Els preus donen una treva als valencians, encara que segueixen al límit

Després de diversos mesos amb l'IPC disparat, l'escalada de preus es conté durant el mes d'abril

Guardar

Una dona fent la compra en un supermercat
Una dona fent la compra en un supermercat

Els preus en la Comunitat Valenciana es mantenen en topalls mai vistos. No obstant això, l'escalada de preus s'ha relaxat durant el mes d'abril fins al punt que en l'autonomia valenciana l'Índex de Preus al Consum (IPC) va retrocedir del 10,2% al 8,4%. Així, aquestes dades reflecteixen una de les taxes de valors més altes de la mitjana d'Espanya, perquè continua sent una dècima més que de la resta de dades del país.

Durant el mes d'abril passat, es van aplicar algunes mesures amb la condició de corregir la situació a l'alça dels preus. Un fenomen que, estés en tot el país, ha provocat un encariment del cost de vida que s'ha vist reflectit en l'habitatge, el transport, i els aliments, així com l'energia o els carburants. Entre les mesures més destacades radica la bonificació dels 20 cèntims el litre de combustible que, finalment ha resultat útil per a frenar l'escalada de preus.

La Comunitat Valenciana ha sigut de les quals més s'ha vist afectada per l'augment dels preus. Tant és així que, des que començara l'any la cistella de la compra s'ha encarit un 3,2%, segons s'observa en les dades de l'Institut Nacional d'Estadística. Això ve des de finals de l'any passat per l'increment del cost de l'energia, que va arribar al seu màxim al març quan va començar la guerra d'Ucraïna.

Pel que respecta a l'habitatge, aquesta és la que més s'ha encarit amb diferència en l'últim any en les tres províncies valencianes (un 18,9%). A això li segueixen altres sectors com el del transport (13,3%), o el dels aliments (10,9%).

L'augment dels costos de l'energia i els combustibles ha generat un efecte rebot que ha afectat la cistella de la compra, així com en el sector de la restauració. És el cas de bars i restaurants, ja que alguns han apujat el preu d'alguns productes per la crisi energètica.

Més concretament, tal com ressalten les dades de l'IPC, el pa de les fleques valencianes ha incrementat el seu preu un 13,6%. Per altra banda, estan més cars els següents productes: carn d'ocell (12,6%), vedella (9,8%), ous (27,4%) i la llet (14,9%). Encara que el màxim està en els olis, amb un 48,6%.

Destacats