Les mobilitzacions del 'Dia del Treballador' salten del carrer a les xarxes socials

Fotografies a casa amb cartells reivindicatius, vídeos i missatges en les xarxes protagonitzen la mobilització virtual

Guardar

fotonoticia_20200501150331_1920
fotonoticia_20200501150331_1920

El confinament establit per l''estat d'alarma' per a frenar la pandèmia provocada per la Covid-19 ha oferit aquest divendres una imatge molt diferent del 'Dia del Treballador'. Les tradicionals manifestacions que cada 1 de Maig omplin els carrers s'han trasllat aquest divendres a les xarxes socials, on la "mobilització virtual" es visibilitza a través de fotografies familiars portant cartells reivindicatius, vídeos i missatges escrits, on no han faltat les referències a la crisi provocada per la pandèmia.

Les plataformes de Facebook, Twitter, Youtube, Instagram i les pròpies webs sindicals serveixen per a llançar consignes, recordar històriques mobilitzacions o seguir els actes commemoratius en el món online, baix etiquetes com #OtroModeloEsNecesario, #1deMayo, #YoSoyPrimeroDeMayo o #PlantemCara.

En aquesta ocasió, la defensa dels serveis públics i dels treballadors dels serveis essencials que aquests dies que aquests dies treballen per a assegurar subministraments, proveïment o la salut de la població en plena pandèmia protagonitzen una jornada reivindicativa marcada per la proliferació d' ERTO.

UN MODEL ECONÒMIC MÉS JUST

Sota el lema 'Treball i Serveis Públics. Un altre Model Social i Econòmic és necessari', els líders sindicals de CCOO PV i UGT PV, Arturo León i Ismael Sáez, han defensat que si alguna cosa ha posat en relleu aquesta crisi és el valor del treball i la importància de la xarxa pública de protecció social.

Després d'emetre un vídeo homenatge als treballadors i treballadores dels sectors essencials, tots dos s'han dirigit a la ciutadania en sengles discursos virtuals previs a la manifestació virtual que han convocat entre les 13.30 a 14.30 hores, encara que hi ha actes programats per a tota la jornada.

El secretari general de CCOO PV, Arturo León, ha ressaltat en el seu discurs virtual que aquest 1 de Maig és una "oportunitat per a posar en relleu el treball i els serveis públics" així com per a "exigir un canvi de model econòmic més just".

En la seua opinió, es necessiten "reformes de gran importància" en el model econòmic per a "recompondre el teixit econòmic i reactivar l'economia i l'ocupació", a més de dotar a l'Estat de capacitat per a atendre els més desfavorit, reforçar el sistema sanitari públic, l'atenció a la dependència i crear una banca pública.

El dirigent de CCOO PV està convençut que "aquesta situació se superarà" però per a això demanda un Pacte Polític i Social perquè "units tenim més capacitat" i la "solidaritat" de la Unió Europea.

AUDITORIA A LA SANITAT I LES RESIDÈNCIES

També el secretari general d'UGT PV, Ismael Sáez, ha aprofitat per a destacar "el valor el treball i la solidaritat" que ha emergit amb la crisi sanitària. Així mateix, si alguna cosa s'ha evidenciat, ha dit, és la importància dels serveis públics i ha defensat que és a través dels impostos com es pot ampliar aquesta xarxa de protecció i seguretat per a les persones.

En la seua intervenció virtual, el líder d'UGT PV ha reclamat una auditoria tant en la sanitat com en les residències públiques i privades per a esbrinar "la veritat" de la seua gestió i els efectes de les retallades en els últims 15 anys.

Saéz que ha tingut un record especial per als treballadors "essencials" ha demanat a les empreses que extremen les mesures de seguretat sanitària i faciliten les EPI necessàries.

Per al secretari general d'UGT PV "un altre món social i econòmic és necessari" i en aqueix marc ha cridat a "contagiar-nos de l'esperit del Primer de Maig en el qual nia una aspiració universal de llibertat, la justícia social i el progrés".

Intersindical Valenciana ha convocat una altra manifestació virtual a les 11.00 hores, en la qual ha reivindicat "major control sobre les relacions laborals" començant per la derogació de les reformes laborals de 2010 i 2012, per prioritzar mesures de protecció de l'ocupació, redistribució de la riquesa, una reforma fiscal progressiva, augment de salaris, reducció de la jornada laboral, millora de les prestacions socials, una renda bàsica universal", entre altres mesures.

Al seu entendre, és necessari "un nou model productiu valencià sostenible, adequat a les necessitats de les persones, amb una diversificació de sectors econòmics que generen riquesa per al conjunt del poble valencià".

A la vesprada, de 17.00 a 20.00 hores, es podrà seguir un concert solidari en reconeixement als treballadors i treballadores dels sectors essencials amb les etiquetes #OtroModeloEsNecesario i #1deMayo. Presentat per Juan Diego Boto i Olga Rodríguez, el concert comptarà amb artistes com Rozalén, Sole Giménez, Nacho Campillo, Brisa Fenoy, Ismael Serrano, Luis Pastor, Marwan, Autora Beltrán, Javier Ojeda o Efecte Papallona, entre molts altres.

Destacats