'A la lona de València', "exemple" d'economia circular en conjuminar reciclatge amb inserció de malalts mentals

Oltra i Ribó visiten el Centre de Rehabilitació i Integració Social (CRIS) i Centre de Dia Velluters de València

Guardar

monica_oltra
monica_oltra

La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i l'alcalde de València, Joan Ribó, han posat aquest dimarts el projecte 'A la lona de València' de l'associació Rincón de Velluters com a exemple de l'economia circular, ja que permet reciclar lones de competicions en bosses per a integrar malalts mentals.

Oltra i Ribó han visitat aquest dimarts, coincidint amb la celebració aquesta setmana del Dia Mundial de la Salut, el Centre de Rehabilitació i Integració Social (CRIS) i Centre de Dia Velluters de València, amb una capacitat total per a 90 places, convidats per Cristina, una de les seues usuàries, que volia que conegueren la importància del treball que ací es realitza.

Els monitors del centre van començar amb aquest taller de reciclatge de les lones de la marató que li cedia la Fundació Trinidad Alfonso i que transformen en bosses, estotjos i fongues per a tauletes com a forma de teràpia per a rehabilitar a aquests malalts amb problemes mentals.

No obstant això, en començar a tindre eixida aquests productes, que costen entre 8 euros els estotjos i 30 euros les bosses, es va crear aquesta associació per a poder gestionar els beneficis que es destinen a finançar activitat per als usuaris i també externes, com a xarrades en els col·legis a favor de la integració.

Ara, han fet un pas més i l'empresa que gestiona el centre, Eulen, ha llogat un espai extern per a poder contractar a aquests pacients com primer pas per a la seua integració laboral. Per part seua, l'associació, que compta ja amb uns 60 usuaris, té l'encàrrec de seguir amb aquest taller formatiu, en el qual participen unes 12 persones.

Sobre aquest tema, Oltra ha destacat aquest taller "molt entranyable" que permet inserir a aquestes persones en el mercat laboral i que és "un projecte emblemàtic de l'economia circular perquè es tracta a les persones, es cuida el medi ambient i ens fa més feliços a tots".

Així, ha ressaltat que es tracta d'una gestió "molt creativa i empoderadora", que és el que persegueix l'Estratègia Valenciana de Salut Mental per a "alçar estigmes i que la societat entenga que cal fer aquest treball integrador".

De la mateixa manera, Ribó ha ressaltat que a més de la inclusió social es dóna eixida a uns materials que si aquest taller no els reciclara "probablement acabarien en el fem". A més, ha destacat "la qualitat i dissenys" en aquests treballs realitzats amb aquest material reciclat.

CIUTAT OBERTA

"És una oportunitat, en primer lloc, perquè aquestes persones se senten útils, però també per a rendibilitzar aquests materials", ha apuntat Ribó, que ha recalcat que València és "una ciutat oberta per a totes les persones siga com siga la seua situació". "Una de les coses que més m'agrada és veure com les persones tinguen un problema físic o mental es poden moure amb normalitat i sense haver d'amagar-se", ha assegurat.

El psicòleg i responsable del projecte, Alonso Depaco, ha destacat que en la passada marató van vendre unes 500 unitats per valor de 4.000 euros i enguany preveuen arribar a les 700, ja que també estaran en la mitjana marató. A més, també accepten encàrrecs específics d'associacions que volen reciclar les seues pròpies lones i tindre dissenys amb els seus logotips.

Arxivat a:

Destacats