Mostra Viva exhibeix l'obra de Foued Bouatba, artista algerià que va naufragar en una pastera

Guardar

Foued Bouatba FOTO - JR Seguí
Foued Bouatba FOTO - JR Seguí

L'exposició 'Harraga, un retornat', organitzada per Mostra Viva del Mediterrani, obrirà les seues portes aquest dimarts a la Casa d'Algèria de València per a testificar el drama de l'emigració en el Mediterrani a través de mirada d'un creador algerià, Foued Bouatba, que va romandre diversos dies perdut en la mar després de naufragar amb una pastera,

La mostra, organitzada també al costat de l'Assemblea de Ciutadans i Ciutadanes del Mediterrani i el Centre de Recursos i Avaluacions Interculturals, ofereix fins al 7 de novembre un testimoniatge de primera mà sobre el drama de la migració al Mediterrani, segons ha explicat Mostra Viva en un comunicat.

Ho farà a través del treball de Foued Bouatba, un artista que va sobreviure en 2007 a un naufragi quan la xicoteta embarcació en la qual tractava d'arribar a Càller, al costat d'altres 17 persones, va haver de ser rescatada per la marina algeriana després de diversos dies a la deriva.

Bouatba, llicenciat en Belles arts per la Universitat d'Annaba (Algèria) i diplomat per l'Escola Superior d'Art de Dunquerque, assegura que va tornar d'aquesta experiència més conscient de la seua vocació artística i del seu deure de comptar la realitat sobre el que està ocorrent a les portes d'Europa, però a través de l'art. Per això, el seu treball està enfocat a denunciar aquesta situació d'aïllament i sofriment a través la creació multidisciplinària.

L'artista algerià utilitza com a material creatiu el quitrà, derivat del petroli, com a símbol de la riquesa dels països del Mediterrani meridional i amb el qual apel·la a les consciències dels Estats europeus que impedeixen l'entrada a les persones que fugen de la guerra i la repressió.

'Harraga' fa referència a "els quals cremen fronteres"; nom que se'ls dóna als països del sud a les persones que arrisquen les seues vides per a arribar a Europa.

Per al creador, la mostra del qual reuneix una vintena de treballs, la seua experiència és tan difícil de poder explicar que per això recorre a l'obra d'art. "Vaig voler arribar a Europa per a trobar un futur millor i poder desenvolupar el meu treball. Malgrat les dificultats, ho he aconseguit", ha manifestat.

Amb aquesta exposició, Mostra Viva vol "llançar llum sobre la gravetat de la situació que està tenint lloc a tan sols uns quilòmetres mar endins i, al mateix temps, urgir a buscar solucions per a atallar un dels majors drames humans que ha patit el Mediterrani en tota la seua història".

'Harraga' té com a objectiu teòric intentar "trencar el mur del silenci que envolta aquest tema a banda i banda del Mediterrani" així com donar "una altra visió del fenomen de les migracions amb un testimoniatge autèntic viscut en primera persona pel propi artista".

Arxivat a:

Destacats