València aborda la situació de les indústries culturals i creatives amb les associacions professionals del sector

Guardar

1130 Panell Indústries culturals
1130 Panell Indústries culturals

Representants d'associacions professionals culturals aborden la situació del teixit cultural juntament amb la regidora d'Emprenedoria i Innovació Econòmica, Pilar Bernabé, i la regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez. En aquest fòrum del "Panell de seguiment de les indústries culturals i creatives" s'ha fet un diagnòstic i s'han plantejat les propostes i estratègies davant la nova situació.

La regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha posat en valor aquest Panell de seguiment de les indústries culturals i creatives per a donar visibilitat a "la importància de la cultura des d'un punt de vista transversal, i analitzar la situació actual sobre la base d'un diagnòstic". Per a això, ha fet referència a diferents estudis realitzats recentment, com el del Consell Valencià de Cultura o el del Ministeri de Cultura.

Ha subratllat la importància l'ampliació de la dotació econòmica de les ajudes impulsades per la regidoria d'Acció Cultural per als professionals del sector, un suport que enguany ha augmentat un 233% i que ha passat de 500.000 euros en 2019 a 1.615.000 euros en 2020, i que s'ha traduït en un augment pressupostari de les línies d'ajudes ja existents i en la convocatòria d'ajudes extraordinàries, així com en la seua agilitat en la tramitació.

"Volem continuar analitzant i reflexionant sobre la situació del sector, fent un seguiment des de la convocatòria del panell anterior, trobar solucions i estratègies de la mà de les associacions professionals, de cara al 2021, escoltant totes les veus". En aquest sentit, ha subratllat la importància de la col·laboració publicoprivada, i ha citat com a exemple la campanya "Hui les arts escèniques també necessiten el nostre aplaudiment", en col·laboració amb AVETID, per a involucrar la ciutadania en el suport a les arts escèniques i la cultura en general". També ha posat com a exemple de la importància de "caminar junts" la celebració de l'Any Berlanga 2021, "en el qual des de l'Ajuntament ens bolcarem en iniciatives i secundarem les que ens estan proposant".

Per part seua, la regidora d'Emprenedoria i Innovació Econòmica, Pilar Bernabé, ha explicat les ajudes que s'han convocat enguany "per a injectar liquiditat i tractar d'arribar a cobrir el màxim possible", i ha traçat unes línies generals de les ajudes previstes per a 2021, a més de comentar que l'objectiu és "continuar reforçant la col·laboració amb el sector per a la dinamització econòmica i cultural". També ha recordat la convocatòria d'ajudes "Reptes", una altra línia que va molt lligada a la digitalització i modernització de les empreses valencianes, amb la qual es pretén ajudar a millorar la competitivitat de les empreses. Bernabé ha animat les empreses culturals a presentar-se també a aquestes ajudes. A més, ha destacat que les indústries culturals i creatives de la ciutat són "una part molt important de l'emprenedoria, de la dinamització econòmica i de la generació d'ocupació".

D'altra banda, les associacions professionals han analitzat la "delicada" situació que viu el sector, han agraït a l'Ajuntament l'esforç realitzat en suport al sector cultural i han plantejat mesures per a la reactivació econòmica i cultural.

La sessió ha comptat amb les intervencions de representants d'associacions professionals culturals, com AVETID (Associació d'Empreses d'Arts Escèniques del País Valencià), APCCV (Associació de professionals del circ de la Comunitat Valenciana), Comité Escèniques (EDAV) (Associació d'Escriptors de l'Audiovisual Valencià) ADVAEM (Associació de Distribuïdors Valencians d'Arts Escèniques i Música) o APIV (Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana) així com de l'Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual, de la Fundació València Activa i el sindicat Comissions Obreres.

En finalitzar, les regidores Pilar Bernabé i Maite Ibáñez han agraït la participació i les aportacions realitzades en la trobada, i han emplaçat les entitats participants a promoure més trobades i continuar amb el seguiment i l'anàlisi.

Destacats