Puig i Salvador es reuneixen amb els alcaldes de la C-3 per abordar la 'modernització i electrificació' de la línia

El President de la Generalitat pedirá al ministerio Fomento el traspaso de competencias en materia de Cercanías. La consellera de Vivienda y Obras Públicas reivindica un "transporte público de calidad" para los más de 200.000 usuarios potenciales de l

Guardar

FOTO_REUNION_CERCANIAS
FOTO_REUNION_CERCANIAS

El President de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, s'han compromés a abordar la modernització i electrificació de la línia C-3 de rodalia.

Així ho han explicat després de reunir-se amb els alcaldes dels ajuntaments de Xirivella, Aldaia, Alaquàs, Loriguilla, Xest, Xiva, Bunyol, Setaigües, Requena, Utiel, Camporrobles, Riba-roja de Túria i Mislata, pels quals circula aquesta línia.

"És una qüestió d'igualtat", ha manifestat Puig, qui també ha reconegut el treball dels ajuntaments implicats "per aconseguir, d'una vegada per sempre, alguna cosa que era fàcil, però que no hi havia voluntat política si es fes" en referència a l'arribada de la línia C3 al centre de València.

En aquest sentit, el President ha assegurat que Generalitat i ajuntaments han coincidit "en el fonamental, que és que el transport públic és garantia de benestar i d'igualtat, i para això hem de superar tots els desequilibris territorials començant per Camporrobles".

El President també ha fet referència a la visita de hui de la ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, a València, a qui té intenció de traslladar-li la necessitat de començar a gestionar "els 30 milions que ha d'invertir en l'electrificació fins a Bunyol".

Per la seua banda, la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, s'ha mostrat satisfeta, ja que "s'ha complert un dels objectius, que és l'arribada de la C-3 a l'Estació del Nord", encara que ha reconegut que encara queden una sèrie de qüestions per complir, "com que sé d'aquest pas cap a la modernització i electrificació de la línia C-3, que té unes freqüències raonables entre València i Bunyol, però que ha de millorar-se entre Bunyol i Utiel i arribar a Camporrobles".

Salvador també ha denunciat els "incompliments del ministeri de Foment i el Govern ara en funcions en aquesta Comunitat, on tenim un servei de rodalia precari i inexistent en alguns punts en els quals és necessari", motiu pel qual ha recordat la importància de defensar "entre tots" un transport públic "de qualitat" pels més de 200.000 usuaris potencials de la C-3.

Traspàs de competències

Ximo Puig també ha anunciat que, quan es forme Govern a Espanya, demanarà al ministeri de Foment el traspàs de competències perquè siga la Generalitat Valenciana la que gestione el transport públic de rodalia.

"La Generalitat va a posar damunt de la taula, immediatament després que es constituïsca el govern, el traspàs de la competència de rodalia, ja que pensem que és necessari per a millorar aquest servei", ha manifestat.

El cap del Consell ha explicat que la Conselleria ha preparat un "document potent" per plantejar al nou Govern aquesta transferència amb l'objectiu de millorar la gestió d'aquestes línies, "encara que ha de venir acompanyada de les inversions necessàries perquè la Comunitat tinga el mateix servei de rodalia que tenen moltes altres ciutats d'altres comunitats autònomes".

Declaració de Xirivella

En 2008, la parada de València-Nord va ser suprimida de la línia C-3 amb motiu de les obres de l'accés de la línia d'alta velocitat Madrid-Comunitat Valenciana, i en el seu lloc, va entrar en servei l'estació de València-Sant Isidre .

La Generalitat va recolzar la Declaració de Xirivella al setembre de 2015, per la qual els alcaldes de la línia demanaven la immediata restitució del servei interromput i un conjunt de millores de la línia.

Al juny de 2016, 8 anys després, i després de nombrosos retards i promeses incomplides, la circulació s'ha restituït i avui els viatgers de la C-3 poden accedir a l'estació València Nord, a través de l'estació de Font de Sant Lluís.

Destacats