El Consell reclama al Govern que 'no jugue' amb els proveïdors i les famílies perquè 'no hi ha cap raó' per a bloquejar 400 milions a través del FLA

Guardar

Palau_generalitat
Palau_generalitat

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha reclamat al Govern central que rectifique i complisca amb el seu compromís d'ampliar el sostre de dèficit del 2016 del 0,3% al 0,7% del PIB, una mesura que suposarà per a la Comunitat Valenciana 400 milions més destinats a pagar als proveïdors, pimes i famílies valencianes. "No hi ha raó alguna perquè el Govern d'Espanya no procedisca a aclarir que el sostre de despesa, com es va comprometre en el Consell de Política Fiscal i Financera del 28 d'abril, passada del 0,3% al 0,7%. Si no ho fa, és perquè no vol", ha asseverat el conseller després de defensar que la Llei 50/1997, del Govern, actualment vigent, permet a l'Executiu central aprovar mesures com aquesta simplement apel·lant a l'interés general, "una condició que és obvi que es dóna".

Vicent Soler ha emplaçat a l'Executiu central a "no jugar amb els diners de tots" amb finalitats "que semblen electorals" i, sobretot, a "no jugar amb els proveïdors, famílies i pimes, als quals es castiga amb una actitud que suposaria bloquejar 400 milions per a la Comunitat Valenciana que van destinats a ells". "La llei del Govern permet adoptar l'ampliació dels objectius de dèficit. Existeix un Govern en funcions però existeix un Govern i un Parlament i açò són tràmits que es poden fer. No ho fa? Haurà de donar explicacions perquè pretenen causar sofriment, no als governs, sinó a milers de ciutadans que pagaran les conseqüències", ha criticat.

La citada llei de Govern limita les decisions que pot adoptar un executiu en funcions, entre les quals figura el veto a aprovar projectes de llei, i per a les actuacions que no siguen objecte de llei (els objectius d'estabilitat són acords de Consell de Ministres), estableix en el seu article 21.3 que "limitarà la seua gestió al despatx ordinari dels assumptes públics, abstenint-se d'adoptar, excepte casos d'urgència degudament acreditats o per raons d'interés general l'acreditació expressa del qual així ho justifique, qualssevol altres mesures".

En la reunió del 28 d'abril, el CPFF va informar favorablement sengles propostes d'objectius d'estabilitat i deute públic per a 2016 i per a 2017-2019, segons el tràmit establit en l'article 15.1 de la llei d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera. El Govern va donar per feta l'aprovació d'aquesta mesura, i així ho va difondre públicament. No obstant això, aquest diumenge el ministeri va traslladar que no podria materialitzar aquesta mesura al·legant que un Govern en funcions no pot portar al Parlament uns nous objectius ni l'augment del finançament que comporten.

"És una qüestió de voluntat política", ha recalcat el conseller, per al qual el Ministeri d'Hisenda "està fent un xantatge intolerable a les comunitats" amb la finalitat de "pressionar" per a facilitar la investidura del president en funcions. Va criticar que el Govern al·legue que "està en funcions per a unes coses i, en canvi, per a imposar retallades o solucionar el problema del finançament (encara que siga transitòriament mitjançant una aportació extraordinària), s'aplique amb crueltat pressupostària. És un Govern irresponsable, antiautonomista i, en el que afecta la Comunitat, antivalencià".

Soler ha censurat que l'Executiu "dóna a unes comunitats uns diners que no han de retornar i a unes altres, com la valenciana, uns recursos que hem de retornar i amb interessos" a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). "No és la solució, és un sistema pervers que ens ha costat 1.256 milions en interessos des del 2012, però ara damunt ens neguen també aquesta via", ha censurat el conseller.

Destacats