El Consell estreta els lligams amb l'empresariat alacantí, clau per a la economia i la competitivitat de la província i de la Comunitat

Guardar

11-7-16_consellers_Camara_Alicante
11-7-16_consellers_Camara_Alicante

Els consellers d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, han participat en un dinar de treball organitzat pel Club de Patrons de la Cambra Oficial de Comerç d'Alacant.

En aquest encontre, al que han assistit més de 40 empresaris de la província, els membres del Consell han enfortit i han estret els lligams amb els organismes empresarials i econòmics d'Alacant amb la finalitat de consolidar unes relacions fluides amb aquesta part tan important i fonamental per a l'economia i la competitivitat de la província alacantina i de la Comunitat.

La presència dels tres consellers hui a Alacant amb la Cambra de Comerç és una clara demostració de la voluntat de diàleg i d'interlocució clara i fluida que té el nou govern amb els empresaris ja que els seus interessos són també els interessos de la Generalitat.

A més, en l'encontre també s'ha posat de manifest la importància de la cohesió territorial perquè no hi ha Alacant sense Comunitat Valenciana i no hi ha Comunitat Valenciana sense Alacant.

I per aconseguir-ho, per a la Generalitat és fonamental anar tots junts, empresaris i govern, en qüestions com el finançament estatal. En aquest sentit el Consell ha deixat clar que qui vulga jugar a crear enfrontaments dins de la Comunitat no trobarà la complicitat del govern valencià.

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha exposat durant la seua intervenció que des del minut zero la Conselleria d'Economia Sostenible i tot el govern valencià ha estat a la total disposició i en contacte permanent i diari amb les organitzacions i els empresaris de la província d'Alacant.

"Som conscients del seu esforç i del seu treball per construir Comunitat i per això sempre hem estat i sempre estarem al seu costat"- ha detallat.

Així mateix, Climent ha afirmat què "estem treballant braç a braç amb tots ells en un conjunt de projectes concrets i accions genèriques que repercutisquen en benefici de tots i sobretot de la nostra Comunitat".

Importància del model productiu i el finançament per a aconseguir el canvi

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha centrat la seua intervenció en la importància que té tant la transformació del model productiu com la modificació del sistema de finançament de les comunitats autònomes, "reformes que van a resultar clau per al creixement i la generació de riquesa i ocupació en aquesta Comunitat". "Hem d'aconseguir un model productiu que ens permeta incrementar la riquesa del conjunt de la societat, en lloc de barallar-nos per a repartir pobresa, i deixant en la marginalitat a una important part de la població, que no troba un treball que li permeta viure dignament", ha assenyalat Soler.

"El nou model -ha explicat- ha de tenir com a pilars fonamentals aconseguir la reindustrialització, recuperar l'agricultura, consolidar el turisme sostenible i un nou model de comerç equilibrat. A més, hem de perseguir la transformació ecològica del model productiu, perquè siga més net, més sostenible i més compatible amb una vida de qualitat. Recuperar el sistema financer valencià, revisar la dotació d'infraestructures estratègiques, apostar per un vertader sistema valencià d'innovació i potenciar el paper de les institucions públiques com a agents de desenvolupament, han de ser també aspectes determinants per a la implantació d'un nou model productiu a la Comunitat Valenciana".

A més, el conseller d'Hisenda ha exposat davant els patrons de la Càmera d'Alacant la necessitat d'un nou model de finançament que canvie l'actual sistema "ja caduc, en teoria, des de l'1 de gener de 2014". "Aquest sistema manté aspectes tan aberrants com que enguany la Generalitat haja de transferir a l'Estat 1.329 milions en concepte del Fons de Suficiència, quan tenim la taxa més baixa de cobertura financera dels serveis públics fonamentals amb càrrec al sistema de finançament autonòmic, i tenint en compte que a més gastem per sota de la mitjana en aquests serveis".

"En el nostre cas -ha afirmat Soler- els ingressos del sistema solament cobreixen el 76,6% de la despesa en serveis públics fonamentals, som la comunitat amb una taxa de cobertura més baixa de totes en aqueix aspecte. A més, per a evitar que els valencians tinguen uns serveis públics fonamentals pitjor que uns altres, la Generalitat es veu obligada a destinar a aquests serveis una proporció més elevada dels seus recursos, amb els quals altres partides del nostre pressupost acaben veient-se minvades".

El conseller d'Hisenda ha explicat que, davant aquest desgreuge envers els valencians, des de la Generalitat s'ha preparat una "proposta valenciana" de nou sistema de finançament autonòmic, que s'estructura en tres trams: un tram de garantia del nivell mínim necessari per als serveis públics fonamentals, amb un nivell de despesa referida al PIB; un tram de suficiència, perquè les comunitats autònomes puguen atendre la resta de les seues competències, i que es calcularia tenint en compte indicadors com la població, el PIB, la superfície o la insularitat; i un tercer tram que seria el tram d'autonomia, a través del com s'aplicarien els recursos addicionals perquè lliurement cada comunitat decidisca en l'exercici de les seues capacitats normatives en matèria d'impostos propis.

Millora del sistema de finançament

Per la seua banda, el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha apostat per mantenir la cohesió territorial i social "per reclamar junts la millora del sistema de finançament que porte inversions i seguretat en els serveis públics per als valencians i valencianes". Segons Alcaraz "les associacions patronals han d'estar vives, dinàmiques i crítiques" però ha demanat que "no es facen discursos basats únicament en el greuge perquè això no solucionarà els problemes d'Alacant i de la Comunitat Valenciana". "Si es produeix una fractura -ha dit el conseller-perdem tots".

Arxivat a:

Destacats