El Consell denuncia el tracte a l'autonomia local per l'ordre de tancament d'empreses públiques i brinda el seu suport als ajuntaments enfront d'Hisenda

Guardar

such
such

El director general d'Administració Local, Antoni Such, ha denunciat l'enviament de cartes efectuat pel Ministeri d'Hisenda a entitats locals de la Comunitat Valenciana exigint-los la dissolució "automàtica" d'empreses públiques locals. Segons ha informat la Direcció general, l'arribada massiva d'aquests requeriments hauria tingut lloc al llarg de tota aquesta setmana.

"Des de la Generalitat Valenciana vam mostrar el nostre més absolut rebuig a l'actitud que està tenint el Ministeri d'Hisenda del Govern d'Espanya, que pretén, en aquests moments i aprofitant tenir el govern en funcions, la dissolució de multitud d'empreses públiques i de fundacions de caràcter municipal", assegura Such.

Les empreses que quedarien eliminades de manera automàtica serien aquelles que es troben en desequilibri financer, en compliment de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local, encara que en aquest cas, "no s'estaria actuant respecte al principi d'autonomia local de la Constitució Espanyola i altres garanties de l'ordenament jurídic", segons consta en un informe de la Direcció general.

Aquest mateix informe destaca que "resulta necessari, per raons de seguretat jurídica, que es regule un procediment concret d'acord amb el compliment dels principis de contradicció i transparència que ha de respectar tota actuació pública". "El requeriment efectuat pel Ministeri manca de fonament legal, atés que estan donant per fet l'extinció d'entitats dependents de les entitats locals quan no han habilitat el procediment formal per dur-ho a terme", evidencia el text.

"Aquestes empreses públiques estan prestant serveis públics, serveis essencials per als ciutadans", ha defensat Such, qui ha assenyalat que Montoro pretén procedir a la dissolució de les empreses municipals "a través de l'aplicació maniquea de la Llei de Racionalització, una llei que està completament recorreguda en el Tribunal Constitucional per la immensa majoria dels ajuntaments".

Per a Such, la Generalitat Valenciana no pot sinó mostrar la seua més absolut rebuig davant aquesta "amenaça", sobretot, explica, "perquè vulnera l'autonomia local i perquè entenem que, estant en funcions, un govern hauria d'abstenir-se de realitzar aquest tipus d'activitats". "Una vegada més, l'única cosa que pretenen és escanyar les accions i activitats dels nostres municipis", ha sentenciat.

Reunió amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies

La Generalitat es posiciona, per tant, del costat dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana, "els quals estan sent sotmesos en aquests moments a una agressió sense precedents per part del Govern d'Espanya". En aquesta línia, ja s'han anunciat reunions per a la setmana vinent amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies "perquè els alcaldes que tinguen aquesta problemàtica la puguen posar damunt de la taula".

"La Generalitat Valenciana, conjuntament amb els nostres alcaldes, procedirà a una defensa absoluta de l'autonomia local", ha conclòs Such, que ha avançat que la Federació Espanyola de Municipis i Províncies també tractarà aquest tema.

Arxivat a:

Destacats