El nou fons de Cooperació lliura 5 milions d'euros a La Costera, la Canal i la Vall d'Albaida

La Diputació de València i la Generalitat Valenciana destinaran al conjunt dels ajuntaments valencians 41,2 milions per a potenciar la seua autonomia local amb inversions y despesa corrent

Guardar

reunion-fondo-cooperacion-foto_abulaila-1_1
reunion-fondo-cooperacion-foto_abulaila-1_1

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha presentat, al costat del president de la Generalitat, Ximo Puig, el primer Fons Valencià de Cooperació Municipal, que destinarà enguany un total de 41,2 milions d'euros per a “potenciar l'autonomia local dels municipis valencians, tant en inversions com en despesa corrent”, dels quals més de 5 milions d'euros aniran a les comarques de La Costera, La Canal de Navarrés i La Vall d’Albaida. Tal com va destacar Jorge Rodríguez, aquest mecanisme impulsat per les administracions autonòmica i provincial servirà per a “quadrar el cercle del finançament dels municipis valencians”, en resposta a “el que diu l'Estatut d'Autonomia i a les reivindicacions històriques dels alcaldes i alcaldesses”.

Una d'aquestes reivindicacions és la de comptar amb ajuda no solament per a inversions sinó també per a despesa corrent, “ja que en moltes ocasions la qualitat dels serveis depenen d'aquest tipus de despesa, i sense un finançament adequat és difícil mantenir-los”, va explicar el president de la Diputació. En aquest sentit, els ajuntaments podran decidir a què destinen els diners del Fons de Cooperació, les aportacions del qual a més són incondicionades, si per a inversió, per a despesa corrent o per a ambdues.

La distribució dels fons s'ha fet atenent al criteri poblacional, ponderat de manera que es prevalga als municipis més xicotets. D'aquesta manera, els 19 municipis de la comarca de La Costera rebran un total d'1.896.370,75 euros, amb quantitats que oscil·len entre els 11.987 euros d'Estubeny, amb un cens de 125 persones, i els 462.875 euros de Xàtiva, amb al voltant de 30.000 habitants.

Pel que fa als 8 ajuntaments de La Canal de Navarrés, la quantitat global assignada és de 622.269,44 euros, amb aportacions singulars que van des dels 25.471 euros de Millares, el padró del qual ronda els 400 habitants, fins als 158.510,97 euros d'Enguera, que amb prop de 5.300 veïns empadronats és el municipi de major població.

En última instància, La Vall d'Albaida, que abasta 34 municipis, rebrà del Fons Valencià de Cooperació Local 2,5 milions d'euros. Ontinyent, amb més de 30.000 habitants i amb 524.442,34 euros i l'Olleria, amb 8.400 veïns empadronats i 220.511,60 euros, són els municipis amb una major aportació. En el costat contrari es troben Sempere i Carrícola, les poblacions dels quals no arriben al centenar d'habitants i que rebran 8.616,36 i 10.930,87 eurosd'assignació, respectivament.

En l'acte de presentació d'aquest nou Fons Valencià de Cooperació Local, el president de la Diputació de València va destacar les paraules del president Puig en referència al fet que sense un finançament just de les institucions no hi ha autonomia possible, i en aquest sentit va assenyalar que “no podíem estar demanant més aportacions de l'Estat a la Comunitat i mantenir al mateix temps l'actual esquema de finançament dels nostres pobles i ciutats”.

“Hui és un dia que els alcaldes esperàvem des de fa molts anys. Els municipis fa molt que ens vam anar de casa, però no teníem autonomia”, va afegir Rodríguez, qui va celebrar que “per fi les paraules es converteixen en fets gràcies a aquesta suma d'esforços que permet que els alcaldes estiguem menys sols, que els municipis siguen més independents i els ciutadans una mica més feliços”.  El Fons de Cooperació Local compta amb un total de 41,2 milions d'euros per als municipis de la província de València, gràcies a l'aportació a parts iguals realitzada per la Generalitat Valenciana i la Diputació de València. D’aquesta manera, la institució provincial continua amb l'aposta iniciada al juliol de 2015 de reforçar l'autonomia local i impulsar les polítiques municipalistes, i que ha suposat entre els anys 2015 i 2016 una injecció de més de 150 milions d'euros que els municipis valencians han pogut destinar a inversions.

Destacats