Un centenar de capçaleres de premsa satírica valenciana del segle XIX i principi del XX s'exposaran a la Biblioteca Valenciana

Guardar

Monestir_de_Sant_Miquel_dels_Reis,_2006
Monestir_de_Sant_Miquel_dels_Reis,_2006

L'exposició 'Premsa satírica i cultura popular valenciana' exhibirà prop d'un centenar de capçaleres de publicacions satíriques que van tindre el seu moment d'esplendor en el segle XIX i principi del segle XX. Publicacions com 'El Mole', 'La Gaceta del Cielo', 'La Degollà', 'La Traca', 'La Risa', 'La Matraca', 'La Tronà' o 'El Tio Cuc' són algunes de les que es podran contemplar a partir d'octubre a la sala Pere María Orts, de la Biblioteca Valenciana.

És la primera vegada que es realitza una exposició d'aquestes característiques i que comprén un ampli període de temps: des del segle XV fins a l'actualitat. La mostra s'inicia amb els antecedents de la comunicació popular dels 'Col·loquis', un gènere específicament valencià i conclou en la cibersàtira que flueix per les xarxes socials i la comunicació digital.

L'exposició no es restringeix a la premsa escrita, sinó que s'acompanya de documents sonors, dibuixos, figures de la cultura popular valenciana, peces de teatre censurades per la dictadura, i inclús serà possible visionar 'El faba de Ramonet', primera pel·lícula sonora en valencià.

A més, s'acompanya amb 40 panells divulgatius que mostraran la comunicació satírica valenciana al llarg de les huit seccions en què es divideix l'exposició: 'Precol·loquis i col·loquis'; 'Guerres, revolucions i contrarevolucions'; 'Buscant l'estabilitat', 'La restauració borbònica'; 'Monàrquics i republicans'; 'Sàtira i cultura popular'; 'República i Guerra Civil'; 'Una nova oportunitat democràtica' i 'Canviant les regles'.

La mostra es realitza en homenatge a Ricard Blasco Laguna, intel·lectual i erudit valencià precursor dels estudis sobre la literatura satírica i popular valenciana i romandrà oberta del 6 d'octubre al 9 de gener.

Destacats