La bretxa salarial anual se situa en el 21,61% a la Comunitat Valenciana

Guardar

trabajo
trabajo

La bretxa salarial anual entre homes i dones se situa en un 21,61% en la Comunitat Valenciana, encara que entre 2015 i 2018 "s'ha reduït en més de quatre punts, el doble que la mitjana espanyola, que l'ha fet en dos punts percentuals", segons ha conclòs un estudi realitzat per la Direcció General d'Economia Sostenible de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

Així es desprén de l'estudi 'Desigualtat, bretxa salarial i de gènere en la Comunitat Valenciana 2006-2018. Impacte de la Covid-19' que té com a objectiu analitzar "en profunditat" la bretxa salarial de gènere i la desigualtat en el repartiment dels salaris en la Comunitat Valenciana. L'informe s'ha realitzat a partir de les microdades recol·lectades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) relatius a les Enquestes d'Estructura Salarial corresponents a les quatre últimes onades quadriennals (anys 2006, 2010, 2014 i 2018), ha indicat la Generalitat en un comunicat.

L'estudi ha detectat que la bretxa salarial anual està "fortament condicionada" per la "diferent" incidència de la jornada parcial en dones i homes i s'incrementa en funció de l'edat. En concret, a partir dels 50 anys, ja que des d'aquesta edat fins als 59 anys és del 26,19%.

Respecte al nivell d'estudis aconseguit, a excepció del grup de treballadores diplomades i llicenciades/graduades, tots els nivells inferiors de formació (FP, Secundària, Primària i no Primària) mostren una bretxa salarial superior al 21,61%. A més, la bretxa salarial anual dels llocs de treball no qualificat se situa en el 34,68%, mentre que la dels serveis de salut és del 31,34%.

Les dones amb llocs de responsabilitat en la Comunitat Valenciana cobren un 13,41% menys que els homes i les dones que no ocupen aquests càrrecs cobren un 19,09% menys de salari anual que els homes que tampoc ocupen llocs de responsabilitat. La bretxa entre homes i dones amb una antiguitat menor als dos anys en l'empresa se situa en el 27,26%.

La dada "positiva" és que s'ha reduït "significativament" la bretxa en els contractes de jornada completa fins a situar-se en el 8,24%, i la de temps parcial, amb un 7,59%.

PER SECTORS I EMPRESES

L'informe reflecteix que la bretxa salarial és major en aquells sectors amb major percentatge de dones a temps parcial, concretament en les activitats administratives, amb un 35,35% de diferència salarial. En les empreses dedicades a activitats professionals, científiques o tècniques, la bretxa salarial és del 27,76%, i en el sector industrial, comerç, transport, informació i comunicació i en les activitats financeres supera el 20%.

Quant a la grandària de les empreses, en la Comunitat Valenciana s'aprecia una major bretxa salarial anual en les micro i xicotetes empreses, amb un 26,59%. En les empreses mitjanes, la bretxa és del 20,09%, i en les grans empreses, del 19,44%. Segons la titularitat de l'empresa, la bretxa en el sector públic se situa en l'11,4%, i en el sector privat s'eleva fins al 26,26%.

IMPACTE DE LA COVID

L'estudi inclou un apartat en el qual s'estudia l'impacte de la pandèmia en la bretxa i les desigualtats salarials a través de l'anàlisi de l'evolució de l'activitat econòmica en els diferents grups d'ocupació i en funció del grau de feminització o masculinització de cadascun d'ells. Per això, com a font bàsica d'informació s'ha utilitzat l'Enquesta de Població Activa (INE, 2020) i s'han analitzat les seues diferències i similituds per gènere. La informació s'ha estudiat en comparació amb el mateix trimestre de l'any anterior, a causa de l'alt caràcter estacional que presenten les xifres del mercat laboral.

Segons aquesta Enquesta de Població Activa, durant el 2020 la taxa d'atur s'ha incrementat dos punts fins a situar-se en el 16,4%. L'increment en la taxa d'atur femenina ha sigut lleugerament superior i la taxa de temporalitat femenina s'ha mantingut en el 27%, mentre que en termes globals aquesta taxa s'ha reduït del 26,8% fins al 25%.

En aquest sentit, la investigació remarca la influència de la bretxa salarial en la diferent incidència de la jornada parcial entre gèneres. En la Comunitat Valenciana, la taxa de parcialitat en les dones es va situar en 2020 en el 27,4%, que "contrasta" amb el 8,75% en els homes.

Respecte als motius de la jornada parcial en el conjunt d'Espanya, ja que no existeixen dades a nivell autonòmic, el percentatge de jornada parcial en dones per motius de cures és del 20%, mentre que aquest percentatge en homes és del 4%. A més, l'ocupació parcial involuntària respecte al total d'ocupació parcial en la Comunitat Valenciana se situa entorn del 50%.

L'estudi destaca que "donada l'existència de bretxes de gènere en el mercat laboral, així com les relacionades amb les tasques de les cures i el treball domèstic, són necessàries polítiques públiques que contribuïsquen a la seua eliminació, a l'efectiva igualtat en les tasques de cures i domèstiques, a més de canvis en l'organització i disseny del treball en les empreses".

Així mateix, apunta a la necessitat d'atendre la resolució del Parlament Europeu de 21 de gener de 2021 sobre 'Perspectiva de gènere en la crisi de la Covid-19 i el període posterior a la crisi' i conclou que l'increment del salari mínim "pot ser un instrument eficaç en la contribució a la reducció de la bretxa salarial de gènere, segons recomana l'OIT, ja que les dones es troben entre les persones treballadores pitjor pagades".

Destacats