Climent destaca l'objectiu Economia per "aconseguir que en 2030 tots els municipis valencians compten amb comunitats energètiques locals"

El conseller presenta el Pla de Foment de les Comunitats Energètiques Locals com a "full de ruta de les comunitats locals d'energia en el nostre territori"

Guardar

Xisco-Navarro_Valencia- Extra_Rafael-Climent-5
Xisco-Navarro_Valencia- Extra_Rafael-Climent-5

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat en la presentació del Pla de Foment de les Comunitats Energètiques Locals (CEL), elaborat pel Ivace, que "l'objectiu per a 2030 és que tots els municipis del territori valencià disposin de comunitats locals d'energia".

Climent, que ha estat acompanyat per la directora general de l'Ivace, Júlia Company, ha destacat la necessitat d'"abandonar un model en el qual la ciutadania té un paper de mers consumidors i consumidores, a un nou model en el qual són protagonistes, part activa que es beneficia de la generació, la distribució, la gestió i el consum d'energia en l'àmbit local".

En aquest sentit, ha afegit que el nou model energètic "a més de sostenible, ha de ser just i democràtic". Per això, ha afirmat "hem d'apostar per una nova configuració del model energètic, com les cooperatives energètiques o les comunitats energètiques en les quals es constitueix un nou mapa d'actors productors".

A través d'aquesta mena de comunitats, la ciutadania es pot organitzar per a produir, autoconsumir, gestionar i emmagatzemar la seua pròpia energia, generant beneficis no solament energètics, sinó també mediambientals, econòmics i socials als seus membres o a les localitats on es duga a terme la seua activitat.

Aquest tipus de comunitats, segons el parer del conseller, "són essencials per a transformació del model energètic, ja que persegueixen fins no sols econòmics, sinó també fomentar la participació ciutadana, la utilització de les cadenes de subministrament locals i brinden oportunitats d'ocupació, mantenint el valor de la generació de l'energia dins de la població local".

Cal destacar que l'IVACE ha estat pioner en la posada en marxa d'una línia específica d'ajudes a les comunitats energètiques que ja ha permés recolzar un total de set projectes d'energies renovables en comunitats locals d'energia i ha liderat tres manifestacions d'interés per a desenvolupar xarxes de comunitats locals d'energia.

Climent ha incidit en què "tot aquest treball i compromís té el seu màxim exponent en el Pla de Foment de les Comunitats Energètiques Locals que avui veu la llum i que tracem com a objectiu del Consell en el Seminari de Dénia- Xàbia, celebrat el febrer de 2020".

El Pla de Foment de les Comunitats Energètiques, al qual Ivace destinarà 20 milions d'euros, suposa en paraules de Climent "fer un pas més enllà i es postula com el full de ruta de les Comunitats Energètiques en el nostre territori i ens marca el camí a seguir en els pròxims anys; identificant els principals reptes i oportunitats, al mateix temps que estableix les principals línies d'actuació".

A més de la inversió prevista per l'Ivace, aquest pressupost es complementarà amb la captació de fons del Mecanisme de Recuperació i resiliència integrat en el Programa Next Generation EU, que té en la transició energètica un dels eixos principals per a la reactivació de l'economia.

Línies Estratègiques del Pla

La directora general de l'Ivace, Júlia Company, ha explicat en la seua intervenció que el Pla contempla quatre grans línies estratègiques: fomentar l'interés de la societat en general i la seua implicació en la transició energètica i en particular en les CEL, capacitar als diferents agents que participen del model per a facilitar el desenvolupament de noves CEL, facilitar el desenvolupament tècnic-administratiu i fomentar la cooperació, actuar com a catalitzador de sinergies.

Entorn d'aquestes línies estratègiques s'articulen diferents mesures, que abasten des de campanyes de sensibilització i difusió, bonificacions tributàries a través de l'IBI i altres taxes, o la creació d'una plataforma on queden registrades totes les superfícies públiques i privades utilitzables, així com la creació d'un observatori de barreres i treball normatiu, l'establiment de règims d'ajuda específics, amb finançament i ajudes a la instal·lació de sistemes de gestió de la demanda i la creació d'un "segell de verificació" de CEL, entre altres.

El Pla, ha assenyalat Company, "és el resultat d'un treball cooperatiu i col·laboratiu i ha comptat amb un grup de treball, en el qual estan representades administracions públiques, sector energètic, consumidors i cooperativisme que ens ha permés plasmar una visió compartida".

Aquest grup de treball ha estat participat, a més de per diferents direccions generals de la Generalitat, per representants de la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF), la Fundació Canvi Climàtic, la Federació de Cooperatives Elèctriques de la Comunitat Valenciana, l'Institut Tecnològic de l'Energia (ITE), Sapiens Energia, Grup Enercoop, l'Institut per a la Diversificació i Estalvi Energètic (IDAE), l'Associació Valenciana d'Empreses d'Energia (Avaesen), la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), AlternaCoop i la Va unir de Consumidors de la Comunitat Valenciana.

Arxivat a:

Destacats