El PIB valencià va avançar un tímid 0,3% en el primer trimestre de 2021

Guardar

hotel ep
hotel ep

La Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, ha fet públic l''Informe Trimestral de la Conjuntura Valenciana'. Es tracta del primer informe de l'any i està disponible en la web de la conselleria

L'informe mostra que el PIB valencià va avançar un tímid 0,3% en el primer trimestre de 2021. Es tracta d'una lleugera millora totalment condicionada per l'evolució de la pandèmia que continua colpejant a la demanda agregada i que afecta especialment el sector serveis.

D'altra banda, aquest feble creixement està 8 dècimes per damunt del registrat per a l'economia espanyola, que va caure un 0,5%.

A mesura que avança la pandèmia cal no perdre de vista les conseqüències que la falta d'ingressos està tenint en la destrucció de teixit empresarial de la Comunitat Valenciana, compost principalment per petites empreses.

D'altra banda, la inseguretat lligada al seu desenvolupament contrau les expectatives dels agents econòmics en les seues decisions de despesa, tant de consum com d'inversió.

Pel que fa a la demanda, durant la tercera ona de la pandèmia, l'índex de comerç al detall ha caigut un 8,9% en termes mitjans interanuals en els dos primers mesos d'enguany, caiguda molt superior al 0,6% que va registrar el trimestre anterior.

La importació de béns de consum va accentuar el seu descens en termes interanuals durant gener i febrer (un 15,7% de mitjana), més de 10 punts que en l'acumulat de l'últim trimestre de 2020 (-5,6%). La matriculació de turismes ha retrocedit un 22,6% en el primer trimestre, 6,7 punts més que en el quart trimestre del 2020.

Paral·lelament l'índex de producció industrial cau un 4,9% interanual de mitjana en els dos primers mesos de l'any, mentre que la xifra de negocis es contrau un 4,6% en aquest mateix període (vegeu apartat 3.1 Indústria).

En el sector de la construcció l'activitat decau en el primer trimestre si atenem principalment els seus indicadors d'ocupació, encara que presenta signes de millora al març. El sector serveis continua sent un dels més afectats per la incidència negativa de la pandèmia.

Les restriccions a la mobilitat i a la realització d'activitats de contacte social imposades per la crisi sanitària tenen una repercussió molt acusada en l'estructura productiva de la Comunitat, que es caracteritza per la presència més gran de branques productives com el comerç o l'hostaleria i per la intensitat més gran del factor treball en aquestes i altres branques de l'economia regional, la qual cosa conseqüentment provocant més pèrdues d'ocupació.

Els fons europeus (next generation i marc financer pluriennal 2021-2027) dotats arran de la situació econòmica provocada per la pandèmia es configuren com una eina fonamental per a superar i eixir reforçats de la situació de crisi en la qual es troba la nostra economia. El repte en aquest cas consisteix a aprofitar al màxim les quanties disponibles d'uns fons que es faran efectius sobretot en la segona meitat d'enguany.

Com a resum pot afirmara que l'activitat econòmica global ha registrat un nou lliscament a la baixa en el primer trimestre del 2021 després de mostrar signes de recuperació en el trimestre anterior, en paral·lel a l'evolució negativa de la pandèmia en un gran nombre de països.

No obstant això, s'espera que el creixement econòmic es recupere progressivament en la mesura que s'accelere el procés de vacunació, es vagen eliminant les restriccions a la mobilitat i s'afermen les mesures d'estímul.

Turisme en el primer trimestre del 2021

En el primer trimestre de l'any les pernoctacions hoteleres han retrocedit un 83,0% amb un total de 629.766 millorant lleugerament les dades obtingudes en l'últim trimestre de l'any passat, quan les pernoctacions hoteleres es van reduir un 80,5%.

Aquesta millora ha vingut propiciada principalment pel comportament de les pernoctacions el mes de març, les quals van caure un 63,8% enfront de les inflades disminucions del 90,1% i del 85,7% registrades al febrer i gener, respectivament.

En aquest primer trimestre tant les pernoctacions de residents, com sobretot les de no residents, s'han vist fortament afectades per la recrudescència de la situació de la pandèmia que ha tingut lloc principalment en els dos primers mesos de l'any, mentre que el mes de març ha millorat lleugerament la situació.

Així, en l'acumulat del primer trimestre les pernoctacions de residents van caure un 73,3% i les de no residents ho van fer en un 92,4%. A Espanya el comportament ha sigut similar, les pernoctacions hoteleres s'han reduït un 80,2% en termes interanuals, registrant un total de 8.299.836 pernoctacions, amb una disminució del 62,5% en les corresponents a residents i del 90,9% en les de no residents.

Destacats