Puig planteja un pla per reviure l'automòbil a Espanya sense excloure als de dièsel i gasolina

Guardar

fabrica automobil ep
fabrica automobil ep

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha proposat aquest diumenge un pla per a reactivar el sector de l'automòbil a Espanya amb incentius per a la compra de cotxes sense excloure als de dièsel i gasolina, davant la crisi del coronavirus i el tancament de plantes com la de Nissan a Barcelona.

Així ho ha traslladat en la reunió setmanal amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la resta de caps autonòmics, dins d'un gran pla de reindustrialització per a ajudar a l'economia valenciana pel pes de la factoria de Ford Almussafes (València).

Puig ha defensat en roda de premsa que aquestes empreses ja fabriquen vehicles amb "un nivell molt baix de contaminació" encara que no siguen elèctrics, mentre països competidors com França o Alemanya realitzen "grans aportacions" al sector.

Més enllà d'aquest pla, ha plantejat a Sánchez incentius a altres sectors com la construcció mitjançant un "pla 'Renhata' estatal' amb deduccions fiscals, en referència al programa de la Generalitat per a reformar cases.

Unes altres de les seues peticions són plans compartits en turisme i habitatge per a revitalitzar l'Espanya buidada i la sostenibilitat, mitjançant línies per a subvencionar habitatges en entorns rurals.

FLEXIBILITZAR ERTO EN SECTORS CLAU

També ha proposat flexibilitzar els ERTO en sectors estratègics com la ceràmica de Castelló i altres claus en la resta d'Espanya, una cosa en la qual han coincidit altres presidents. L'objectiu és que no tanquen empreses i "els ERTO no passen a ser ERO", ha subratllat.

Ara bé, el també líder del PSPV ha remarcat que aquests expedients temporals suposen una "despesa enorme" per a les arques de l'Estat, uns 5.000 milions d'euros al mes, per la qual cosa "no es prolongaran indefinidament".

Sí que ha advocat per la seua flexibilització en aquests sectors determinats i ha rebutjat el "discurs tan irresponsable i demagògic que es poden abaixar impostos i fer ERTO permanents perquè no té cap sentit".

En el cas de València, després de la suspensió de les Falles, Puig ha apuntat la possibilitat d'establir un pla d'ajuda comuna per al sector de la festa davant "un any molt negatiu en el qual estan patint molt", amb la intenció que els ERTO es puguen prorrogar després de juny.

D'altra banda, ha insistit que una de les lliçons que deixa la pandèmia és la necessitat d'agilitar l'administració i ha garantit que el Consell busca fórmules per a aconseguir-ho sense oblidar la seguretat jurídica.

Destacats