La directora general de la Fundació d'Estudis Borsaris i Financers advoca per una dimensió adequada de la banca

Guardar

1
1

"El monopoli és dolent i el plantejament de 2 o 3 bancs és quasi un monopoli". Així ho ha afirmat aquest dijous Isabel Giménez Zuriaga, directora general de la Fundació d'Estudis Borsaris i Financers (FEBF) en el primer desdejuni informatiu del Fòrum ADEA 2017.

Davant un aforament de cent directius, la convidada ha parlat de 'Els processos de reestructuració bancària i el futur de la Unió Europea'. En la seua intervenció i en el posterior col·loqui, Giménez ha apostat per la lliure competència, "des d'Europa s'advoca per la talla única i això és perillós".

Isabel Giménez ha defensat l'aposta per una dimensió adequada, "per una proporcionalitat" i ha afirmat sobre les fusions que "estan ben si tenen sentit però simplement per augmentar grandària o estigmatitzar a la banca de menor grandària no em sembla bo, i a colp de decret, pitjor encara".

Funció social de la banca:

La també doctora en "Activitat bancària, reestructuració i creació de bancs dolents" ha defensat el paper de la banca en una societat, "ajuda al desenvolupament de les societats, les societats menys desenvolupades tenen un sistema financer feble i les més desenvolupades un sistema financer més fort" i ha afirmat que "la banca exerceix una funció social encara que hi haja hagut abusos, una crisi i una posterior reestructuració".

Canvis en el sector:

Giménez Zuriaga ha assegurat que "la banca va a canviar. És un model de negoci que està canviant radicalment". Els tecnòlegs, ha continuat "parlen de la 'uberización' de la banca, no crec que canvie tant però canviarà i els canvis cada vegada són més ràpids. El repte és com adaptar-se a tres generacions simultànies de clients".

Caixes rurals:

Sobre les entitats d'àmbit rural, Giménez ha explicat que "una de les virtuts del seu model és la vertebració geogràfica". L'exclusió financera, ha assegurat, "és una forma de pobresa". La convidada ha recalcat que les entitats financeres espanyoles "aposten perquè hi haja una dimensió suficient i per a arribar a tota la població" però també ha manifestat que veu "poca sensibilitat per part d'Europa, Brussel·les o Frankfurt, on advoquen per la sabata única, per les entitats grans, per la inspecció a distància o per major grandària".

Sector bancari a Aragó:

Giménez s'ha mostrat positiva sobre el sector bancari a Aragó, i ha afirmat que "està millor que el d'altres comunitats, en les quals han desaparegut moltes entitats".

Desaparició dels diners físics:

Sobre la desaparició dels diners físics, la ponent ha afirmat que tindria aspectes positius quant a "prevenció del terrorisme i blanqueig de capitals, perquè els diners electrònics es rastreja millor però hi ha grans inèrcies, usos i costums, per la qual cosa costarà".

Donald Trump:

Sobre el nou president d'Estats Units, la convidada ha explicat que ja existia abans un important proteccionisme, "revisant la història econòmica els moviments proteccionistes han sigut cíclics i han reduït els volums de comerç internacional. En la crisi del 29 els moviments proteccionistes van elevar els aranzels i van reduir el volum de comerç un 66% amb un efecte negatiu a escala global", ha explicat.

Crisi de valors i de lideratge:

La convidada ha sigut preguntada en el col·loqui per la crisi de valors i la falta de lideratge al qual ha respost que la societat "ha d'exigir" i ha destacat la importància de "la maduresa de la societat civil".

Per la seua banda, el president de ADEA, Salvador Arenere, ha destacat l'important paper de les entitats financeres per a l'economia i ha afirmat que "la gran assignatura pendent en aquest país és que la societat civil s'active i ha assegurat que és necessari que existisca una veu representativa de la societat".

La jornada, que ha comptat amb l'assistència de cent directius, ha tingut lloc en l'Hotel Alfonso de Saragossa i ha estat moderada per Daniel Pérez, director d'Onda Cero i Antena 3 a Aragó.

L'organització de les Activitats de ADEA no seria possible sense el suport del seu Club de Patrocinadors, format per onze entitats i empreses: SANTANDER, CAIXABANK, PALAFOX HOTELS, BANTIERRA, DELOITTE, AUDI CENTER ZARAGOZA, LED I SPA, CAIXA RURAL DE TEROL, KÜHNEL ESCOLA DE NEGOCIS, ENDESA I IBERCAJA BANC.

Al desdejuni han assistit directius de diferents entitats, com els representants dels patrocinadors del Fòrum ADEA, José Antonio Lázaro Director (Banc Santander), Beatriz Mompeón (Palafox Hotels), David Álvarez (Deloitte a Aragó), Javier Kühnel (Kühnel Escola de Negocis), Alfredo Blasco (As de Led), Jesús López Cap (CARTV), José Antonio Pérez Cebrián (Caixa Rural de Terol), Ricardo Ger (Caixabank), Jesús Morte (Parc d'Atraccions) o Ignacio Gracia (Audi Center Zaragoza), així com el Juaz Ángel Dolado o el president de la CEOE, Fernando Callizo.

Destacats