L'IPC es dispara i les famílies perden poder adquisitiu

L’Índex de Preus al Consum tanca 2016 amb una taxa de l’1,6%

Guardar

04
04

Les famílies perden poder adquisitiu. Igual no es nota massa en el seu conjunt però el fet que l'IPC tancara 2016 amb una pujada de l'1,6% no és una dada molt bé para tots doncs els preus van acabar l'any per sobre de l'increment salarial pactat (1,06%) en el seu moment i del 0,25% que van augmentar les pensions. La pujada de l'últim mes del preu dels carburants i lubrificants, que ha provocat l'augment del preu del transport al desembre que experimenta una variació del 4,7%. L'habitatge amb un 0,8% més que el mes anterior hagut d'en part a la pujada del cost de l'electricitat, el gasoil per a la calefacció i el gas. L'oci, els viatges organitzats i el preu d'alguns llegums i hortalisses també han provocat que l'IPC de desembre siga nou desenes més que al novembre, la major pujada des de juliol del 2013. Pel que la inflació del 2016 en la més alta des del 2012.

 

Com ens afecta la pujada de l'IPC?

El fet que puge este indicador (Índex de Preus al Consum), controlat mensualment per l'Institut Nacional d'Estadística, no és precisament una bona notícia. Esta dada puja principalment per la millora de l'economia, que sí que és positiu, però si els salaris no pugen igual o més que l'IPC les famílies perden poder adquisitiu. Doncs a pesar de cobrar el mateix sou si els preus han augmentat, es poden adquirir menor quantitat de béns. És cert que a principi d'any moltes empreses apugen el salari dels seus empleats el mateix percentatge de l'IPC però en realitat no es tracta d'una pujada de sou sinó que l'única cosa que s'aconsegueix és mantenir el poder adquisitiu de l'any anterior.

No obstant això, és important que els preus pugen de forma moderada, com tot en esta vida en el termini mitjà està la virtut, doncs si no augmenten, tampoc ho fan els salaris. A pesar que açò pot moure l'economia del país, la veritat és que els que més notaran este 'càstig' per l'augment dels preus seran els autònoms doncs en haver-se produït este ràpid augment dels preus en els últims mesos de l'any, sobretot en carburants i electricitat, els fa augmentar els seus costos notablement pel que es veuran reduïts els seus ingressos.

Destacats