La Generalitat aconsegueix que la Unió Europea assumisca 277 milions de la despesa realitzada per la COVID-19

L'import que cobrirà Brussel·les suposa el 30% de la inversió del Consell en mesures de protecció, de millora de serveis públics i suport a l'economia realitzada durant la pandèmia

Guardar

Ximo Puig i Vicent Soler
Ximo Puig i Vicent Soler

La gestió de la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d'Hisenda, ha fet possible que Europa assumisca 277 milions de despesa sanitària de la Comunitat Valenciana que ja s'ha destinat a la lluita contra la pandèmia i a la compra de material que ha salvat vides.

Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha destacat que aquest primer pas en l'ús de fons de la Comissió Europea per a la lluita contra la crisi "és la demostració de la capacitat de gestió de la Generalitat i un aval fonamental per a aconseguir més fons, més capacitat d'acció en la recuperació".

El president ha destacat que la Generalitat ha aprofitat la flexibilització de la gestió dels recursos europeus decidida per la Comissió, atesa l'emergència sanitària, al mateix temps que ha aprofitat noves línies d'ajuda de Brussel·les.

En concret 269,4 milions, procedents del Feder es destinaran a pagar part del material sanitari que ha vingut adquirint la Generalitat, siguen mascaretes, EPI, guants o respiradors, així com els hospitals auxiliars de la Fe, i el General d'Alacant i el General de Castelló.

A més, la Generalitat ha aconseguit que 2,1 milions d'euros d'una nova línia de la Comissió Europea destinada a sufragar el cost del transport del material sanitari. Aquesta quantitat es destinarà, per tant, a compensar el cost dels nolis dels més de 30 avions i 60 contenidors marítims que van formar part de l'Operació Ruta de la Seda.

Finalment, la Generalitat també ha aconseguit que el cost dels 1.000 auxiliars de platja que durant els mesos d'estiu han fet més segurs les destinacions turístiques de la costa valenciana s'assumisca pel Fons Social Europeu, la qual cosa suposa un estalvi de 6,3 milions per a les arques de la Generalitat.

En total, 277 milions d'euros procedents de fons europeus per a sufragar la despesa covid, que en la Comunitat Valenciana ascendeix en data d'avui a 1.000 milions d'euros, és a dir, el 30% del total.

"Hem de ser eficients en l'ús dels fons europeus perquè ens ajudin en el rellançament de la Comunitat Valenciana i ja estem fent els deures", ha destacat Ximo Puig, que ha recordat que la Generalitat continua treballant a ultimar els projectes que presentarà per al seu finançament al fons Next Generation UE.

"Els fons de la Unió Europea seran fonamentals per a desenvolupar l'Estratègia Valenciana per a la Recuperació i actuacions com les que hem tancat ara demostren que tenim capacitat de gestió", ha conclòs Puig.

Destacats