord amb les seues competències, 153.379 milions d'euros en 2016.

En este sentit, el cap del Consell ha explicat que "els Pressupostos Generals de l'Estat d'enguany preveuen un finançament per a les comunitats autònomes de vora 118.000 milions d'euros, i els tributs cedits i propis de les comunitats autònomes aconseguiran una recaptació de vora 14.000 milions, segons el que s'ha aprovat en els pressupostos respectius".

"Aixì doncs, el desequilibri fiscal és superior als 22.000 milions d'euros. Això, Senyories, no només són xifres. Per a nosaltres són serveis públics: sanitat, educació, prestacions socials a les quals té dret la nostra ciutadania, clarament discriminada respecte d'altres comunitats autònomes" ha afegit.

"La solució del nostre problema de mal finançament no s'aconseguirà amb un retoc o amb una correcció menor. Només es resoldrà en el context de la solució d'un problema estructural que és imprescindible plantejar, abordar i resoldre" ha manifestat Puig.

En este sentit el President ha definit dues vies: en primer lloc l'aplicació del principi de suficiència de recursos per a gestionar les competències de despesa que cada administració té encomanades; i en segon lloc, la igualtat d'accés de tots els ciutadans i ciutadanes als serveis públics i polítiques que gestionen les administracions públiques, en funció de les seues necessitats objectives.

Lleialtat institucional de doble direcció

Ximo Puig ha destacat la importància de la lleialtat institucional com a base de qualsevol negociació i debat en aquest àmbit, ja que considera que la falta de respecte a la lleialtat "és sinònim de submissió".

Per això ha afirmat que "no volem ser espanyols complaents amb les injustícies" i que "lluny d'ofrenar noves glories a Espanya a canvi de menyspreu, oferim una sentida i necessària lleialtat, d'anada i de tornada, de doble direcció, amb correspondència".

Destacats