Música, dansa i teatre, protagonistes de la nova programació del TEM

El Teatre El Musical presenta la seua programació que es desenvoluparà d’octubre a gener de 2019-2020

Guardar

programació TEM
programació TEM

El Teatre El Musical (TEM) ha presentat aquest matí la seua programació per a la temporada 2019-2020. Música, dansa i teatre seran els protagonistes durant els mesos d'octubre a gener. Però més enllà d'aquests gèneres, el TEM incorporarà a la llista una representació sobre noves dramatúrgies i un monòleg que s'emmarcarà en el 'Dia contra la violència de gènere'. «Dins del protagonisme de les arts vives, era important integrar el teatre de text i la dramatúrgia», ha expressat Maite Ibáñez, regidora de la Regidoria d'Acció Cultural de València.

programació TEM

 

La inauguració de la temporada es realitzarà el 19 d'octubre a les 20.30 h i correra a càrrec de l'associació sense ànim de lucre Valencia Dancing Forward. Tal com ha explicat Joan Crespo, un dels seus representants, l'organització compta amb un vessant cultural des de la qual s'estrena cada any un espectacle, però també una social en què l'objectiu fonamental és apropar la dansa a la societat. Per això, l'estrena de l'edició de 2010-2020 del TEM, reunirà cinc obres integrades per 12 ballarins nacionals i europeus que han treballat amb coreògrafs com Javier Monzón o Laura Bruña.

Aquesta edició comptarà amb l'estrena de dues obres teatrals. La primera d'aquestes, 'Acampada' es podrà veure entre el 26 i 27 d'octubre a les 19 h i 20.30 h. Tal com ha explicat un dels creadors de l'obra, Jesús Muñoz, 'Acampada' naix d'un laboratori escènic de Madrid en el que també van participar persones amb diversitat funcional. L'obra aborda el paper fonamental que té la comunicació en un context de convivència extrema com és una acampada en què hi ha persones discapacitades. «Els espectadors veuran que no està acabada, ja que seran ells qui hauran de reflexionar sobre quines són les responsabilitats que hem de tindre la societat respecte a la diversitat funcional», ha destacat Muñoz.

La segona estrena del TEM ve de la mà d'Eva Zapico. 'Fraude (o las consecuencias del fracaso)', que tindrà lloc el 7 i 8 de desembre a les 19 i 20.30 h, és una peça per a quatre intèrprets que parla de la mentida dins de l'estructura familiar heteropatriarcal. No obstant això, més enllà d'aquesta informació, Zapico ha declarat que no es poden donar més detalls sobre el contingut, ja que «'Fraude' és un joc que l'espectador ha d'anar construint per acabar entenent el que s'explica».

A més, de les representacions, el TEM deixarà espai per a celebrar el seu quart aniversari el 9 de novembre a les 21.30 h. El vestíbul del teatre es convertirà en un espai musical en què el suís Sasha Winkler, conegut artísticament com a Kalabrese DJ, oferirà una sessió de música electrònica. La nit la tancarà el DJ NONAI SOUND, el qual, des de 2016, punxa música jamaicana i llatina barrejada amb ritmes com dancehall, new reaggae, elektro-cumbia.

programació TEM

 

Després de quatre anys d'existència, el TEM segueix apostant per la inclusivitat, un factor molt important per fer que les representacions arriben i parlen de tothom. Per aquesta raó, tal com afirma Olga Álvarez, el TEM s'ha convertit en un espai feminista, sinestèsic i inclusiu, amb una programació que posa de manifest la creació contemporània i les arts vives. I tot açò ho fa sota el suport de la Regidoria de Cultura, a través d'Acció Cultural, que aposta, segons destaca Ibáñez, per «seguir desenvolupant i potenciant la programació del teatre valencià».

