El Port de València aborda el Pla de Contingència per a evitar un 'col·lapse' d'activitat després del desbloqueig de Suez

Preveu entre 20.000 i 25.000 TEU (contenidors estàndard) addicionals als 15.000 diaris que ja rep

Guardar

canal suez barco
canal suez barco

L'Autoritat Portuària de València (APV) ha convocat una reunió aquest dimecres per a abordar el 'Pla de Contingència' que ja va plantejar en l'últim Consell d'Administració amb l'objectiu de coordinar el trànsit en els molls del Port de València després del desbloqueig del Canal de Suez i evitar així un "col·lapse" d'activitat en les seues terminals, on s'espera que arriben els vaixells que han estat paralitzats aquests dies.

En la trobada s'analitzaran les mesures a adoptar aquests dies per a l'operativa de càrrega i descàrrega i trasllat de contenidors que arribaran addicionalment al Port de València després de restablir-se la navegació en el Canal de Suez, una vegada s'ha aconseguit reflotar el vaixell de càrrega 'Ever Given' que romania encallat des de dimarts passat.

Per a això ha convocat a la Marca de Garantia del Port de València, on estan representades més de 150 empreses i institucions, entre agents de duanes, transitaris, consignataris, depòsits de contenidors, amarradores, estibadors, pràctics, remolcadors, operadors logístics, transportistes, empreses estibadores o provisionistes, entre altres.

Segons les estimacions de l'APV, l'increment del trànsit es preveu que siga d'entre 20.000 i 25.000 TEU (contenidors estàndard de 20 peus), xifra corresponent als trànsits retinguts a una part i a una altra de Suez que no han pogut navegar durant els sis dies que ha estat bloquejat el Canal. Es tracta d'una quantitat que s'afegirà el trànsit que diàriament es gestionen en el recinte portuari (una mitjana de 15.000 TEU/dia).

"ARRIBADA ESCALONADA EN 10-15 DIES"

L'Autoritat Portuària de València espera que l'arribada i eixida d'aquest trànsit retingut es faça "de manera espaiada durant els 10 o 15 dies que seguiran al pròxim cap de setmana, la qual cosa permetria minimitzar l'impacte" i confia "la capacitat i professionalitat" del Port de València per a "afrontar la singularitat provocada pel bloqueig de Suez".

Ja divendres passat, tant el president com el director general de l'APV, Aurelio Martínez i Francesc Sánchez, advertien d'una possible "allau" de vaixells una vegada s'alliberara el vaixell de càrrega 'Ever Given' encallat en el Canal de Suez i es poguera restablir el trànsit marítim.

El Port de València concentrarà "en poc temps" els vaixells que han deixat de vindre durant aquest temps i podria patir un "col·lapse", assenyalaven. Per a evitar-ho, es preparava el 'pla de contingència' que serà abordat aquest dimecres, en cerca soluciones per a agilitar les duanes, els tràmits per a donar eixida als contenidors i l'ampliació d'horaris de les terminals, entre altres mesures.

Durant la segona meitat de l'any 2020 -atés l'empenyiment comercial després dels moments més durs de la pandèmia- Valenciaport va registrar durant diversos mesos trànsits superiors al mig milió de TEU/mes, la qual cosa "dona marge de maniobra i d'experiència per a gestionar amb folgança un increment de trànsits com el que s'espera", subratllen des de l'APV.

La Marca de Garantia és un segell de qualitat registrat i reconegut internacionalment, sent un dels pilars sobre els quals se sustenta el compromís de qualitat que, tant Valenciaport com les empreses de la seua Comunitat Portuària, mantenen amb els seus clients, que tenen en ella un instrument eficaç per a garantir la qualitat de les seues transaccions comercials.

Destacats