L'economia valenciana necessita la fase 1

Guardar

naranjas
naranjas

Encara que la majoria del territori nacional es prepara ja per a fer el salt a la fase 2 a partir del dia 26 de maig, o ja estan gaudint d'unes majors cotes de mobilitat, importants pols econòmics del país -Madrid, gran part de Catalunya i València, sense anar més lluny- s'han perdut ja una setmana de desconfinament, i no és poca cosa.

La fase 1, encara que està llunyíssim del que anomenàvem normalitat el 13 de març, permet certa activitat econòmica que, si bé no és la panacea, permet als sectors més colpejats tonificar alguna cosa el poc múscul econòmic que els quede, i de pas fer-se una idea més realista de com estan les coses i cap a on podrien evolucionar.

Què podem fer en la fase 1 a València

A més d'ampliar l'àmbit de mobilitat territorial per a la ciutadania -ja és possible moure's en certes situacions entre municipis de la mateixa província-, quant a la reactivació econòmica el més destacable és que permet el següent:

-Obrir locals d'hostaleria, això sí, amb moltes limitacions, de fet, en grans capitals espanyoles que ja es troben en la fase 1 com Bilbao l'obertura dels bars és molt escassa i costa treballe trobar una terrassa en la qual consumir.

-Es permet obrir un altre tipus de locals comercials de menys de 400 metres quadrats, amb una limitació de l'aforament al 30 per cent de la seua capacitat, amb l'establiment d'un horari comercial per a atendre persones majors i la desinfecció del local almenys dues vegades al dia, sent especialment escrupolosos amb les superfícies de contacte.

-També s'autoritza l'obertura de mercats ambulants a l'aire lliure sempre que el nombre de llocs es limite al 25 per cent i l'aforament al 30 per cent. Es prioritzaran les fires d'alimentació i productes de primera necessitat.

Amb aquests vímets sembla difícil que s'aconseguisca una ràpida recuperació d'alguna cosa semblança a la normalitat, encara que no tots els sectors s'han vist colpejats amb la mateixa intensitat.

Internet com a vàlvula de fugida econòmica

Però fins i tot durant el pitjor del tancament alguns negocis no s'han vist afectats -fins i tot s'han fet amb noves quotes de mercat- degut a la mateixa naturalesa del servei que ofereixen, i exemples no ens falten. Algunes de les empreses que per força han eixit millor de l'actual situació són aquelles que ofereixen serveis d'entreteniment en streaming - Qui no ha contractat els últims mesos Netflix, HBO, Disney+ o Amazon Prevalga? -, o aquelles dedicades al sector sanitari -obvi-.

Un sector que en principi no ha vist afectada la seua operativitat -operativitat, no rendibilitat, ja hem vist tots la situació caòtica que viuen tots els mercats- com ja sabran els qui es dediquen a la inversió o el trading en línia, ja que en estar la infraestructura íntegrament en internet no poder eixir de casa no ha suposat cap problema. Això no significa que siga un sector en el qual guanyar diners fàcilment, només significa que és possible continuar operant, ja que són sectors als quals l'estat d'alarma -a causa de la naturalesa de les restriccions- no impedeix continuar operant.

Si ens dediquem a la inversió tradicional haurem de tindre una cura addicional en l'actual conjuntura, ja que a pesar que les caigudes d'abril han provocat l'aparició de nombroses "gangues", cap empresa és massa gran per a no caure - recorden Lehman Brothers? - i arrossegar amb ella els nostres diners. Si tenim por al fet que els nostres diners quede atrapat en bossa i preferim el trading també haurem d'anar amb compte amb la conjuntura actual d'alta volatilitat i incertesa, que projecta més risc encara si cap per al nostre capital, i, per descomptat, cuidat amb l'ús d'eines pròpies del trading com el palanquejament, que ja per si mateix impliquen un alt risc, i evitar els brókeres amb els quals puguem incórrer en deutes en cas d'una mala ratxa si la possibilitat d'endeutar-nos ens preocupa.

En definitiva, internet ofereix alternatives noves i sembla que aquesta crisi no ha fet més que confirmar la seua immensa utilitat, però hem d'anar amb compte, no vaja a ser que no fem més que empitjorar la situació.

I quan arriben les següents fases?

Tard o d'hora acabarem arribant tots a la fase 2, 3... que bàsicament consistiran a augmentar l'aforament, permetre consumir a l'interior de locals o utilitzar el servei de barra, és a dir, una mica més del que podem realitzar en les fases inicials, fins que finalment es torne al treball presencial i es contemple fins i tot la reobertura dels centres escolars encara abans del començament del següent curs escolar.
Destacats