Economia finança amb 400.000 euros el primer demostrador Indústria 4.0 per al sector del calçat amb les tecnologies habilitadores més capdavanteres

Climent: "En 2020 mantenim l'ajuda als centres tecnològics en 48 milions d'euros com en 2019, la qual cosa ens ha permés recuperar nivells de finançament anteriors a la crisi"

Guardar

Foto_NP_Def
Foto_NP_Def

El Conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha presentat a Elda davant mig centenar d'empresaris i empresàries del sector del calçat i indústries auxiliars el primer demostrador Indústria 4.0 per al sector, desenvolupat per Inescop amb una ajuda de l'Ivace de 400.000 euros.

Aquest demostrador reuneix en un espai únic i integrat les tecnologies habilitadores més capdavanteres necessàries per a crear una indústria de calçat intel·ligent, connectada, automàtica, personalitzada, sostenible i col·laborativa, capaç de competir al més alt nivell.

L'ús d'aquestes tecnologies permetrà a les empreses, entre altres aspectes, reduir les mostres físiques fins a un 30%, dissenyar i fabricar una sola per a la seua validació en qüestió d'hores i obtindre dades en temps real dels temps d'espera entre processos de producció.

El conseller d'Economia, Rafa Climent, ha definit aquest demostrador com "una autèntica revolució per al sector que, sens dubte, valguda la línia d'ajudes que vam posar en marxa la Conselleria i l'Ivace en 2018 amb l'objectiu de posar a la disposició de les empreses demostradors on pogueren veure la utilitat de les noves tecnologies, com aplicar-les i els seus resultats, afavorint al mateix temps la transferència d'aqueixes tecnologies i coneixements a les empreses".

Per part seua, el president d'Inescop, Antonio Porta, ha destacat que la receptivitat de les empreses del sector a la incorporació de solucions innovadores durant els últims 30 anys "ha sigut fonamental per a establir les bases d'una indústria digital i sostenible".

En aquest sentit, Porta ha sigut clar "la digitalització és necessària per al manteniment i creixement de les empreses i els llocs de treball que generen, com de fet ocorre als països més industrialitzats, en els quals hi ha treball més qualificat, millors salaris i més ocupació".

El paper dels centres tecnològics

Rafa Climent ha reiterat durant la seua intervenció que els centres tecnològics de la Comunitat són "peça clau" en aquest procés de canvi cap al nou model productiu per la seua capacitat de generar coneixement i tecnologia d'alt valor afegit i per la seua capacitat de transferir-ho a les empreses.

"Per això des de la Conselleria d'Economia i des de l'Ivace apostem fermament per la cooperació entre instituts i empreses perquè és la manera més directa i efectiva d'identificar i treballar en línies d'investigació que s'adapten a les necessitats reals dels diferents sectors".

En 2019, Ivace Innovació va fer costat als centres tecnològics amb més de 48 milions d'euros; una ajuda que es manté en 2020 "i que ens ha permés recuperar nivells de finançament anteriors a la crisi", ha indicat Climent.

D'aquests 48 milions, 21 han fet possible el desenvolupament de més de 100 projectes en cooperació amb prop de 500 empreses de la Comunitat en tota mena de tecnologies i aspectes d'interés per a la millora de la seua competitivitat.

La resta de l'ajuda, 27 milions d'euros, ha anat dirigida a finançar la investigació que en l'actualitat encara no té resultats que es puguen transferir, però sense la qual no seria possible avançar en noves tecnologies, materials, productes o serveis que sí que siguen una realitat per a les empreses en el mitjà i llarg termini.

Sector calçat

Les empreses espanyoles de calçat representen al voltant del 20% del total de la Unió Europea.

La Comunitat Valenciana és la primera regió espanyola productora i exportadora de calçat espanyol, amb els seus principals nuclis d'activitat a la província d'Alacant (Elx, Elda i Villena) la Vall d'Uixó (Castelló) i algunes signatures en altres localitats de la Comunitat.

El 96% de les exportacions de calçat de la Comunitat tenen el seu origen a la província d'Alacant.

Arxivat a:

Destacats