Colomer: "És moment de redescobrir allò que tenim més a prop"

Parlem amb Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme, sobre com ha afectat la crisi de la Covid-19 a la Comunitat Valenciana i com s’està treballant per a recuperar el sector

Guardar

colomer 3
colomer 3

La pandèmia de la Covid-19 ha suposat un dur colp per al sector turístic de la Comunitat Valenciana. De fet, es calculen "pèrdues superiors als 990 milions d'euros". No obstant això, des de Turisme Comunitat Valenciana es continua treballant, de la mà de les autoritats sanitàries, amb l'objectiu de tornar a situar-nos com una de les destinacions per excel·lència. "Som un destí viu i segur, disposat a rebre turistes en el moment en què siga possible".

Parlem amb Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme, sobre com ha afectat la crisi de la Covid-19 a la Comunitat Valenciana i com s'està treballant per a recuperar el sector aquest estiu, i de cara a 2021.

De quina manera es potenciarà el turisme internacional a la Comunitat Valenciana?

Des de Turisme Comunitat Valenciana comptem amb un pla de màrqueting i promoció que ara hem adaptat per a poder fer front a aquesta nova situació. El principal és que puguem començar a recuperar el moviment entre països o regions que es troben en una condició sanitària similar i que s'apliquen totes les mesures necessàries per a no posar en risc la salut de ningú. Una vegada es vagen obrint mercats recuperem accions (online, promocionals, publicitàries, etc.) per a potenciar l'arribada de turistes internacionals, fonamentals per al nostre sector. En qualsevol cas hem constatat durant aquest temps que no han perdut les ganes de tornar. Les dades ens indiquen que tenen intenció de reservar i gestionar el seu viatge a la Comunitat Valenciana en el moment en què estiga permés, i això ens fa ser positius. No podem perdre l'esperança que serem capaços de recuperar el nostre posicionament en els diferents mercats internacionals.

Com es garantirà la seguretat tant de la ciutadania, com del turista, en el moment en el qual es permeten els viatges internacionals?

Aplicant totes les mesures que ens traslladen les autoritats sanitàries corresponents i, sobretot, prenent consciència que això és responsabilitat de tots. Com a administració hem de ser capaços de garantir que tots els protocols establits per sanitat es compleixen, però això mai serà suficient si els ciutadans no segueixen també les normes. Els viatges internacionals es podran recuperar quan la nostra situació i la d'eixos països o regions siga similar per a no posar en risc a ningú.

És moment d'impulsar el turisme local?

És moment de redescobrir allò que tenim més a prop. Tot indica que anirem recuperant la mobilitat de manera progressiva, per això potser hem de plantejar-nos que a curt i mitjà termini serà més factible gaudir de les nostres vacances o del nostre temps d'oci en llocs més pròxims, on podem accedir a experiències molt gratificants que és possible que ni hàgem descobert encara. Aquesta comunitat és fèrtil en productes, és diversa, plural i molt singular al mateix temps. Portem anys treballant per a fer valdre productes com el turisme d'interior, els esports nàutics, les rutes culturals o patrimonials, la nostra gastronomia... Una infinitat de possibilitats que ara tenim més a prop que mai.

Les mesures que s'estan duent a terme a les platges de la Comunitat Valenciana es mantindran durant tota la temporada?

En aquest moment és el Govern i les autoritats sanitàries els que marquen els temps i les mesures que tots hem de complir per a garantir la seguretat. És bastant probable que durant tot l'estiu hàgem d'acostumar-nos a gaudir del nostre entorn de manera diferent i responsable.

Quin impacte econòmic ha tingut la pandèmia a la Comunitat Valenciana?

De moment calculem pèrdues superiors als 990 milions d'euros. El sector turístic és fonamental per a la nostra economia, suposa el 16% del nostre PIB, i aquesta pandèmia ha anul·lat l'activitat per complet, amb les pèrdues i falta d'ingressos que això suposa.

