L'Observatori del Treball Decent analitza un informe del Ivie sobre l'ocupació en el sector de l'hostaleria

Ells salaris en aquest sector estan per davall de la mitjana de la Comunitat, suporten més ocupació a temps parcial involuntari i major taxa de temporalitat

Guardar

WhatsApp_Image_2020-12-09_at_10.07.55_(1)_(1)
WhatsApp_Image_2020-12-09_at_10.07.55_(1)_(1)

Un informe de l'ocupació en el sector de l'hostaleria constata que està més precarizado que altres àrees econòmiques de la Comunitat Valenciana. L'informe, realitzat pel Ivie, s'ha presentat hui en l'Observatori Valencià de Treball Decent que ha presidit el Conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, juntament amb la directora general de Treball, Elvira Ródenas, la directora general d'Ocupació i Formació, Rocío Briones i els agents socials.

Segons l'informe presentat hui, l'hostaleria va ser un dels principals motors de la recuperació de l'ocupació després de l'última crisi econòmica. Abans de la pandèmia era directament responsable del 6% del valor afegit generat i del 8,4% de l'ocupació en la Comunitat. La crisi deslligada per la COVID-19 està tenint efectes especialment negatius en el sector degut a la necessitat de mantindre la distància social i a les polítiques de limitació de la mobilitat de les persones i restriccions a l'activitat adoptades com a resposta a la pandèmia.

Així, l'ús de l'hostaleria valenciana ha caigut un 13,7% respecte al mateix període de l'any anterior, una xifra molt negativa que quintuplica la taxa de caiguda de l'ocupació en la resta de sectors de l'economia valenciana (-2,5%).

L'informe detalla que, en comparació amb el conjunt de l'economia valenciana, l'ús del sector de l'hostaleria es caracteritza per una major taxa de temporalitat, un major pes del treball per compte propi, una estructura d'ocupacions amb escassetat d'ocupacions d'alta qualificació i abundància relativa d'ocupacions elementals, major freqüència del treball amb jornada a temps parcial, més subocupació i una major freqüència de les jornades llargues.

Així, segons les xifres analitzades els salaris en aquest sector estan per davall de la mitjana de la Comunitat i també són una mica menors als salaris mitjans nacionals del sector. Així, la taxa de salarización se situa en 76,2 en la Comunitat, mentre que en la resta de l'economia se situa en el 83,5. A més, la taxa de temporalitat és del 42% en aquest sector i del 27,9 per cent en la resta.

Cal recordar que el Consell ha creat l'Observatori del Treball Decent amb la finalitat de fer un seguiment continu i exhaustiu del mercat de treball, que detecte les seues necessitats i corregisca els seus desequilibris, amb especial èmfasi a combatre l'economia submergida i la precarietat laboral en sectors i grups de persones concretes.

La finalitat de l'Observatori és vigilar i aplicar les polítiques actives de foment de l'ocupació i posar el focus especial en sectors emergents: l'Economia circular, la transició energètica, l'economia de la dependència.

L'informe has sigut realitzat pels economistes del Ivie Lorenzo Serrano, Ángel Soler i Fernando Pascual.

Arxivat a:

Destacats