La planta de motors de la fàbrica de Ford a Almussafes tindrà un excedent definitiu estimat del voltant del 50% del personal de producció a partir de gener de 2025, per la qual cosa durant este últim trimestre de l'any es buscaran alternatives per a "solucionar de la millor manera esta situació".
Fins al 31 de desembre "no s'aplicarà cap mobilitat per part de l'empresa", segons ha explicat el sindicat majoritari, UGT, en un comunicat.
Estes són les principals conclusions de la reunió de la Comissió de l'Observatori per l'Electrificació, en la qual els sindicats i l'empresa han analitzat la situació socioeconòmica, tant a nivell general com del sector automobilístic.
L'objectiu principal d'esta comissió és compartir i informar dels avanços i les necessitats que es vagen produint a la fàbrica, amb la finalitat de garantir l'èxit del llançament del nou vehicle multienergia, el juny de 2027.
La situació actual i les previsions de producció de motors, tal com es va anunciar este dimarts, requerixen reorganitzar a partir del 14 d'octubre l'àrea de muntatge motor en un sol torn fix de matins, mentres que en l'àrea de mecanitzat es passarà de l'actual règim de quatre torns a dos torns rotatius, (matí/vesprada), de dilluns a divendres. Hi haurà un torn reduït de nit, amb caràcter voluntari, de diumenge a dijous.
Davant l'excedent de personal, fins al 31 de desembre, en l'àrea de muntatge motor s'operarà amb pauses individuals en treballar en un sol torn. "Això, a més de garantir la producció diària, suposa una mesura pal·liativa que evita l'excedent de 30 persones", ha destacat UGT.
Cal recordar que la fàbrica valenciana està aplicant un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) sobre 626 treballadors i té en vigor fins al 31 de desembre d'enguany un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que afecta diàriament 996 treballadors i que contempla 25 dies de parada total, tant per a vehicles com per a motors.
L'ERTO S'aplicarà fins a final d'any i després, en 2025, es preveu un mecanisme transitori fins que arribe a Almussafes la fabricació d'un nou vehicle multienergia en 2027.
"El PITJOR ESCENARI", PER A STM
Sobre este tema, STM-Intersindical, ha lamentat en un comunicat que la direcció de l'empresa "ens ha portat al pitjor escenari en el qual ens trobem en l'actualitat", ja que "en tan sols cinc anys l'empresa ha fet quatre ERO reduint en 2.750 persones la plantilla".
A més, ha recordat que l'acord de l'electrificació (plataforma GE2), subscrit en 2022 per l'empresa amb UGT, contenia "les majors retallades en tota la història de Ford" i que "no s'ha complit per no executar-se l'electrificació". No obstant això, "les retallades de l'acord seguixen en vigor", ha retret STM, que ha qüestionat "quina credibilitat" té ara l'empresa sobre el cotxe multienergia que vindrà en 2027 "quan no ha complit l'acord de portar càrrega de treball amb l'electrificació".
En eixe sentit, ha lamentat que a "pesar dels grans esforços que ha fet la plantilla, amb tantes retallades, seguim sense tindre càrrega de treball". "Els diners públics ha fluït durant moltíssims anys perquè esta multinacional mantinguera els llocs de treball i continuem veient com estan desapareixent, els mals temps per al sector de l'automòbil a Europa, al final com sempre l'acaba pagant la classe treballadora", ha apuntat.
Per això, ha reclamat que "ara, han d'assumir responsabilitats i les conseqüències pel seu engany". "Després de més de 20 anys d'acords del binomi empresa/UGT, a més de danyar brutalment els interessos dels treballadors ens han situat amb el mínim històric de plantilla en Ford Almussafes, amb el que això comporta per a la societat valenciana", ha postil·lat.