Coordinació artística per a la pròxima temporada

Olga Álvarez, coordinadora artística del TEM, ha sigut l'encarregada de seleccionar gran part de les obres que es representaran entre octubre i gener. Tanmateix, aquesta temporada ha coincidit amb el naixement del seu fill que, segons expressa, es tracta «d'una metàfora de tot el que està per arribar». Així doncs, la seua baixa per embaràs ha deixat buit el lloc de coordinació artística. «Amb Olga tanquem un cicle», ha declarat la regidora d'Acció Cultural.

Per a escollir el nou o la nova responsable del càrrec artístic, Ibáñez ha explicat que es continuarà amb la línia de concursos públics, però s'intentarà millorar la de l'anterior convocatòria. Per aquesta raó, en la nova elecció es comptarà l'experiència professional tant de teatres públics com de privats i la fase d'entrevista conformarà un pilar fonamental en la selecció. Així doncs, la regidora ha destacat que s'està treballant en aquest procés i la idea és que la nova temporada del TEM compte amb un nou o una nova coordinador artística.

Segons ha explicat l'edil, s'incorporarà la figura d'un consell que treballarà junt amb el coordinador o la coordinadora artística en la selecció de la programació. «La idea és que siguen persones del món de l'escena», ha afegit. La relació entre ambdues figures serà directa i ambdues parts tindran l'opció de proposar idees, malgrat que encara no s'ha establert el nivell de responsabilitat que tindrà cada part. No obstant això, Ibáñez ha assegurat que el consell «serà un suport i una línia fonamental per a fer proposicions de cara a la programació».

PROGRAMACIÓ

OCTUBRE

‘Mostra viva del mediterrani’

Gènere: música

Horari:

10 d’octubre a les 12.30 h, presentació de la Guía Gastronómica de la Valencia Migrante. A les 20 h, Sufi Ansamble Mesudijja, Spirit of Sarajevo.

11 d’octubre a les 20 h, Franca Masu, L’Alguer (Cerdenya)

12 d’octubre a les 20 h, Dolça Mediterrània

13 d’ocutbre a les 19 h, Miquel Gil, Geometries

Preu: gratuït

Festa inauguració temporada: Valencia Dancing forward

Gènere: dansaHorari: 19 octubre a les 20.30 hPreu: 10 euros

Festa aniversari Radio Malva

Gènere: músicaHorari: 19 d’octubre de 22 h a 00 hPreu: gratuït amb invitació, majors de 18 anys

‘Acampada’

Gènere: teatreHorari: 26 i 27 d’octubre a les 19 h i 20.30 h. Estrena abosultaPreu: 12 euros

‘Una gossa en un descampat’

Gènere: teatreHorari: 2 de novembre a les 20.30 hPreu: 10 euros

NOVEMBRE

Festa IV aniversari TEM, Kalabrese + Dj Dones

Categoria: músicaHorari: 9 de novembre a les 21.30 hPreu: gratuït amb invitació, a partir de 18 anys

‘Intensamente azules’

Categoria: teatreHorari: 16 de novembre a les 20.30 hPreu: 12 euros

‘Impulso’

Categoria: dansaHorari: 23 de novembre a les 20.30 hPreu: 12 euros

‘Desaparezca aquí’. Dia contra la violència de gènere

Categoria: monòlegHorari: 24 de novembre a les 19 hPreu: gratuït amb invitació

‘La melancolía del turista’

Categoria: noves dramatúrgies, Teatre d’objectes documentalsHorari: 29 i 30 de novembre a les 19, 20.20 h i 21.20 hPreu: 12 euros

DESEMBRE

‘Fraude (o las consecuencias del fracaso)’

Categoria: teatreHorari: 7 i 8 de desembre a les 19 i 20.30 hPreu: 12 euros

‘On Goldberg variations’

Categoria: dansaHorari: 14 de desembre a les 20.30 hPre: 12 euros

‘Sombra efímera II’

Categoria: dansaHorari: 20 de desembre a les 20. 30 hPreu: 10 euros

GENER

‘Diosas’

Categoria: teatreHorari: 11 i 12 de gener a les 18, 19, 20 i 21 h.Preu: 12 euros

‘Scandale’

categoria: dansaHorari: 18 de gener a les 20.30 hPreu: 12 euros

Destacats