S'aconseguirà recuperar el turisme enguany?

Les dades apunten al fet que des del moment en què es vaja recuperant la mobilitat s'anirà recuperant el consum, també el turístic. El despertar serà lent i progressiu, primer a destins més pròxims i una mica més endavant ja podrem parlar de l'obertura d'algunes fronteres. No serà possible arribar a les xifres de 2019, hem de fer-nos a la idea que enguany serà molt diferent, però no podem perdre l'esperança que anirem recuperant el nostre posicionament com a destí en els diferents mercats.

S'està treballant a aportar un valor afegit al turisme de la Comunitat Valenciana, com s'aconsegueix?

El nostre valor afegit serà sempre allò que ens faça únics i singulars. En aquests moments prevaldrà la seguretat, qualsevol turista necessitarà saber que es dirigeix a un destí segur, que compleix amb les condicions estipulades per a garantir el seu benestar. En això el nostre sector està treballant amb responsabilitat, com ha fet sempre. En el nostre cas hem de sumar-li tots aquells productes i recursos que ens fan únics, com són la nostra gastronomia, el patrimoni natural i cultural dels nostres pobles i ciutats, la gran varietat d'oferta d'esports i activitats a l'aire lliure, etc. Tot això ens aporta valor i capacitat per a acostar-nos a mercats molt diversos en moments de l'any també molt diferents. El nostre Mediterrani en viu i segur es pot gaudir en qualsevol època de l'any i per segments de la demanda molt diferents, perquè experiències hi ha per a tots els gustos i necessitats.

Com serà a partir d'ara la participació de Somos Turisme Comunitat Valenciana a les fires internacionals?

Hem adaptat tot el pla operatiu de promoció i màrqueting a la nova situació, però s'anirà desenvolupant per fases segons l'evolució de la pandèmia i la resposta dels mercats. És complicat avançar ara si serà possible reprendre la nostra presència en fires internacionals cap a l'últim trimestre d'enguany, ja que no existeix certesa encara que es vagen a mantenir. També teníem previst desenvolupar esdeveniments de promoció directa en alguns mercats internacionals, com portem fent en els últims anys a través dels nostres convenis amb associacions representatives del sector, però els temps els marcaran les autoritats sanitàries. Ara com ara s'està substituint la presència física amb la promoció online i el contacte permanent amb mercats, turoperadors, agents de viatges, línies aèries... L'important és estar, en la forma que toca a cada moment.

S'està treballant en rutes turístiques segures de Covid-19 com sembla que s'està plantejant a Europa?

El Govern està tractant d'establir protocols per a començar a obrir corredors segurs entre regions que estiguen en les mateixes condicions sanitàries, sempre que es puga controlar l'accés i el seguiment dels turistes que comencen a arribar. Nosaltres estem aplicant totes les mesures dictades pel Govern perquè el nostre sector complisca amb les garanties de seguretat que podem oferir a turistes i visitants, i també per a no posar en perill a la nostra població resident. Som un destí viu i segur, disposat a rebre turistes en el moment en què siga possible.

Quines són les expectatives de cara a 2021?

Comptar amb una vacuna que ens permeta recuperar la mobilitat i les condicions de seguretat suficients perquè la gent torne a circular lliurement i a gaudir del seu temps d'oci. Això ens ajudarà a recuperar posicionament i a poc a poc a situar-nos en xifres similars a les d'anys anteriors. Cal tindre en compte que aquesta crisi és global, que ens ha afectat greument, però també ho ha fet als nostres competidors més directes, per això quan isquem ho farem tots amb les mateixes condicions. Ningú tindrà capacitat d'adquirir avantatges competitius a aquest temps, així que podrem tornar al punt de partida, amb una imatge de destí obert, divers, de qualitat, singular i segur, amb la confiança i la fidelitat que ja hem anat guanyant en els últims anys.

Arxivat a:

Destacats